Konec! Lvi byli v pátém čtvrtfinále nad síly Orlů

Smutný závěr. Kladenští volejbalisté si představovali konec čtvrtfinálové série rozhodně jinak, nicméně nakonec se museli sklonit před pražskými Lvy, kterým v rozhodujícím zápase podlehli 0:3 a celkově prohráli 2:3. Sezona tak stejně jako loni pro skončila už po prvním kole play-off. V celkovém pořadí obsadili šesté místo.

Orli se stali ve čtvrtfinále pražským Lvům vyrovnaným soupeřem. Favoritovi v sérii zel zatápěli a doma mohli slavit postup, nakonec zřejmě klíčový duel před vlastními fanoušky prohráli a v rozhodujícím pátém zápase už byli Pražané lepší a postup si na vlastní půdě si pohlídali.

„Ve čtvrtém domácím zápase jsme vedli 1:0 a tam jsme to pokazili. Tam už mohlo být rozhodnuto,“ přiznal blokař Lukáš Kyjanica s tím, že v posledním utkání čtvrtfinálové série se kladenští volejbalisté celkově trápili. „Jsem velmi rád, že i tak jsme se nevzdali a bojovali dál. Když bylo třeba, tak pomohli i hráči ze střídačky,“ uvedl slovenský reprezentant.

Klíčovým prvkem pátého utkání byla obrana. Obě strany předvedly v defenzivní parádní výkon hodný play-off, ta domácí byla přeci jen o kousek lepší. „Praha byla opravdu dobrá na bloku a my jsme neuměli složit balón. V tom jsme se trápili. Míče, které jsme si nadrazili, bylo poté těžké spravit protiútok,“ objasnil Kyjanica.

Toho dohnaly dlouhodobé potíže s ramenem, že utkání dokončil v boxu střídajících hráčů a místo něj musel zaskočit Michal Lohr. „Při posledním servisu jsem ho už začal dost cítit a proto jsem udělali dohodu s trenéry, že tam pustíme Michala. Byl to dobrý tah. Já jsem se trápil a on mě zastoupil,“ poodkryl blokař Orlů, kterého přes léto bude čekat nutná operace.

Kladenští navíc ztratili jistotu a sílu i na servisu, díky kterému dokonale zaskočili Lvy ve třetím utkání. Tentokrát se ale domácí dokázali ubránit. „Nevyvíjeli jsme takový tlak jako v předešlých zápasech. U mně se už projevovaly zdravotní problémy, které se se mnou tahají delší dobu,“ přiznal Kyjanica.

Orli přitom měli slibně rozehranou jak druhou, tak třetí sadu, ale v obou případech ztratili náskok. Domácí ale dokázali vždy smazat ztrátu a následně zvládli i vypjaté koncovky a zajistili si postup do semifinále. „Chci pogratuloval Praze, protože předvedla oproti předchozím zápasům mnohem lepší výkon,“ uznal Lukáš Kyjanica.

Pro kladenské volejbalisty tak sezona končí hodně trpce. Ačkoliv se dlouho pohybovali v základní části na třetím místě, tak v ní nakonec obsadili pátou pozici. Ve čtvrtfinále narazili na pražské Lvy, kteří byli přeci jen nad jejich síly a vzhledem k tomu, že Odolena Voda postoupila přes Příbram, tak Orli skončí v konečném pořadí na šestém místě. „Určitě je to škoda. Sezonu i sérii jsme měli dobře rozehranou, kde jsme vedli 2:1 a neotočili jsme čtvrtý zápas. Páté utkání bylo jako tie-break, kdo s koho, a Praha byla lepší,“ uzavřel 23letý kladenský blokař.

Lvi Praha – Kladno 3:0 (17, 22, 23)

Esa: 6:1. Bloky: 13:8. Rozhodčí: Kovář, Grabovský. Diváci: 1 067. Konečný stav série: 3:2.

Nejvíce bodů: Nedeljkovic 15, Smith a Mihajlovic 13 – Hancock 9, Hýský 8, Seppänen a Špulák 6.

Kladno: Kyjanica, van Solkema, Seppänen, Špulák, Čeketa, Kraffer, libero Kunc. Střídali: Hancock, Hýský, O. Fortuník, Lohr, Vostárek