Kladno bez Fina by nebylo Kladno

Jiri Hänninen, zdroj foto: CEV

Po odchodu obou smečařů z bronzové sestavy stála před managementem Kladna velká výzva. Tou bylo nahradit nesmírně komplexního Seppänena a útočně laděného Gonçalvese. Nakonec Orli sáhli do osvědčené finské líhně talentů a mohou mezi sebou přivítat třetího smečaře ze země tisíců jezer. Na odkaz Hietanena a Seppänena naváže od sezóny 2024/2025 Jiri Hänninen

„Jiri je podobny typ hráče jako Niklas. Šikovný smečař s dobrou přihrávkou a variabilním servisem. Svou rychlou hrou a stabilními výkony bude pro tým určitě přínosem,“ vysvětluje příchod dynamického Fina Tomáš Samsely. 

Trojnásobný účastník mistrovství Evropy ( 2019, 2021, 2023 ) má v čerstvých šestadvaceti letech zkušeností na rozdávání. Dvojnásobný nejlepší smečař Lentopallon Mestaruusliigy začal seniorskou kariéru v prvoligovém Napapiirin Palloketut, odkud se přes roční angažmá v Oulu dostal v roce 2018 do Kokkolan Tiikerit, ve kterém si odbyl premiéru ve finské nejvyšší soutěži. Po roce aklimatizace a covidové pauze s týmem získal bronz a získal první zkušenosti v mezinárodní soutěži CEV Challenge Cup. Jeho výkony nezůstaly nepovšimnuty a vysloužily mu smlouvu s finským lídrem VaLePa (Sastamala). Ta se talent Hänninena projevil naplno a velkou měrou se podílel na zisku mistrovského titulu, ale i solidních výsledcích v CEV Champions League. 

Jiri Hänninen, zdroj foto: MARKKU MÄKINEN

Snová sezóna byla korunována trofejí nejlépe přijímajícího hráče CEV Silver League a Jiri Hänninen se poprvé stěhoval do zahraničí, konkrétně do belgického Menenu. Pod vedením legendárního Franka Depesteleho odehrál další ročník CEV Champions League, získal stříbro v belgickém poháru, jen konečné páté místo v belgické lize bylo relativním neúspěchem. Chuť si finská naděje spravila s národním týmem v CEV Golden League, na mistrovství Evropy a v olympijské kvalifikaci. Jeho rozlet Evropou zabrzdilo následně zranění, kvůli kterému prošel zdravotními testy v bundesligovém Berlíně a na poslední chvíli se musel smířit s návratem do finské soutěže v barvách Kokkolanu Tiikerit. V sezóně 2023/2024 s družstvem vyválčil bronz ve finském poháru a umístil se pátý v Mestaruusliize. 

„Na kladenský klub jsem dostal jen pozitivní recenze a pro mou kariéru je přestup do Kladna dalším důležitým milníkem. Do sezóny si přeji v prvé řadě zůstat zdravý a pomoci týmu nejlépe jak to dovedu, abychom dokázali obstát i v nejtěžších zápasech,“ říká před přípravou nová smečařská posila Orlů. 

Jiri Hänninen 

Narozen: 1998

Výška: 193 cm 

Dosah: 348 cm 

Blokařský dosah: 320 cm

Finnish Lentopallon Mestaruusliiga:

Zlato 2021/22

Bronz 2020/21

Finský pohár: 

Bronz 2023/24, 2021/22, 2017/18 

Belgický pohár:

Stříbro 2022/23

CEV Silver League:

Stříbro 2022