Kladenští kadeti vstoupili do domácího turnaje vítězně, dnešní zápasy rozhodnou o postupu do semifinále

Kladno volejbal cz, Eagles U18, Finálový turnaj

I když kladenští Eagles v zápase s Prosekem od začátku dominovali, nevyvarovali se ani v jednom ze setů výpadkům, které vždy dokázali resuscitovat prohrávajícího soupeře. Ve druhé sadě se to družstvu Martina Čmeľa vymstila a ztratilo ho v koncovce. Z toho plyne pro Orly hlavně ponaučení pro dnešní dvě utkání, ve kterých si chtějí zajistit účast v nejlepší čtyřce turnaje. 

„ Prožili jsme hodně nervózní začátek šampionátu. Na klucích bylo vidět, že to měli v hlavách a dělali jsme příliš nevynucených chyb a tím pádem jsme dali Proseku šanci se chytnout a porazit nás. Což jsem ji koneckonců ve druhém setu podařilo. Ne, že by nás vyloženě zatlačili, ale my jsme předváděli takové blbosti, že jsme tomu šli naproti. Pak už to z týmu relativně všechno spadlo a budu doufat, že už to máme za sebou a dnes to bude lepší, protože nás čekají těžší zápasy,“ oddychl si po výhře trenér Martin Čmeľ. 

Pražský rival z Proseka nastoupil do zápasu velmi statečně a díky agresivnímu servisu se držel v popředí. Proseku také pomáhaly nevynucené chyby Kladna, které z přemíry snahy kupilo nepřesnosti. Až nekompromisní dvojblok Donát, Procházka konečně vyrovnal skóre na 10:10.  Při Tkadlecově podání se Orli poprvé dostali do vedeni 13:11 a soupeř reagoval oddechovým časem. Družstvo vedené kapitánem Hlaváčkem ale začalo na hřišti dominovat a první set bez problémů dohrálo.

Tři esa reprezentanta Donáta dostala Kladno do vedení 5:2 a trenér Proseku Jakub Gondžur chtěl co nejrychleji dostat svůj tým z tlaku, a tak zareagoval time-outem. To se ale nepovedlo a čtvrtý přímý bod ze servisu následoval ihned poté. Donáta podpořila i obrana na síti a jeho série pokračovala do stavu 7:3. Prosek se ale nevzdával a zejména Heřmanský kladenskou obranu „cvičil“ a byl to právě on, kdo třemi útoky zařídil vyrovnáni na 12:12. Martin Čmeľ ihned tajmoval, aby svým hráčům vysvětlil, že jim výhra rozhodně nespadne do klína zadarmo. Naštěstí Tkadlec opět vzal iniciativu do svých rukou a pomohl svému týmu z nejhoršího. Stav byl ovšem nadále vyrovnaný a osud setu se rozhodoval v koncovce. Do té vkročil lépe Prosek a vedl 23:21. Orlům se smečí Tkadlece, a i díky nedorozumění nahrávače s blokařem v pražském týmu, podařilo vyrovnat, ale ke dvěma setbalům se přeci jen dostal Prosek a ten druhý využil. Průběh zápasu tak pražský rival vyrovnal. 

Do třetí sady nastoupil zcela proměněný kladenský tým. Systematickou bezchybnou hrou si Orli vybudovali náskok 6:2, když se postupně prosadili Tkadlec, Svoboda i Procházka. Eso Hlaváčka náskok navýšilo na 11:7 a chytrý útok Tkadlece formu domácích potvrdil . Zápas, jako na houpačce,  pokračoval, protože Proseku se podařilo dvakrát zablokovat a skóre bylo ihned pro pražské družstvo přívětivější – 12:11.  Tým v delikátním okamžiku podržela blokařšká opora Ondřej Procházka. Ten se postavil za koncovou čáru a stav sady byl najednou 20:13. I když Prosek mohutně dotahoval a nevzdal jediný balon, Kladno si protentokrát set uhájilo. 

Poslední sada začala podobně jako ta třetí, Orli se dostali lehce do popředí 6:2 a Prosek se pokoušel servírujícího Donáta rozhodit z rytmu. Ten po esu však poslal míč do zámezí sám. V jeho šlépějích kráčel na podání i Ondřej Tkadlec, tahoun Kladna. Eagles vedli 12:3 a už se zdálo, že si neohroženě kráčí pro výhru. Pražský tým s takovým průběhem rozhodně nesouhlasil a postupně hrůzný bodový rozdíl stahoval, až se přiblížil Eagles na pouhé 4 body (18:14). Domácím tým se ale z faux-pas ve druhém setu poučil a v koncovce nezaváhal.

„Určitě jsme čekali, že soupeř bude hrát hůř. Prosek nás nakonec překvapil a hrál velmi dobře. Jsme rádi za výhru, jelikož máme jen ty nejvyšší ambice. Domácí prostředí a fanoušci nám jednoznačně pomáhají,“ řekl po úspěšném vstupu do mistrovství České republiky nejlepší hráč Eagles Ondřej Tkadlec. Libero Vojtěch Dandar dodal: „ Dneska mi vadilo plachtící podání, které Prosek zvládal velmi dobře. Neletěl na mě ani jeden rotující servis, takže s tím jsem se musel popasovat. Určitě nás svou hrou překvapili, nakonec jsme to dokázali uhrát na 3:1. Ze začátku jsme byli nervózní, ale pak se to naštěstí poddalo. To, že jsme vždy ztratili slibný náskok, přičítám zejména naší obraně, která nebyla důsledná.“ 

Martin Čmeľ a jeho svěřenci v první hrací den vybojovali tři velmi důležité body do tabulky finálové skupiny F2 a dnes je čekají dvě utkání s dalšími konkurenty o postup do medailových bojů. 

Kladno volejbal cz – SK Prosek 3:1 (25:21, 24:26, 25:21, 25:18)

Domácí:  Donát, Daníček, Procházka, Svoboda V., Hlaváček, Tkadlec, libero Dandar Střídali: Svoboda L., Kubelka

Nadcházející zápasy týmu U18:

8.5. Kladno – SGLD Brno 12:00

8:5. Kladno – VK Lvi Praha 17:00