Ostrava odjela s 2 body

Kladno volejbal cz proti VK Ostrava

Avizovaná kuráž ostravského týmu na kladenské Orli platila. I bez dvou hráčů základní sestavy a spolu s ospalým výkonem domácích vedla po hodině hry 2:0. Trojice Platačs, Seppӓnen, Špulák zařídila pro Kladno sice obrat, ale v pátém setu i tak favorit tahal za kratší konec a senzačně prohrál 2:3.

Kladno volejbal cz – VK Ostrava 3:2 (27:29, 23:25, 25:19, 25:10, 11:15)

VK Ostrava přicestovala bez prvního nahrávače a univerzála, což jim situaci už od začátku rozhodně neulehčilo. Trenéři Kladna opět protočili sestavu a na hřiště se dostali nahrávač Fortuník a univerzál Hýský. Dva úspěšné útoky Kladna a servis Hýského zaručily domácím vedení 13:10 a Richard Vlkolínský si vybíral první time-out. Kladno se dostalo ještě do vedení 16:12, pak ale domácí začali kupit nevynucené chyby a Ostrava se vrátila do zápasu a na dostřel jednoho bodu. Za stavu 21:19 trenér Fortuník vyslal na hřiště v rámci dvojstřídání dvojici van Solkema, Platačs, Kladno ovšem působilo nekoncentrovaně a bylo neobvykle nepřesné na přihrávce. Plejáda nepřesností nakonec Ori stála úvodní sadu, kterou ztratili v koncovce 27:29.

Za stavu 2:2 po útoku zkušeného Hýského do outu domácí lavička ihned střídá a na hřiště přichází univerzál Platačs. Když hosté přidali další dva body, nespokojení trenéři Fortuník, Samsely vybírají první time-out, který očividně týmu prospěl. Člen základní sestavy Platačs svou přítomností velmi pomohl, jeho série na podání znamenala otočení stavu na 7:5 a Kladno začalo hrát klidněji a sebevědoměji. Ostravští pořád tlačili na servise, což jim pomáhalo se držet lépe hrajícímu Kladnu na dostřel. Ve střední části setu promluvila do hry ostravská obrana a dvěma bloky hosté získali náskok 13:14. Lavička Kladna zareagoval střídáním nahrávačů a na hřišti se tak objevila celá základní sestava. Spolu s příchozím Kyjanicou se začalo Kladno konečně probírat, ale VK Ostrava si dokráčela pro dva setboly a druhý útokem Mazoch proměnil.

Rozjetá Ostrava nebojácně pokračovala ve své taktice, na kladenské straně přísnému měřítku obstál jen smečař Seppӓnen, to ovšem nestačilo. Ve třetí setu se skóre přelévalo po bodu ze strany na stranu, díky sérii útoků si Orli vypracovali náskok 17:14. Série pěti zkažených servisů na obou stranách hru kouskovala a pro hráče nebylo lehké udržet stoprocentní pozornost. Kladno si ale díky dvou bodům Platačse drželo tříbodový náskok 21:18 a do koncovky poprvé v zápase vstupovalo do vedení. Díky jemu a Seppänenovi Kladno třetí set nakonec získalo 25:19.

Milan Fortuník, Kladno volejbal cz

Kapitán Fořt a jeho kolegové začali vypadat uspokojení s tím, čeho na kladenské palubovce prozatím dosáhli a začala se vytrácet jejich bojovnost. Orli vedli hlavně díky třem bodům Špuláka 8:4 a skóre nadále navyšovali, i díky chybám hostů. Domácí vypadali, že konečně našli odpovídající herní rytmus a předváděli úroveň, kterou ale fanoušci očekávali už na začátku zápasu. Čekal je tak pátý tajbrejk v sezóně.

V páté sadě si Ostrava útokem Jarosinského a esem Mazocha vypracovala dvojbodový náskok, který byl nakonec rozhodujícím faktorem. Dva body Polynského na 9:13 znamenaly konec kladenských nadějí a ztrátu dvou bodů oproti předpokladům.

Jiří Kraffer (kapitán Kladno volejbal cz): „Bohužel po dobrém výkonu ve Zlíně a dobře odtrénovaném týdnu jsme to nedokázali přenést do zápasu. Soupeř ještě navíc přijel v oslabené sestavě bez prvního univerzála a nahrávače. Ostrava hrála odvážně a na nás to bohužel stačilo. Nebyli jsme schopní ubránit, po protočení sestavy jsme se vrátili do zápasu, ale tie-break je nevyzpytatelný a soupeř byl opět odvážnější a zaslouženě si odváží o bod víc. My se nad tím musíme zamyslet, poučit se a příště být lepší.“

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „Udělal jsem změnu v základní sestavě a nečekal jsem, že nás to rozhodí. Ostrava se chopila příležitosti a po zásluze vyhrála.“

Dominik Fořt (kapitán VK Ostrava): „Myslím si, že jsme Kladno zaskočili, i když si myslím, že si za to můžou relativně trošku sami, že nezačali v nejsilnější možné sestavě, ale to už je jejich boj. A pak už to byl boj, třetí a čtvrtý se bylo Kladno jednoznačně lepší, tie-break rozhodlo pár balónů a naštěstí pro nás.“

Richard Vlkolínský (trenér VK Ostrava): Gratuluji hráčům k vítězství. Tři sety jsme hráli pěkný volejbal, pak jsme úplně propadli ve čtvrtém setu. Tie-break jsme riskli, řekli jsme si buď anebo, určili jsme si priority na bloku. Myslím si, že jsme dnes byli šťastnější, ale nechyběla nám odvaha a někdy i toho nejstatečnějšího muže zachrání pouhé štěstí, když mu ta odvaha nechybí. A nám dnes nechyběla a chlapcům velmi gratuluji.“

Kladno volejbal cz