U žákyň registruji velký výkonnostní posun. Jsou příslibem do budoucna, míní Irena Pokorná

Irena Pokorná, Kladno volejbal cz

Šéftrenérka dívčí složky klubu Kladno volejbal cz je po Martinu Čmeľovi a Milanu Fortuníkovi poslední, kdo zhodnotil dosavadní účinkování svých svěřenkyň a celé své sekce. Míní, že druhá liga žen by měla být velkou motivací pro všechny hráčky juniorského věku a že pouze kvalitní trenéři a tvrdá systematická práce může z dobré mládežnické základny vychovat hráčky, které pro klub vybojují účast v nejvyšších soutěžích svých kategorií.

Jak dlouho dívčí složka, které šéfujete, funguje? Lze porovnat fungování dívčí složky v klubu Kladno volejbal cz s fungováním v předešlém klubu Vavřinec? Je něco, co jste byla zvyklá dělat ve Vavřinci a nyní to postrádáte, nebo naopak nyní v klubu Kladno volejbal cz se dělá něco, co u Vás nebylo zvykem a vítáte to?

Dívčí složka, kterou trénuji, funguje 15 let. Fungování ve Vavřinci bylo, co se týče trénování, porovnatelné s trénováním v klubu Kladno volejbal cz.  Nijak zvlášť se neliší. Naší snahou bylo vychovávat všechny mládežnické kategorie, které na sebe věkově navazují, což je našim úkolem i dnes.  V dívčí složce nevidím problém ani tak se základnou, holčiček se každým rokem hlásí opravdu dost. Velký problém vidím naopak v nedostatku kvalitních trenérů.

Ve Vavřinci jsem ještě vedle trénování musela také řešit velkou část administrativy a fungování celého klubu, což mne v současnosti nezatěžuje.  Nejvíce oceňuji, že nemusím sama shánět prostory na trénování pro všechny tréninkové jednotky, vše je v režii vedení klubu.

Jaké cíle jste pro jednotlivé týmy stanovila pro tento rok?

Pro starší žákyně je našim cílem skončit v první výkonnostní skupině (KP, 4 skupiny – celkem 37 týmů). Sice jsme po první části skončily na místě osmém, (8.,9. a 10. místo padalo dolů), ale po druhé části je určitě naší povinností postoupit zpět, což zatím vypadá nadějně.

V kategorii mladších žákyň (KP-27 týmů) máme hráčskou základnu přeci jenom širší, cíle tedy máme rozhodně vyšší. Pokusíme se bojovat o první pětku. Spokojená bych byla, kdybychom zabojovaly o medailové pozice.

Jak hodnotíte dosavadní výsledky a jaký je momentální stav v porovnání s loňskem?

Ve straších žákyních jsme se bohužel neudržely v první výkonnostní skupině, i přesto, že jsme s našimi soupeřkami sehrály několik naprosto vyrovnaných zápasů. Ve druhé výkonnostní skupině potvrzujeme, že jsme lídry. Na druhou stranu můžeme využít celou hráčskou základnu, která může získávat zkušenosti i v těchto zápasech.

V mladších žákyních bojujeme o přední příčky celého Krajského přeboru. V této kategorii bojujeme vyrovnaně se všemi předními družstvy. Oproti loňské sezóně došlo k velkému výkonnostnímu posunu jak u starších žákyň, tak i u mladších žákyň, které v loňské sezóně hrály v horších výkonnostních skupinách.

Od kategorie U18 a výš se zdá, že bojujete s nedostatkem hráček. Nově byla vytvořena i kategorie U22. Je Vám k užitku?

V této kategorii máme hráček méně než v mladších kategoriích. Snažíme se ale o propojování jednotlivých hráček do všech třech soutěží U18, U20, U22, aby se výkonnostně posouvaly. Vedle toho řada našich hráček hostuje v extraligových týmech (Olymp Praha, Kralupy). Dvě naše hráčky jsou také v užším výběru juniorského národního týmu. Určitě dívčí složka bude v budoucnu bojovat o nejvyšší soutěže. Nastupující generace s širokou základnou zejména mladších žákyň je dobrým příslibem na další sezóny.

Vytvoření kategorie U22 mi dává velký smysl. Hráčky této věkové kategorie dříve nastupovaly za ženské týmy, kde nedostávaly prostor v zápasech. Díky této kategorii se můžou rozvíjet dál a přechod do ženského volejbalu je pro ně snazší.

Jaká je domluvená spolupráce s A týmem žen? Je cílem vychovávat hráčky pro minimálně první ligu, kterou CATS chtějí v budoucnu hrát?

Naší snahou je spolupracovat s A týmem velice úzce. Řada hráček má již příležitost se účastnit některých tréninků a pomalu si začít zvykat na tuto výkonnostní úroveň. Myslím, že druhá liga, kterou v současnosti na Kladně hrajeme, je velkou motivací pro všechny juniorské kategorie.

Na rozdíl od Eagles nehrajete ve všech kategoriích v top soutěžích. V čem je největší rozdíl, porovnáte-li hráčky v soutěžích, které hrajete, s extraligami daných kategorií?

Dívčí složka na rozdíl od chlapecké složky má daleko větší konkurenci, s ohledem na počty soutěží. I přesto je samozřejmě našim cílem se v budoucnu pokusit zabojovat o nejvyšší možné soutěže. Je to o dlouhé systematické práci ve všech kategoriích.

Využíváte nějakým způsobem spolupráci se Sportovním gymnáziem Kladno? Šéftrenér chlapecké složky Martin Čmeľ si ji pochvaluje a chce ji využívat ještě intenzivněji, když to bude možné.

Spolupráce se Sportovním gymnáziem funguje již několik let a řada hráček prošla v minulosti touto školou. Budeme velice spokojeni, když i v budoucnu se většina dívek zařadí do tohoto programu a využije podmínek, které toto studium spolu se sportem nabízí.

S čím budete po konci sezóny spokojená?

Na konci této sezóny budu spokojená, pokud se s mladšími žákyněmi umístíme na medailové příčce (KP), ve starších žákyních do osmého místa (KP) a v další kategorie (U18, U20, U22) se udrží ve všech ligových soutěžích.

Irena Pokorná, Kladno volejbal cz