Čtvrtfinálová rošáda. Orli se postaví karlovarskému přízraku

Po dvou jasných výhrách v předkole, kde byli favoritem, bude nyní jejich role opačná. Orli ve čtvrtfinále UNIQA extraligy nakonec vyzvou Karlovarsko, ačkoliv přípravu směřovali spíše na České Budějovice. Dodatečný administrativní zásah Českého volejbalového svazu (ČVS) ale rozhodl o tom, že svěřenci Milana Fortuníka narazí na vítěze základní části. První zápas série hrané na tři vítězná utkání se odehraje ve čtvrtek v Hale míčových sportů od 18 hodin.

V úterý večer přišla nečekaná zpráva. Kladno ve čtvrtfinále vyzve Karlovarsko namísto Českých Budějovic. ČVS totiž kontumoval výhru Beskyd ve třetím předkole souběžně hrané série ve prospěch celku z Odolene Vody. Orli tedy vyrazí na západ Čech, kde svedou bitvu s vítězem základní části. „Bohužel jsme do play-off šli z pozice, která nás hned po předkole posílá na jednoho ze dvou nejsilnějších týmů v extralize. Pokud ale chceme uspět, musíme porazit každého,“ konstatuje Jiří Kraffer.

Nejen on, ale prakticky celý tým si přál o něco více České Budějovice, neboť s Jihočechy sehráli Kladenští vyrovnanější partie než s Karlovarskem, které v obou případech ovládl jasně 3:0 západočeský celek. „Víme, co nás čeká. Příprava a ostatní věci ale byly připravené na Jihostroj. Všechno tohle padá. Teď stojíme proti prvnímu celku tabulky, jehož výkony byly v základní části skvělé nejen proti nám, ale proti všem,“ komentuje nečekanou změnu trenér Milan Fortuník.

Skolí David Goliáše? 

I tak se ale všichni snaží k nadcházející sérii vzhlížet pozitivně. „Nyní už do série půjdeme bez nějakého většího tlaku, jelikož favoritem je jednoznačně Karlovarsko. Můžeme hrát uvolněně a pouze překvapit. Věřím, že jsme stále ještě nepředvedli to nejlepší, co v nás je. A proč to neukázat právě teď a být Karlovarsku minimálně rovnocenným soupeřem,“ říká sebevědomě Kraffer. Orli mají za sebou povedené předkolo s Brnem, vítěz základní části je ale mnohem těžším protivníkem. „V play-off není možné hrát jinak než na postup. Ten je teď v rovině nadstandardních výkonů všech hráčů, jinak nemáme šanci,“ tuší kladenský kouč.

Podle Kraffera bude záležet na tom, jak se ke čtvrtfinále postaví celý tým. „Byl bych rád, kdybychom předvedli srdnatý, bojovný výkon s maximálním nasazením a buď to bude stačit, nebo ne,“ přemítá kladenský smečař. Trenér Fortuník nahlíží na sérii s Karlovarskem podobně. „Musíme podat výkon blížící se našemu absolutnímu maximu. Celou sérii budeme schopni získat pro sebe pouze v případě, pokud do ní půjdeme s odvahou,“ dodává kladenský stratég, který musí hodně rychle vymyslet plán, jak konečně vyzrát na kouče Nováka na straně soupeře.

Kladno v letošní sezóně prohrálo se Západočechy obě utkání v základní části 0:3 a bilance v play-off vyznívá rovněž pro soupeře. Jednalo se však vždy o vyrovnané série. Možnou inspirací může být pro současný kádr Orlů čtvrtfinálová série z první sezóny po návratu mezi elitu 2015/2016, kdy Kladno jakožto absolutní outsider vyhrálo na západě Čech oba úvodní duely, a nakonec padlo až v posledním sedmém rozhodujícím zápase. O dva roky později se pak oba týmy v play-off střetly znovu. Tentokrát až v souboji o titul. I tehdy se radovali svěřenci trenéra Jiřího Nováka, když ve všech třech duelech vyhráli nejtěsnějším možným rozdílem 3:2. Jestli současný kádr naváže na dobré výkony v play-off proti Karlovarsku můžete sledovat prostřednictvím streamů ČVS na webových stránkách www.czechvolley.tv.

Program čtvrtfinálové série

1. zápas – 4. března 18:00 (Hala míčových sportů)
2. zápas – 7. března 18:00 (Kladenská sportovní hala)
3. zápas – 10. března 18:00 (Hala míčových sportů)
Případný 4. zápas – 13. března 18:00 (Kladenská sportovní hala – ČT Sport)
Případný 5. zápas – 16. března 18:00 (Hala míčových sportů)