Orli se ctí trápili vicemistra. Body ale bere Jihostroj

Foto: Dan Kubát

Zcela vyrovnanou bitvu svedli kladenští volejbalisté na půdě Českých Budějovic. V šestém kole UNIQA extraligy mužů skončily tři ze čtyř sad minimálním rozdílem. Bohužel pro Orly bral tu klíčovou třetí Jihostroj a v závěrečném dějství už měl navrch. Loňský vicemistr vyhrál nakonec 3:1. Svěřenci Milana Fortuníka ale jasně ukázali, že se s nimi letos musí počítat.

Oslavy 100 let českého volejbalu se vydařily. V televizním utkání se hrál parádní zápas, který přinesl tři napínavé koncovky. Dvě z nich braly České Budějovice, které nakonec za stavu 1:1 udělaly rozhodující krok k vítězství, když urvali důležité dějství poměrem 26:24. Ve čtvrtém už pak od poloviny setu jasně dominoval a ovládl celý zápas. Orli sehráli utkání v pro ně netradičních černozlatých dresech.

„To tak bývá. Sahali jsme po tom, abychom v utkání vedli. Možná mě víc mrzí první sada než třetí. To se takhle občas stane,“ konstatoval pro Českou televizi trenér Milan Fortuník, který litoval, že si jeho tým neodvezl z jihu Čech alespoň bod. „Byl to kvalitní zápas. Myslím, že jsme podali dobrý výkon a mohli jsme si odvézt nějaký bod, ale nemáme nic. Musím pogratulovat Jihostroji, protože pokaždé, když dostal šanci, tak ji proměnil,“ řekl Jiří Kraffer pro svazový web.

Kladenský kapitán litoval zejména, že se Orlům nepodařilo výrazněji v zápase odskočit ve skóre a šance přitom byly. „Doplatili jsme na to, že jsme nedohráli některé balony, když jsme je čapli. Jsme mladý tým a tohle nás musí posunout dopředu. Poučíme se z toho a příště budeme lepší,“ uvedl Kraffer.

Z výhry přitom nebyl šťastný ani kouč soupeře. „Nevím z jakého důvodu, ale jsme nervózní, nehrajeme dobře v poli, srážíme se. Uvolněně jsme hráli až v závěru čtvrtého setu. Jsem z toho rozpačitý,“ prohlásil trenér Českých Budějovic René Dvořák.

Kouče Fortuníka naopak mrzelo početné množství zkažených servisů. Za celý zápas zapsali Orli hrozivých 29 špatných podání. Na tom by se měli podle kladenského kouče hráči zlepšit a nemusí jít rovnou o esa.

Kladno tak sice přišlo o vedoucí pozici a spadlo na čtvrté místo. Ve vyrovnané tabulce UNIQA extraligy ale ztrácí na lídra pouze bod. Už v pátek ho čeká Brno, soupeř z předkola play-off minulé sezony, které je na tom stejně jako Orli.

České Budějovice – Kladno 3:1 (23, -28, 24, 18)

Esa: 11:9. Bloky: 2:2.

Sestava Kladna: Špulák, van Solkema, Seppänen, Kyjanica, Platačs, Kraffer, libero Kunc. Střídali: Lohr, Hýský, Hancock, Fortuník.

Nejvíce bodů: Kriško 24, Michálek 18, Sedláček 6 – Platačs 16, Kraffer a Seppänen 15.