Extraliga benjamínkům otevřela oči, zkušenosti chtějí prodat mezi kadety

Dlouho, předlouho čekali na svůj první velký okamžik v kariéře mezi dospělými. Trpělivost se jim vyplatila. Za oddanost klubu a vytrvalou píli si mohli univerzál Pavel Gottesman a nahrávač Adam Kubelka zahrát po boku svých vzorů, připsat si první zápas v extralize mužů a nastřádat premiérové zkušenosti, které se jim budou hodit v nejbližších letech stále ještě v mládežnických soutěžích případně v utkáních rezervního týmu.

Jeden trénoval s týmem od podzimu, druhý se kvůli zranění původní nahrávačské jedničky připojil k týmu před Vánoci. Největší dárek si ale společně rozbalili až v březnu, kdy se společně zapojili do domácího utkání proti Brnu v rámci předkola play-off a pocity z nich stále nevyprchaly. „Moment, kdy jsme s Gottym šli na hřiště, byl z mého pohledu dost nervózní. Myslím si, že to nebylo ani tak o výkonu, jako o tom zážitku,“ vrací se k premiérovému startu nahrávač Adam Kubelka, který si hned vyzkoušel i servis a podal úspěšně, ačkoliv z následného útoku bral bod soupeř.

Gottesman si poté zahrál i ve čtvrtfinále proti pozdějšímu mistrovi z Karlových Varů, kde se i on dotkl konečně míče. „Šel jsem do koncovky setu a zkazil jsem podání, což mě samozřejmě štve. Ale nějak moc to neřeším. Takový byl holt můj první dotek s míčem v extralize a teď už to nezměním,“ říká 16letý univerzál. „Pocit stát na hřišti vedle Zajdy a Hyzyho byl k nezaplacení,“ zdůrazňuje vzápětí.

Ačkoliv odehráli minimum výměn, tak UNIQA extraliga mužů otevřela oběma mladým volejbalistům oči a nasměrovala je na jejich další cestu. „Ukázala mi, jak se dělá volejbal na profesionální úrovni, ať už jde o zápasy, tréninky nebo vše kolem. Musím zapracovat na všech herních činnostech a herním projevu,“ objasňuje Gottesman. Podobně přemýšlí i Kubelka. „Musím zamakat určitě na spoustě věcí. V poslední době si uvědomuji, že i psychická stránka je ve sportu opravdu důležitá a na ní budu určitě také pracovat,“ přidává mladý nahrávač.

Lídři týmu

Oba pevně věří, že nasbírané zkušenosti budou moci na podzim zúročit v extralize kadetů, která bude nejvyšší mládežnickou soutěží, jež se bude v Kladně hrát. Gottesman s Kubelkou by se měli jednoznačně zařadit mezi lídry mladých Orlů a to jak v kadetech, tak i v juniorech. „Všechny zkušenosti nasbírané za ten rok s A-týmem jsou tím nejcennějším, co jsem mohl získat. Naučil jsem se, jak se řeší různé herní situace, jak lépe útočit proti bloku, jak podávat, vlastně ve všem jsem se díky této sezóně zlepšil,“ těší Gottesmana. „Zkušeností je opravdu hodně a jsem moc rád, že jsem měl tu šanci je získat. Hodit se určitě budou a doufám, že je budu moci v extralize kadetů prodat,“ dodává Kubelka.

Gottesman navíc své spoluhráče i nadále povede v roli kapitána, v rámci které se mohl inspirovat od odcházejícího Adama Zajíčka. „Byl pro mě vzorem. Nebál se dát najevo emoce, zakročil, když měl trénink špatný průběh. Ale nijak nedával najevo, že by byl “něco víc“. Zkrátka choval se tak, jak by se kapitán podle mě chovat měl,“ nechává se slyšet mladý vůdce kadetů a juniorů, ačkoliv podle něj nemá tato funkce v těchto kategoriích tak významnou roli.