Maličkosti stály Orly koncovky, na Jihostroj nestačila ani Platačsova krasojízda

Kristaps Platačs, Kladno volejbal cz

I když před zápasem nebylo jisté, zda kladenský univerzál vůbec nastoupí, nakonec předvedl zřejmě jeden z nejlepších zápasů sezóny. Kristaps Platačs se blýsknul 24 body, prohru Orlů však neodvrátil. Trojice van Schie, Polák a Ondrovič nakonec Jihostroji tříbodovou výhru vysmečovala, i když zápas nebyl rozhodně tak jednoznačný, jak by podle skóre mohlo vypadat. „Zápas rozhodly, jako každý zápas proti dobrému soupeři, maličkosti,“ řekl prohře Tomáš Kunc.

První set se rozjel od prvních míčů. Oba týmy předváděly atraktivní útočný volejbal, Kladnu v celkovém zúčtování pomohl začátek sady, když si hned při podání van Solkemy vypracovalo náskok 3:0. V zakončení kraloval zejména univerzál Platačs a Jihostroj se nedostal v setu ani jednou do vedení. Orli nakonec ukořistili úvodní sadu 25:23.

Do druhého dějství vstoupily trošku lépe domácí Budějovice. Jejich pětibodový náskok však Kladno pomalu stahovalo a do koncovky se šlo za stavu 19:19. Při servisu Ondroviče však Jihostroj dokázal odskočit soupeři na rozdíl tří bodů a eso univerzála van Schie znamenalo tři mečboly. Stoilovič hned první proměnil.

Ve třetím setu nebylo nic jinak. Pro Kladno byla velmi složitá obrana na síti, jelikož nahrávač Giraudo zásoboval nahrávkami zejména své středové hráče, kteří byli v ten moment nejvíce bodujícími hráči svého týmu. Petr Špulák se ovšem nenechával zahanbit. Jeho útok a dva bloky znamenaly vyrovnání skóre na 13:13. Jelikož i Platačs pokračoval ve své krasojízdě, set se rozhodoval v úplné koncovce od stavu 22:22. Tu rozhodli útoky důrazní Stoilovič a van Schie.

Čtvrtá sada měla stejný průběh, jen Orli vkročili do setu daleko razantněji a díky útokům Platačse vedli o tři body. Náskok, stejně jako v předchozích setech, neměl dlouhého trvání. Velice pohledný útočný volejbal s minimem nevynucených chyb na obou stranách dával znát, že se utkaly dva týmy z vrchní části tabulky. České Budějovice to měly o trošku lehčí, když jejich nahrávač míče spravedlivě dělil mezi všechny své útočníky, naopak za Kladno zakončovali povětšinou Platačs se Špulákem. Naděje na tajbrejk však opět v koncovce zhasly v momentě, kdy nahrávač Giraudo dal za stavu 23:22 dvě esa.

„Pro diváky to dnes musel být velmi pěkný zápas, bylo k vidění hodně bojovných výměn a bojovnosti. Bohužel, drobné chyby rozhodly, v koncovkách jsme tahali za kratší konec,“ zhodnotil dnešní výkon Lukáš Kyjanica.

Kladno tak odjíždí z Českých Budějovic bez bodu, když mu tři sety utekly kvůli nedůrazu v koncovkách, kdy se také projevila zkušenost Jihostroje. Po dlouhé pauze čeká Orly v sobotu od 18 hodin zápas doma, v Kladenské sportovní hale, kde hostí Volejbal Brno a potřebují bezpodmínečně vyhrát.

Ostatní výsledky UNIQA extraligy a tabulku najdete ZDE.