Orli narazili do jihočeské zdi

Foto: VK Jihostroj České Budějovice

Večer tříkrálový se kladenskému týmu nevydařil. Poprvé v sezóně odcházeli ze zápasu s prohrou bez zisku jediného setu. České Budějovice dokázaly uhájit své domácí prostředí, ze kterého profitovaly zejména na podání. Kladno se po celý zápas nedostalo ani jednou do vedení a dostalo takzvaně za uši. Není ale čas klesat na mysli, protože již za týden se Na Sletišti představí další těžký kalibr a konkurent, VK Karlovarsko. 

„ Dnešní zápas jsme bohužel vůbec nezvládli. Jihostroj nás přehrál hlavně na servise a v obraně a zcela zaslouženě vyhrál. Věřím, že to pro nás bude ponaučením a v dalším důležitém zápase o přední pozice předvedeme o mnoho lepší výkon než dneska. Chci poděkovat všem fanoušků, kteří za námi dnes cestovali a byli v hale slyšet,“ uznal dominanci Budějovic blokař Lukáš Kyjanica. 

Jihostroj ze začátku promrhal čtyřbodové vedení, zejména vinou několika nedorozumění v útoku. Kladno při podání Imamury vyrovnalo na 9:9, ale budějovická obrana mu velmi komplikovala útočné kombinace. Při vedení domácích, po skvělém útoku Luengase, si francouzský trenér Josserand vyčerpal i druhý timeout. Ten Orlům pomohl, na síti kraloval v defenzivě Zajíček a pomohl svému týmu vyrovnat. Bohužel, v koncovce se při podání Luengase obdobně dařilo Ondrovičovi a závěr setu patřil domácím. 

Týmu Andrzeje Kowala jednoznačně prospěl návrat kapitána Carísia. Ten měl takticky kladenskou obranu velmi dobře přečtenou a následně i esem pomohl navyšovat stav druhého setu, ve kterém jeho tým vedl od úplného začátku. Balabanov dokonce zvýšil esem na 8:3, ale Orli stihli naštěstí jako v první sadě na nepříznivý vývoj zareagovat. Bohužel se i nadále nemohli dostat do odpovídajícího rytmu, kdy střídali úspěšné akce s chybami. Lavička Kladna za stavu 17:12 připravila dvojstřídání a do hry poprvé zasáhla dvojice Čeketa, Villarreal. To Jihostroj ale nijak neznervóznělo a koncovku v poklidu dotáhl do vítězného konce.

Foto: VK Jihostroj České Budějovice

V klíčovém setu do sestavytrenéři zařadili brazilského smečaře Gonçalvese a Zajíčka ze zdravotních důvodů vystřídal Kyjanica. Kladenští volejbalisté se opět nechali ze začátku zatlačit a ztráceli 8:3. Pokračování mělo stejný scénář jako předešlé sady, když Orli dokázali stáhnout soupeře na rozdíl dvou bodů 20:18. Nahrávač Neves využíval hodně hru středem, jelikož domácí obrana se stoprocentně soustředila na univerzála Platačse. Nevynucené chyby v klíčových momentech však Kladno připravily o možnost zápas prodloužit. 

„ Budějovice nás přehrály servisem. My jsme si s tím vůbec nedokázali poradit, navíc jsme vyprodukovali 43 chyb. S takovou bilancí nejde vyhrát. Nepomohli jsme si v mezihře, nepomohli jsme si servisem, a v každém setu, když jsme byli schopní se dotáhnout na bod dva, tak jsme udělali nějakou blbost, například přešlap, útok do outu, dotek sítě, dvoják. Byli jsme slabší v mezihře a na podání- příjmu, to jsou hlavní důvody dnešního výsledku,“ ohodnotil dnešní výkon družstva asistent trenéra Tomáš Samsely. 

Statistika zápasu ZDE

Ostatní výsledky ČEZ extraligy mužů a tabulku najdete ZDE.

Nadcházející zápasy A týmu:

13.1., 17. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Karlovarsko 

20.1., 18. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – Black Volley Beskydy 

25.1., 19. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Benátky nad Jizerou

27.1., 20. kolo extraligy: Fatra Zlín – Kladno volejbal cz 

3.2., 21. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – Aero Odolena Voda 

10.2., 22. kolo extraligy: VK Lvi Praha – Kladno volejbal cz