Kadeti napodobili své kolegy z A týmu, výhra nad Brnem jim zajistila semifinálovou účast!

Eagles U18, Kladno volejbal cz, Finálový turnaj

Druhý zápas základní skupiny F2 mohl již před derby s Prahou rozhodnout o postupu Orlů do čtvrtečního semifinále. I přesto, že si domácí tým neodpustil tradiční výpadek, měl zápas s Brnem pod kontrolou a na jeho konci se mohl s neuvěřitelným publikem radovat z postupu do medailových bojů. 

„Dneska jsme hráli daleko lépe než včera, emoce na hřišti byly o hodně lepší, tím myslím i viditelnější. Bohužel ve třetím setu jsme nebyli schopní zatlačit na soupeře podáním, tím pádem jsme ho prohráli. Ale první, druhý a čtvrtý set byly z naší strany suprový, zlepšili jsme i příjem a prosazovali jsme se na útoku. Naše herní historie s Lvy, na které půjdeme odpoledne, je vyrovnaná, ale poslední zápas jsme vyhráli 3:0. Půjdeme do toho bez stresů, protože máme kvalifikaci jistou. Určitě jim chceme dokázat, že jsme lepší my,“ promluvil o úspěšném startu druhého herního dne kapitán Jakub Hlaváček. 

Kladenští Orli byli v zápase proti Sportovnímu gymnázium Ludvíka Daňka favoritem. Trenéři oproti včerejšímu utkání protočili sestavu. Vojtěch Svoboda si vyměnil post s Ondřejem Tkadlecem a na liberu nastoupil v základní sestavě Aleš Hejl. „ Pro mě to byl dnes skvělý zápas. Na hřišti jsem se cítil uvolněně, od trenérů jsem měl jasné instrukce a dodali mi i kuráž. S klukama nám to na hřišti šlapalo, i když prohráváme, máme sílu se do zápasu vždycky vrátit, toho si cením. Večerní zápas chceme vyhrát a jít do semifinále z prvního místa,“ řekl po své premiéře nový muž na hřišti. 

Brněnský tým dostal od začátku domácí družstvo pod tlak, a tak Martin Čmeľ raději za stavu 3:7 svolal své hráče k poradě. Excelentní obrana v poli a odvážný útok chlapců z moravské metropole slavil nadále úspěchy a Orli museli opravdu každý bod poctivě odpracovat. Tkadlecova ulívka po perfektní nahrávce Hela dostala kladenské kadety poprvé v zápase do vedení 12:11. Od toho momentu ani jeden tým nedokázal soupeři odskočit. Orli dopláceli zejména na velké množství zkažených servisů. Za stavu 19:20 slavil úspěch technický útok Lukáše Svobody a střídající Matěj Kubelka na podání Brno konečně zatlačil. Pětkrát, z toho jednou esem, odtlačil Brno od sítě, a i přesná mezihra Kladna znamenala, že se Orli mohli radovat ze zisku prvního setu. 

Ve druhé sadě získávali spoluhráči kapitána Hlaváčka postupně navrch a dvě esa Tkadlece donutila za stavu 8:5 trenéra Ondřeje Boulu k oddechovému času. Sebevědomě hrál nahrávač Donát, který mohl těžit z mimořádně úspěšného příjmu. Hlaváčkův blok a Donátova hra na první přes při podání Svobody potvrdili dominanci v sadě a Kladno vedlo 14:6. Zbytek setu se nesl v exhibičním duchu a nepotvrdil se ani trend ze včerejška, kdy Orli dokázali slibný náskok rychle promrhat. 

Brno vsadilo vše na jednu kartu a začalo hrát ve třetím setu vabank. Kladnu chvíli trvalo, než se s brněnským náporem srovnalo. Hře nepomáhal ani fakt, že v základní části turnaje zápasy řídil vždy jen jeden rozhodčí a docházelo občas k velmi sporným momentům. Brno převahu úročilo i bodově a skvělý blok mu dopomohl k vedení 6:11. I když Eagles pomalu bodový rozdíl umazávali, sebevědomě hrající Brňáci tvrdili muziku a triumf v setu si vzít nenechali. 

Naštěstí pro domácí družstvo zafungoval zákon akce a reakce a Orli se hned od začátku čtvrtého setu dostali do popředí 4:1. Na obou stranách byly k vidění pohledné akce, ale pochopitelně i velká nedorozumění, pramenící ze špatné komunikace. Nebylo se čemu divit, protože v solidně zaplněné hale nebylo slyšet vlastního slova. Oba Svobodové se prosazovali ve střední pasáži na hlavním kůle, a to bylo základním stavebním kamenem konečného úspěchu. Když Lukáš Svoboda učebnicově zasmečoval přes blok do dlouhé diagonály, na ukazateli se objevil stav 19:12. Po třech esech Tkadlece byl na nohou i kladenský trenérský štáb a Eagles s přehledem kráčeli za svým dílčím cílem, kvalifikací mezi TOP 4 v České republice. „ Opět trošku chladnější začátek zápasu, kdy jsme se potřebovali dostat do tempa. To se nám povedlo až v koncovce, když Matěj Kubelka pěti výbornými servisy zatlačil Brno natolik, že jsme první set dokázali vyhrát. Pak z nás opět opadla nervozita a vycházelo nám podání, ale ve třetím setu nás naopak nepodrželo, dělali jsme strašně moc chyb a Brnu jsme dali šanci se nadechnout. Jsem rád, že v závěrečném setu jsme se chytili a hosty už k ničemu nepustili. Tento zápas rozhodl, že jsme se dostali mezi nejlepší týmy MČR a teď budeme čekat na soupeře,“ řekl po výhře šéftrenér Martin Čmeľ. 

Kladno volejbal cz – SGLD Brno 3:1 (25:20, 25:14, 18:25, 25:13 )

Domácí:  Donát, Svoboda V., Procházka, Tkadlec, Hlaváček, Svoboda L., libero Hejl Střídali: Kubelka, Daníček, Žák, Zika