Pod Kladnem se kývala židle

Kladno volejbal cz proti SKV Ústí nad Labem

Ani dvousetové vedení negarantovalo kladenským volejbalistům v televizní dohrávce 23. kola ČEZ extraligy výhru. Hosté, hrající doslova o přežití, se i díky liknavosti Orlů obdivuhodně vrátili do zápasu a otřásli jejich suverenitou. Velkým pozitivem byl naopak návrat kladenského kapitána Adama Zajíčka, který se v ostrém zápase ukázal skoro po šesti týdnech, a famózních osm bloků jeho blokařského kolegy Lukáše Kyjanici.

„ Prohospodařili jsme bod. Zápas jsme měli jasně v našich rukou a zase jsme nechali Ústí se vrátit zpět do sedla, a pak jsme to horko těžko hasili. Časem se nám něco povedlo, ale opět jsme utekli hrobníkovi z lopaty. Je to škoda, jede se dál. Věřím, že to v Liberci a proti Příbrami zvládneme a druhé místo uhájíme. I přes tyto komplikace,“ nebral si servítky navrátilec Zajíček. 

I díky třem nevynuceným chybám ústeckých hráčů vedlo Kladno hned od začátku 6:2. Tento náskok si udržovalo po celý set a ani time-out Ondřeje Žaby a střídání Fišera za Lanka průběh sady nezměnilo. Platačs dvěma esy skóre navýšil na 18:13, za stavu 21:16 se na místě nahrávače Nevese objevil rekonvalescent Zajíček a jeho série čtyř podání sadu ukončila.

Ve druhé sadě se Severočeský tým zasekl hned na začátku a dva Kyjanicovy bodové bloky odšpuntovaly kladenskou exhibici. Seppänenův útok znamenal stav 20:11 a Orli si s velkým nadhledem dokráčeli pro dvousetové vedení. 

Ve třetím setu však přišla ledová sprcha. Družstvo vedené kapitánem Kořínkem začalo bez zábran útočit a jeho ofenziva slavila úspěchy. Set se lámal se střední pasáži, když Fišerův útok dal hostům dvoubodový náskok do koncovky, chyby Gonçalvese a Platačse přiblížily Ústí k prvním setballům. V ten moment se ukázaly zkušenosti Zajíčkových spoluhráčů a Seppäanen s Villarrealem hostům zisk setu překazili. Kladno si vypracovalo dokonce jeden matchball, Hulpach byl ale proti a následně zasloužený setball po Kyjanicově minele na servisu útokem proměnil. 

Kladno volejbal cz proti SKV Ústí nad Labem

Nabuzení svěřenci Ondřeje Žaby dali zapomenout na tristní start zápasu a čtvrtá sada proběhla plně v jejich režii. Kladno bylo trochu jak v Jiříkově vidění, chyběl mu důraz i přesnost ve všech herních činnostech. Domácí lavička sáhla po střídaní smečařů a dvojstřídání Villarreal, Čeketa, ale ani ti nedokázali namotivované hosty zpomalit. Z celkem jasného zápasu se tak stalo drama.

Tiebreak zastihl oba týmy velmi soustředěné a ani jeden se nedokázal druhému vzdálit více než o bod. Až útok smečařské stálice Seppänena a eso kapitána Zajíčka znamenaly vedení 10:8, které se nakonec ukázalo jako rozhodující. Oba si do statistik připsali v koncovce bodové bloky, které zpečetily velmi vydřenou kladenskou výhru. 

„ Myslel jsem si, že náš čeká těžký zápas, zvlášť když Ústí v posledních zápasech hrálo o poznání lépe. První dva sety mi nedávaly za pravdu, protože jsme odváděli skvělý výkon, a vyhráli jsme možná až moc lehce. Pak jsme začali dělat velmi hloupé chyby, možná jsme i ztratili koncentraci. Ústí se vrátilo do zápasu, zatlačilo nás plachtícím servisem a dynamika zápasu byla úplně odlišná. V tiebreaku to bylo buď anebo, byli jsme šťastnější tým. Po průběhu zápasu říkám dobré dva body, ne jeden ztracený, ale dva dobré body,“ byl po zápase pokorný Arnaud Josserand, kouč domácích. 

Po dvouhodinovém boji mohli zástupci sponzora zápasu, společnosti CERVA, dekorovat nejlepšího hráče utkání, kterým se stal po zásluze domácí nahrávač Jose Neves. 

Kladno volejbal cz – SKV Ústí nad Labem 3:2 (25:16, 25:13, 27:29, 17:25, 15:11) 

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Seppänen, Kyjanica, Platačs, Gonçalves, Graham, Neves, libero Fernández Střídali: Villarreal, Čeketa, Imamura, Zajíček

Hosté: Pliastetskyi, Lank, Suhan, Hulpach, Hýský, Martinez, libero Kořínek, Martinák Střídali: Kopecký, Fišer, Hůlka, Hendrich

Statistika ZDE 

Nadcházející zápasy A týmu:

24.2 – 25.2., Finálový turnaj ČP, Tábor ( bez kladenské účasti )

29.2., 24. kolo extraligy: VK Dukla Liberec – Kladno volejbal cz 

2.3., 25. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – TROX Příbram 

5.3. – 11.3. předkolo play-off ČEZ extraligy 

14.3. – 26.3. čtvrtfinále play-off ČEZ extraligy 

29.3. – 14.4. semifinále play-off ČEZ extraligy 

Kladno volejbal cz proti SKV Ústí nad Labem