Oslavy v televizi. Orli budou na jihu Čech hájit první místo

Zápas Jihostroj – Kladno a oslavy 100 let volejbalu

V sobotu večer se chystá bonbónek, který bude součástí oslav 100 let českého volejbalu. Vedoucí kladenští Orli se v televizním utkání v rámci 6. kola UNIQA extraligy mužů představí na půdě aktuálně třetího Jihostroje z Českých Budějovic. Oba týmy nastoupí do utkání ve speciálních dresech vyrobených k historickému výročí. Svěřenci Milana Fortuníka čeká těžká obhajoba prvního místa.

V Českých Budějovicích se chystá atraktivní souboj. Málokdy se stane, že Kladno zajíždělo na půdu Jihostroje a bylo zároveň lídrem tabulky. Naposledy se tomu tak stalo v březnu 2018, kdy svěřenci Milana Fortuníka dvě kola před koncem základní části vévodili nejvyšší soutěži a soupeř byl za ním těsně druhý. Orli v tomto duelu prohráli 0:3 a nakonec obsadili třetí místo, protože je předskočil i Liberec.

Podobná situace je i nyní. „Překvapivě jdeme do duelu z prvního místa a víme, že v Budějovicích je velice těžko dobytná tvrz, ale zase je o to větší motivace se poprat s prostředím, tradičně silným týmem i výbornými fanoušky,“ objasňuje trenér Milan Fortuník. „Vnímám to jako super zápas o první místo. Kladno rozhodně není soupeř, kterého bychom měli podcenit. Trenér Fortuník umí vždy mančaft dobře připravit. Samozřejmě měli v úvodu lehčí soupeře, ale i tak mají pět cizinců na hřišti, takže to bude zase něco nového pro fanoušky i pro nás,“ dodává na druhé straně manažer Jihostroje Robert Mifka v rozhovoru na sociálních sítích českobudějovického týmu.

Jihočeši chystají na duel atraktivní program. Do hlediště by měly dorazit i děti z celého kraje, které jsou na utkání pozvány jako součástí oslav. Připraven pro ně bude dětský koutek. Oba týmy by měly utkání odehrát ve speciálních dresech. „Budou v provedení oslav českého volejbalu, takže můžeme počítat s národními barvami, což pro nás není úplně specifické a bude to možná překvapení pro fanoušky, teď jenom aby dorazily,“ přeje si Mifka. Kladenským volejbalistům přišly dresy dle designu Tomáše Hýského v pátek, takže i pro samotné hráče budou jako překvapení.

Pro České Budějovice hovoří fakt, že jsou doma stoprocentní. Nejenom že získaly doma všechny body ale i sety. Hosté odjeli vždy s nulou. I pro Kladno se jedná o prověrku jeho aktuální formy a hájení vedoucí pozice. „Jasně, že to bude test. Nebudu z něj ale dělat nějaké převratné závěry. Na podzim chceme v obraně, v útoku a dohrávání zkusit nějaké variant,“ poodkrývá Fortuník.

Jihostroj má oproti Orlům odehráno o jedno utkání méně s bilancí tří výher a jedné porážky, kterou utrpěl v duelu loňských finalistů s Karlovarskem, jemuž podlehl až v tie-breaku. S dalšími třemi soupeři měl výrazně lehčí práci, protože Příbram, Ostravu i Beskydy vyřídil rychle ve třech setech. Utkání Kladna v Českých Budějovicích začíná v 17 hodin a přímým přenosem ho bude vysílat ČT sport.