Žádná pauza! Orli na sobě makají už na jaře

Pouze krátký odpočinek měli kladenští volejbalisté poté, co jim skončila soutěžní sezóna. Dvanáct dní po vyřazení ve čtvrtfinále UNIQA extraligy od Karlovarska se svěřenci Milana Fortuníka ocitli opět v tréninkovém procesu. Slzy rychle vystřídaly pot a krev pod vedením kondičního trenéra Matyáše Myškovského.

S příchodem jara začala Orlům posezónní část. Místo oslav a slz štěstí, je ale nyní čekají krev a pot. Až do konce května mají naplánovanou dvakrát týdně posilovnu v hale BIOS a pravidelné večerní tréninky od pondělí do čtvrtka v Kladenské sportovní hale. „Příprava je rozdělena do tří, čtyř základních bloků. Na začátku se budeme snažit o kompenzaci, opravování techniky a napravování všech možných destabilit. Postupně půjdeme do kvality,“ nastiňuje plány Myškovský. Volejbalisté by si v následujících dvou měsících měli pod jeho vedením vytvořit pořádný základ pro tradiční letní přípravu. 

Trénují nejen reprezentanti, ale všichni hráči v týmu. Uchazeči o národní dres mají ke všem jednotkám navíc povinně přidanou i kondici, která je pro zbytek kádru dobrovolná. „Zvlášť v jarní fázi se zaměřujeme na zlepšování kvality provedení všech cviků a kompenzace,“ zdůrazňuje 27letý kondiční trenér, který se při přípravě tréninkových jednotek musí podřizovat i jednotlivým národním svazům, protože jak česká, tak i slovenská reprezentace má jiné datum prvního reprezentačního soustředění. 

Zbývající členové týmu budou ale dál pracovat pod vedením Myškovského, který se v nejbližších týdnech zaměří u každého jednotlivce zejména na jejich nedostatky a detaily. „Na všechno máme více času. Nejsme hnáni do žádného výkonu,“ podotýká Myškovský. „Pokud uvidím, že je u některých hráčů potřeba pilovat techniku, tak se jí klidně můžeme věnovat, protože v konečném důsledku dosáhneme lepších výsledků,“ dodává vzápětí. 

Nyní je totiž správný čas na to, kdy může se svými svěřenci upozadit kondiční rozvoj a věnovat se tomu technickému, na což v průběhu ligového ročníku nezbývá čas. „Kdybychom technické nedostatky a kompenzace dělali v létě, chyběla by hráčům výkonnost a nebylo by z čeho těžit v sezóně,“ upřesňuje kondiční trenér Orlů, jenž v létě započne třetí rok u týmu a doufá, že bude konečně normální. Myškovský úderem června dopřeje kladenským volejbalistům několik týdnů volna a uvidí se s nimi přibližně po dvou měsících. Na přelomu července a srpna se všichni opět sejdou v rámci letní přípravy, ze které se plynule přejde do další extraligové sezóny.