Pokud přetrvá uplatňování JÁ před MY, neposuneme se dál, soudí Milan Fortuník

Milan Fortuník, Kladno volejbal cz

Jelikož se láme kalendářní rok, je na místě ho uzavřít a prostor trochu bilancovat. Práci svých kolegů, fungování klubu i plány do budoucna, o tom všem se rozpovídal Milan Fortuník, prezident klubu Kladno volejbal cz.

Poslední rozhovor jsi poskytl na konci uplynulé sezóny. Zhodnotil jsi ji a nastínil i následné kroky do té budoucí. Nyní se nacházíme na konci roku 2022, lehce po polovině základní části. Jak dosavadní průběh soutěže i výsledky hodnotíš?

Není to špatné, ale ani není důvod k bujarému veselí. Hrajeme s velkými výkyvy, dokážeme se rvát s nejlepšími stejně jako lehce ztrácet body proti papírově slabším soupeřům. Poté, co se podařilo udržet kostru týmu z předchozí sezóny, jsem nečekal, že se budeme tak pracně sehrávat a ladit na stejnou notu.

V rozhovoru jsi řešil i to, že ztrácíte body v zápasech, které vyhrajete v tiebreacích. I letos vlastně není proher tolik, ale ztratili jste xy bodů právě kvůli tomu, že jste došli do pátého setu. Rozebírali jste, čím to je a jak to řešit?

Ano, často. Nedokážeme soupeře „domačkat“ pod sebe, upustíme v utkání od koncentrace a začneme se „bavit“ volejbalem. Následně ztrácíme dobře rozehrané sety a zápasy a samozřejmě důležité body. Štve to nás všechny, máme bohužel zatím na řešení rozdílné pohledy. Za mne pořád platí, že volejbal je nejkolektivnější z kolektivních sportů a pokud přetrvá uplatňování JÁ před MY, neposuneme se dál.

Jak moc tým limituje, že už přes měsíc nehraje libero Tomáš Kunc?

Až, když Kuncík zmizel ze sestavy, jsme najednou naplno pocítili, jaký je to pro nás důležitý hráč a jak moc nám v sestavě chybí. Zaskočit na tomhle důležitém postě mohou Nik a Kraffy, ale to zas limituje složení smečařské dvojice v závislosti na soupeři, s kterým hrajeme. Není to ideální, ale jinou možnost teď nemáme.

To, že se za Tomášem neučí nějaké mladé nadějné libero z mládeže mě vede k otázce na chlapeckou složku. V kategorii U16 jsou žáci mistry ČR, týmy U18 i U20 hrají extraligy. Jak moc do budoucna je reálné provázání chlapců z nejstarších kategorií s A týmem, což by vyřešilo hodně starostí?

V klubu roste, díky skvělé práci Kateřiny Svobodové a Martina Čmeľa, zajímavá sestava mladých kluků, kteří už ve svých kategoriích poznali, jak chutná vítězství mezi nesilnějšími. Na mužskou extraligu jsou ale pořád mladí, musíme jim dát čas. Pro snadnější přechod do kategorie dospělých udržujeme v chodu B tým mužů, nebráníme klukům v hostování v jiných klubech, pokud se vše dá časově stihnout. Ale souhlasím, že až budeme moci sáhnout do vlastních odchovanců, bude vše jednodušší.

Budujete postupně i ženskou a dívčí mládežnickou složku. Jak moc to je komplikované a jak hodnotíš výsledky a pokroky týmů?

Dívčí týmy z volejbalového klubu Vavřinec byly vždy dobře organizované, v mladších kategoriích máme zaplněné soupisky i po sloučení do jednoho klubu. Zásluha je to především hlavní trenérky dívčí složky Ireny Pokorné. Zádrhel je v tom, že holky byly zvyklé v juniorském věku odcházet jinam, chyběla nástavba – tým žen. Letos v létě nás najednou opustilo 5 hráček ze základu U18. To by rozhodilo chod každého družstva. Věřím, že se dobré výsledky našeho ženského týmu a práce trenérky Leony Neumannové časem projeví a naše odchovankyně nebudou mít zájem odcházet.

Klub Kladno volejbal cz čeká v roce 2024 oslava 20. narozenin. Kde v horizontu těch dvou – tří sezón svůj klub vidíš, jakou máš vizi?

Věřím, že dospělí Orli budou v extralize bojovat o medaile a Kočky se do nejvyšší soutěže probojují. Pro větší herní příležitosti dorůstajících hráček a hráčů se naplno rozjedou B týmy. Mládežnická družstva budeme mít ve všech kategoriích s plnými soupiskami, doplňkové tréninky juda, atletiky či kondice už nebudou brány jako můj pomatený výmysl. Naplno bude fungovat spolupráce a podpora kladenského minivolejbalu ZŠ, soutěže 4+2, amatérského beachvolejbalu. Pokračovat budou všechny naše mimovolejbalové aktivity, především charitativní akce. Z klubu se staneme dobře fungující organizací.

Kladenští fanoušci platí za jedny z nejvěrnějších v českém volejbale. Co bys jim, Vašim partnerům a fandům volejbalu chtěl vzkázat a popřát?

Ať se daří lépe než loni, ať dokážeme nepodléhat starostem a stresu, ať pro sebe navzájem najdeme laskavé slovo, pozdrav, úsměv… a všem štěstí a zdraví. A půjdou-li na volejbal, ať nám zachovají přízeň, i když budeme hrát jako choré krávy…