Mým cílem je maximalizovat potenciál sportovce, říká Michal Cipro

Michal Cipro, Brain Training

Letošní ročník UNIQA extraligy pro kladenský tým po velkém boji skončil, určitě dříve, než si všichni přáli. Výkony svěřenců Milana Fortuníka ovšem nikoho nenechaly na pochybách, že se na klíčovou fázi soutěže dokázali adekvátně připravit. Kromě fyzické kondice, kterou má dlouhodobě na starosti Matyáš Myškovský ale Eagles rozvíjeli díky neurovizuálnímu tréninku i svůj mozek. Spolupráce se společností Brain Training a jejím majitelem a zároveň koučem Michalem Ciprem přinesla hráčům možnost pracovat na postřehu, rychlosti reakce, umění výběru správného řešení, timingu nebo výběru nejlepší pozice pro práci s míčem. „Mozek je sval a potřebuje stejně jako tělo pravidelné procvičování. Posílení systému oko-mozek-tělo vede ke zvýšení schopnosti rychlejšího a přesnějšího rozhodování,“ vysvětluje Michal Cipro.

Bývalý vrcholový tenisový hráč v pražské rezidenční čtvrti dlouhodobě pracuje s mladými sportovci, ale i hotovými profesionálními hráči z různých odvětví. Dveře si u něj podávají tenisté, hokejisté, golfisté a nově objevuje i taje volejbalu. „ Během koučinku tenistů jsem pořád hledal, co ještě chybí ve skládačce v péči o hráče a práci s ním, aby do sebe vše zapadalo. A jako jeden z podstatných dílků vykrystalizoval mentální koučink. V posledních 10 letech je to odvětví, kterému se věnuji naplno, role trenéra tenisu šla stranou. Osobní zkušenost, jak profesionálního sportovce, tak trenéra, mi dodala ideální rozhled k pochopení, co vše je možné udělat k dosažení lepších výkonů,“ říká.

To je první způsob, jak podle Cipra sportovce rozvíjet. Druhým je právě neurovizuální trénink.              „ V mozku během výkonu probíhají všemožné procesy – rozhodování, reakce, vnímání situace, periferní vidění. V Čechách to ignorujeme a nepracujeme na rozvoji těchto aspektů, které mohou být v konečném důsledku rozdílové. To bylo pro mě extrémně zajímavé a začal jsem se touto problematikou zabývat, vzdělávat se a výsledkem je, že jsem do Čech přivezl technologii, kterou používají kluby NHL, NBA, americké univerzity,“ představuje Cipro Senaptec.

Gijs van Solkema při tréninku s Michalem Ciprem

Pomocí tohoto analytického systému dokáže během 25minutového vstupního testu vyhodnotit celkem 10 vizuálních a senzomotorických dovedností a dostane zprávu o tom, jak mozek sportovce využívá informace, které přicházejí z okolí. Na základě těchto dat jsou pak stanovena slabá a silná místa neurovizuálního systému dané osoby a nabídnuto řešení pro zlepšení. „ Podle výsledků analýzy vidím, kde má daný sportovec potenciál ke zlepšení a sestavím personalizovaný tréninkový plán. Díky 15 tréninkovým modulům a senzorickým nástrojům Senaptecu můžeme postupně pracovat na maximalizaci potenciálu. Program samozřejmě sleduje pokrok, moduly se podle výsledků automaticky modifikují a stávají se složitějšími, aby podporovaly neustálý progres. Podle mé zkušenosti při dvou seancích týdně můžeme po 6 týdnech vidět první pozitivní změny,“ popisuje zjednodušeně náplň individuálních tréninků Michal Cipro.

Kromě Senaptecu je jeho kancelář plná dalších moderních pomůcek, které se navzájem doplňují a poskytují mu čím dál podrobnější informace o svěřencích, o jejich momentálním stavu nebo progresu. „ Postupně si sestavuji takovou laboratoř. Již dokážu i změřit autonomní nervový systém, mozkové vlny. Vše propojuji a dává mi to i smysl v souvislosti s mentálním koučinkem,“ vysvětluje, jako nakonec dva rozdílné způsoby rozvoje sportovců propojil.

kladenským týmem spolupráce začala na začátku sezóny, kdy byl celý tým otestován a po konzultaci s realizačním týmem byli vytipování hráči, pro které by bylo benefitem do programu vstoupit. Od listopadu se spolupráce rozběhla intenzivně. Michal samozřejmě tréninky pro Eagles upravil tak, aby měly volejbalová specifika. „ Veškerou náplň podřizujeme tomu, co se na hřišti děje. Většina hry se odehrává nad hlavou. Proto pracujeme ve vyšším levelu vidění, bavíme se o tom, odkud kam létají míče, kde je útočníci trefují . A tyto prostory vylepšujeme. Mluvím například o koordinaci oko-ruka, o rozhodovacím procesu, o sledování více pohybujících se objektů. Kluci nutně potřebují mít přehled o tom, kde mají spoluhráče, protihráče a kde je nejlepší místo pro zakončení výměny. V play off jsme se pak už více soustředili na podporu silných stránek kluků a pracovali na koncentraci,“ popisuje, že i neurovizuální a mentální příprava má rozdílné fáze.

Gijs van Solkema při tréninku s Michalem Ciprem

Sám Michal říká, že největším benefitem, který sportovcům nabízí, je komplexní přístup: „ Vše si změřím, porovnám výsledky, pak se na danou věc mohu koukat z mnoha úhlů a správně vyhodnotit, jak jim pomoci odstranit překážky, a naopak vytěžit na maximum potenciál, který mají. O těchto záležitostech se stále málo mluví. Mentální koučink je zde stále takřka sprosté slovo. Veřejnost má pocit, že když někdo spolupracuje s mentálním koučem, že je hned blázen. Ale špičkoví sportovci mají mnohdy i dva, tři kouče, každého zaměřeného na jiné odvětví. Ti učí svého svěřence dosahovat vyšších výsledků pomocí toho, že jeho hlavu naučí být v klidu, naučí ho koncentraci a podobně.“

Naštěstí se neurovizuální a mentální koučink postupně zařazuje po bok kondiční a taktické přípravy k obvyklým nástrojům rozvoje profesionálních sportovců a začíná být vnímán jak jimi, tak jejich trenéry jako nezbytná část tréninkového procesu. „ Vnímám, že dřívější nedůvěra se pomalu rozplývá, zvlášť, když jsou viditelné výsledky. To je samozřejmě nejpřesvědčivější argument,“ dodává Cipro s tím, že přes léto do svého servisu zahrne novinky jako Biofeedback nebo Monitoring 24/7 online, takže současní i nově příchozí Eagles se mají na co těšit.