Kladenští Orli vyhráli za tři body, v Brně se dlouho nezdrželi

foto: FB Volejbal Brno

Atraktivní utkání se smutným koncem pro domácí tým, toho byli svědky diváci, kteří dnes zavítali do haly na Kounicově ulici. Kladenští byli už na pohled od prvního míče daleko koncentrovanější a agilnější než v sobotním domácím utkání. Díky úspěšným středním pasážím všech setů, kdy si Orli dokázali vybudovat rozhodující náskok, veze A tým z horké brněnské půdy tři body a velmi důležité vítězství 3:0.

„Jeli jsme do Brna s vědomím, že se nám zde nehraje dobře. Hala je odlišná, než na jakou jsme zvyklí, a domácí nás vždy dokázali trápit servisem, rychlou hrou a byli takticky připraveni. O to víc jsem rád, že jsme to dneska zvládli za tři body a bez ztráty setu. V okamžicích, kdy šli domácí nahoru, jsme udrželi chladnou hlavu a mimo to, že jsme solidně ztrátovali a bránili, tak jsme si pomohli několikrát i podáním. To je pro mě dobrá zpráva,“ hodnotí průběh zápasu hlavní trenér Milan Fortuník.

„Byli jsme agresivní, ale ne bezhlavě. Z kluků jsem cítil energii a sebevědomí, měli týmový projev, a i když nám Brno nic nedarovalo, měli jsme díky minimu chyb a efektivní hře zápas po celou dobu pod kontrolou. Za dva dny nás čeká další těžký zápas, takže jsem rád, že jsme ušetřili i dost sil,“ dodal asistent Tomáš Samsely.

V sestavě Volejbalu Brno chyběl bývalý reprezentant Marek Zmrhal, to však domácím neubralo na síle. Na začátku setu se ukázalo, že predikce trenérů byly správné. Oba týmy agresivně podávali a nahrávači v případě, že to bylo možné, využívali středové hráče k zakončení. Skóre bylo vyrovnané až do stavu 6:8, kdy kladenský tým získal díky úspěšné obraně a tvrdému servisu náskok čtyř bodů, který udržel až do konce setu a dokráčel si pro vítězství 21:25.

Do druhé sady vkročili lépe domácí, když riskantním podáním donutili kladenské hráče chybovat. O náskok 5:2 však přišli při servisu nové extraligové tváře, Simona Andersena. Po sérii tvrdých útoku na obou stranách se za stavu 10:10 postavil za základní čáru Niklas Seppӓnen a Orli si dokázali při jeho sérii vybudovat náskok čtyř bodů. Zastavil ho až time-out domácího kouče Ondřeje Marka. Brněnský tým stály jeho nedůslednosti možnost stav jakkoli korigovat. Petr Špulák při podání Platačse dvěma útoky pomohl navýšit skóre na 13:19 a Orli tak vedli 0:2.

Ve třetím setu pokračovala přetahovaná o každý bod, ale tentokrát pouze do stavu 4:4, kdy na podání opět přišel rozjetý univerzál Platačs. Lavička domácích se ho snažila rozhodit nejdříve střídáním Hrazdíry a Tomana, následně pak time-outem za stavu 4:10. Kladenské Orly, kteří drželi nastolené tempo a hráli sebevědomě a precizně, nic nedokázalo zabrzdit. Za stavu 9:19 se na hřišti objevil smečař Tim Grozer, další z nováčků, a rozdíl na skóre vzrostl díky jeho esu a útokům Špuláka a Platašse na 9:22. Hráči Kladno volejbal.cz pak již v pohodovém tempu zápas dohráli a za stavu 12:25 se radují z výhry za tři body.

„Cítil jsem se velmi dobře a myslím, že i jako tým jsme dnes hráli v pohodě. Podařilo se nám udržet pozornost po celou dobu zápasu. Když nám něco nevyšlo, pokračovali jsme dál a nevěšeli hlavy. To je důležitá věc. Jsme na vítězné vlně a chceme v tom pokračovat,“ řekl nejvíce bodující hráč Kladna s útočnou úspěšností 62 %, univerzál Kristaps Platačs.

Herní program A týmu pokračuje a hned v sobotu 1.10. v hale Na Sletišti přivítá v 18:00 hodin Aero Odolena Voda. Vstupenky jsou ke koupi v oficiální síti Ticketportal.

Ostatní výsledky druhého kola UNIQA extraligy a tabulku najdete ZDE.