Tomáš Kunc: Konečně mám na sebe velký tlak

Díky tomu, že si prošel všemi mládežnickými reprezentacemi, se zviditelnil a dostal se z Hradce do Liberce. Ze severočeského týmu nyní zamířil Tomáš Kunc (22) do Kladna, ve kterém ho nečeká dělba práce na pozici libera. Teď se z něj na této pozici stane jasná jednička. Na účastníka loňského evropského šampionátu bude zvýšena pozornost, tlak i očekávání, což je přesně to, co student vysoké školy Ambis v Praze v oboru oceňování majetku podle vlastních slov potřebuje.

Jaké to je přestoupit do Kladna? 

Je to příjemná změna, která byla potřeba, a především velká výzva.

Měl jste na stole i jiné nabídky? 

Měl, ale jako nejrozumnější krok mi přišlo jít hrát do Kladna.

Co rozhodlo pro Kladno?

Kladno je ve volejbale už nějaký pojem. Každému se v domácí hale hraje velice obtížně kvůli neustále bojujícímu týmu a skvělým fanouškům. Dalším faktorem, proč jsem se rozhodl pro Kladno, je, že to budu mít kousíček do školy.

S kým jste toto rozhodnutí komunikoval?

Radil jsem se s manažerem a samozřejmě s rodinou. Musím říct, že mi při rozhodování vypomohli i volejbaloví kamarádi, od kterých jsem také potřeboval slyšet jejich názor.

Jaké očekávání má od Vás trenér Fortuník?

Myslím si, že určitě stejné jako na předešlé kolegy na pozici libera, co byli na Kladně, což je organizace přihrávky a co nejvíce zákroků v poli.

Jak se Vám zamlouvá nově sestavený tým? 

Jsem z hráčů úplně nadšený. Musím říct, že jsme si sedli lidsky a teď ještě co nejvíce trénovat, aby přišel i ten úspěch.

Už jste se v něm zabydlel? 

Ano. Ono to nebylo až tak těžké, protože hodně hráčů už jsem znal.

Na koho jste se nejvíce těšil?

Nejvíce jsem se těšil na Vladimíra Mikulenku, se kterým jsem působil mnoho let v mládežnických reprezentacích. Už dlouho jsme o tom mluvili, že bychom si rádi spolu jednou zahráli, a nakonec to opravdu vyšlo.

Jak hodnotíte letní přípravu? 

Z přípravy jsem byl nadšený a naprosto mi vyhovovala, ale bohužel nám do toho přišla karanténa, která nám určitě trochu ubrala na fyzické síle.

Jak jste vnímal Kladno jako soupeř? 

Jezdíval jsem na Kladno nerad kvůli specifické hale a nepřátelské atmosféře. Obzvlášť s Libercem se jednalo o nepříjemné duely.

Co bude v nadcházející sezóně největší zbraní Kladna? 

Určitě servis, následná obrana, jak na síti, tak v poli a samozřejmě naši diváci.

Na pozici libera nemáte v Kladně konkurenci, jak tuto roli vnímáte?

Jsem rád, že konečně mám na sebe vytvořený velký tlak, který ke svému hráčskému posunu určitě potřebuji. Moc si cením této příležitosti a doufám, že ji využiji na 100 %.

Jaké si dáváte cíle pro sezónu 2020/2021?

Chci být pro tým co nejlepším spoluhráčem, na kterého se mohou vždy spolehnout na hřišti i mimo něj a abychom hráli s chutí, neustále bojovali a na tréninku předváděli svoje maximum. Když si vše sedne, mohl by z toho být slušný výsledek. Věřím v tvrdou práci, protože bez pořádné dřiny nic nepřijde. 

Jak moc se těšíte na moment, až nastoupíte do zápasu v Kladenské sportovní hale?

Doufám, že se špatná situace ohledně nemoci Covid-19 zlepší, a na úvodní střetnutí přijde co nejvíce diváků. Společně vytvoříme pořádnou atmosféru a že si to spolu užijeme.

Volejbalově jste vyrůstal v Hradci Králové, chtěl byste se tam jednou vrátit a zahrát si tam nejvyšší soutěž?

Hradec je moje srdeční záležitost. Určitě každý hradecký slávista si přeje, aby byla v Hradci extraliga, ale za tím je ještě hodně práce. I kdyby to nevyšlo, tak bych byl rád, když bych si mohl znova zahrát se svými spoluhráči, se kterými jsem začínal.