Tři body z Ostravy mají cenu zlata, mladíci nedali Kladnu nic zadarmo

foto: Jaroslav Obsadný

Všem kritikům a internetovým hrdinům, kteří se vyrojili po nepovedeném utkání Českého poháru, dnes Orli svým výkonem poslali jasný vzkaz. Tím jsou tři body z horké ostravské půdy. Vyhrávat na Sareze není evidentní, ale díky týmovému a takticky zodpovědnému výkonu do letošního ročníku extraligy vkročili vítězně a mohou odcestovat do Belgie s hlavou nahoře. 

„ Z vítězství mám velkou radost. Navíc s vědomím, že tým Ostravy doma není vůbec snadné přehrát. Pro tým byla důležitá zkušenost některých hráčů, kteří prohry s Ostravou v minulých sezónách zažili a věděli, jak k zápasu přistoupit. Odehráli jsme velmi seriózní zápas, s velkým nasazením, energií, a hlavně respektováním všech taktických pokynů. Herní plán, který jsme s Tomášem Samselym připravili, fungoval perfektně. Před zápasem jsem po klucích chtěl stoprocentní nasazení a to, společně s jejich volejbalovým uměním, zápas rozhodlo. Jsem po dnešku velmi spokojený a výhra přišla v pravý čas, před prvním zápasem evropského poháru,“ chválil výkon svého týmu trenér Arnaud Josserand. 

Kladno vstoupilo do prvního setu velmi soustředěně a šlo díky vlastní iniciativě zejména v útoku do vedení 7:3. Náskok i díky nepřesnostem ve hře domácích narůstal a neomylný Platačs útokem z handy navyšoval skóre na 15:7. Osmibodový náskok znamenal pro Orly poklidný zisk první sady.

Druhý set byl od začátku o poznání vyrovnanější. Ostrava ve své hale riskovala podání, a dařilo se jí střídavě. Josserandův tým na tom byl ale podobně, ve hře ho držel hlavně úspěšný side – out a výborné bloky v delších rozehrách. Pak ale přišel na podání Mazoch a pomohl svému týmu k tříbodovému brejku na 13:10. Tlak kladenských povolil a ostravský nahrávač začal využívat rychlé nahrávky na střed a v kombinaci s pipem připravil svým útočníkům párkrát i situaci na bezblok. Orli ovšem po vzoru svého libera Fernándeze jezdili v poli a trpělivě si připravovali bodové situace. Díky tomu set rozhodovala od stavu 20:20 koncovka. Tu rozhodl svým nekompromisním dvojblok Neves – Zajíček. 

Ten zahájil třetí set na podání a Kladno hned na začátku vedlo komfortně 4:0. Ostravský Mazoch však opět úřadoval a neměl respekt ani z kladenských trojbloků a pomohl svému týmu držet s hosty krok. Ve střední pasáži při podání smečaře Gonçalvese Středočeši soupeři odskočili na 17:13. Nahrávač Neves měl komfort ve výběru, přes koho povede útok a ztěžoval tím velmi kvalitní ostravské obraně zformovat blok. Závěr setu byl podobný tomu prvnímu a za stavu 24:18 již nebylo co řešit. Matchballový útok Grahama byl nekompromisní. 

„ Přijeli jsme si pro tři body a naštěstí si je domů vezeme. Vkročit úspěšně do soutěže je důležité, zvlášť když nastoupíte proti týmu, který Vám nedá nic zadarmo. Ale hráli jsme velmi organizovaně a systematicky, spolupráce obrany s blokem fungovala perfektně, i když stále můžeme přidat na agresivitě. Doufám, že jsme ukázali, že toho máme hodně co nabídnout, individuálně, ale i kolektivně. Jsem opravdu šťastný, že jsme dnes zápas ve třech setech dotáhli do vítězného konce,“ okomentoval nasazení a přístup k zápasu Nacho Fernández, nové libero Orlů. 

Lídrem týmu byl pro dnešek univerzál Kristaps Platačs s 18 body, kterému sekundoval brazilský smečař Gonçalves, který skóroval patnáctkrát. Orli soupeře významně přeblokovali v poměru 8:2.

Středočeský tým tak zahájil soutěž úspěšně a s klidem může v úterý odcestovat do Belgie, kde ve středu odehraje první zápas CEV Volleyball Cupu proti Gentu. Orli na domácí půdě oficiálně představí novou sestavu v sobotu 28.10. V den státního svátku budou hostit účastníka Ligy mistrů, českobudějovický Jihostroj. 

Ostatní výsledky mužské extraligy a tabulku najdete ZDE.

Nadcházející zápasy A týmu:

25.10., CEV Cup: Gent – Kladno volejbal cz

28.10., 3. kolo extraligy: Kladno volejbal cz – VK Jihostroj České Budějovice 

1.11., CEV Cup: Kladno volejbal cz – Gent 

4.11., 4. kolo extraligy: VK Karlovarsko – Kladno volejbal cz