Josef Vostárek: Trénovat se staršími je výborná škola do života

Stále ještě mladý 21letý student marketingu Josef Vostárek musí bojovat o pevné místo v sestavě. Na jeho postu je totiž velký přetlak a zálusk si na něj dělají Tomáš Hýský, Jiří Kraffer nebo reprezentant Jiří Mikulenka. „Vosty“, jak zní přezdívka nadějného smečaře, tak občas vypomáhá rezervnímu týmu. Bylo tomu tak v předešlých letech, a když bude moci, vypomůže B-týmu i letos.

Minulá sezona byla z důvodů pandemie koronaviru ukončena ještě před zahájením play-off, jak jste to jako hráč vnímal?

Samozřejmě mě nastalá situace mrzela, ale takhle to v Česku bylo a nedalo se s tím nic dělat. Na druhou stranu bylo o to delší volno (směje se).

A jak jste ho strávil?

Jako všichni jsem byl zavřený doma, snažil jsem se posilovat. S postupným rozvolňováním opatření jsem hrál častěji plážový volejbal.

Jak se Vám zamlouvá nově sestavený tým?

Myslím, že jsme fakt dobrý kolektiv, který si rozumí, což je podle mě nejdůležitější, aby chemie mezi námi fungovala a následně se projevila i ve hře. 

Jak hodnotíte letní přípravu?

Kondiční trenér nám připravil skvělý program, i co se dvoufázových tréninků týká. Cítil jsem se dobře. Mrzí mě ale, že po téměř dvou měsících dřiny jsme se ocitli v karanténě a všechno, co jsme přípravou získali, bylo během 14 dnů pryč.

V týmu patříte k nejmladším, jak tuto roli snášíte?

Je mi to celkem jedno. Asi před třemi lety mi táta řekl, že trénovat se staršími je výborná škola do života a cítím to podobně. Neberu se za někoho podřadného.

Co všechno je s tím spojeno?

V Kladně je zvykem, že tři nejmladší v týmu musí být v hale půl hodiny před tréninkem, připravit halu, postavit kůly a síť či spočítat balóny, a to samé po něm.

Uplynulá sezóna se týmu úplně nepovedla, co bude potřeba udělat proto, aby se Kladno vrátilo zpět na vrchol?

Stále to samé, být trpělivý, makat a držet při sobě za každé situace.

Co bude v nadcházející sezóně největší zbraní Kladna?

Určitě servis a dále snad diváci, kteří nás poženou k co nejlepším výsledkům.

O pozici v základní sestavě se budete rvát s tahouny Hýským, Krafferem a Jiřím Mikulenkou, jak vnímáte svoje šance na základní sestavu?

Loni jsem chodil většinou na servis, a pokud jsme prohrávali, tak i na síť na útok, kde se mi celkem dařilo a tam se ukázal, že ve mně něco je, a tak doufám, že minimálně stejně tolik příležitostí budu dostávat i teď. 

Jaké si dáváte cíle pro sezónu 2020/2021?

Rozvíjet vlastní hru, zapracovat na úderech a herních činnostech, co se týče bloku, ale i servisu, který chci hodně zlepšit a dále co nejvíce pomoci týmu.

Jak moc se těšíte na moment, až znovu nastoupíte do zápasu v Kladenské sportovní hale?

Těším se moc, hlavně na fanoušky, kteří nám dodávají potřebnou energii a motivují nás. Bude to super. Sám jsem hecíř, takže kdyby tam náhodou nebyly, vezmu to za ně (směje se).  

V uplynulých sezónách jste byl oporou B-týmu, bude tomu tak i v nadcházející sezóně?

Když bude potřeba, tak rád dorazím. K tomu mě ale ještě čekají střídavé starty za ČZU v Praze v první lize, kde bych se mohl přece jen více volejbalově rozvíjet. Kladno je ale vždy priorita.