Kladno vkročilo do souboje o bronz úspěšně, výhru uhájilo v tiebreakovém thrilleru

Kladno volejbal cz, souboj o 3.místo, ČEZ extraliga muži

Do prvního zápasu o třetí místo ČEZ extraligy vstupovalo Kladno v roli favorita a bylo si toho vědomo. Od začátku svým koncentrovaným a zodpovědným výkonem dávali Orli najevo, že pro ně jiná možnost než výhra nepřipadá v úvahu. Skvěle takticky na podání i v obraně hrající domácí volejbalisté nad Příbramí první dvě sady dominovali. Pak ale přišel kompletní black-out, kterého odvážně hrající Kocouři využili. Družstvo Eagles se tak o výhru muselo poprat až v tie-breaku, který skončil 22:20. Kladno má teď dva dny na to zanalyzovat dnešní výkon, jelikož v páteční odvetě by se mu podobné hrátky s ohněm nemusely v příbramském pekle vyplatit. 

Z poměrně jednoduchého zápasu jsme udělali kovbojku. Příbram jsme dostali na koně, zaplať pán Bůh, že se štěstěna obrátila čelem k nám a dotáhli jsme zápas do vítězného konce, protože si myslím, že v Příbrami by to bylo velmi komplikované za stavu 1:0 pro Příbram. Děkujeme fanouškům, že nám věřili a bojovali s námi, a ještě to vydržte, potřebujeme Vás pozitivně naladěné, ať už nám zbývá ještě zápas nebo dva,“ oddechl si po maratónském tibreaku kapitán Adam Zajíček. 

Po vyrovnaném začátku dostal Kladno do vedení 7:5 esem blokař Beau Graham. V příbramských barvách byl nejvíce vidět ukrajinský univerzál Tevkun, jehož útoky z velké výšky kladenské volejbalisty trápily nejvíce. Při podání Seppännena exceloval José Neves v obraně, následně útok Kocourů zastavil blok Gonçalves, Zajíček a zvýšil tím náskok na 12:8. Po time-outu hostujícího kouče se mýlil smečař Filip Ureš a Kladnu tím pomohl k dalšímu bodu. Orlům vycházelo v domácím prostředí podání, na který navazovala nekompromisní obrana na síti. Dva úspěšné bodové útoky Australana Grahama nalily jeho družstvu do žil další dávku sebejistoty, v zápětí ho napodobil Niklas Seppänen a za stavu 20:13 byl první set rozhodnut. 

Ve druhé sadě se Příbram nadechla k lepšímu projevu i výkonu a byla na začátku o dva body před soupeřem. Eso Ureše a útok Šábrta byly velmi nadějné ovšem pět kladenských bodů v řadě výhodu Kocourů smazalo. Kristaps Platačs vybil svou smečí svého kolegu Tevkuna, a pak potvrdil, že je v laufu nekompromisním zablokováním útoku Filipa Ureše. Při chuti byl i jeho blokařský parťák Adam Zajíček a jeho hřebík znamenal vedení 10:8. Ten kraloval na síti i nadále a po esu Niklase Seppänena si zasmečoval po jeho druhém servise, který letěl na první přes. V polovině setu měl domácí favorit pohodlný bodový polštář 16:12 a zejména finská opora Seppänen svým výkonem držel vysoký týmový standart. Kocouři ovšem dlouho nespali a díky Benitezovi dokázali stav korigovat na rozdíl jediného bodu ( 17:18 ). Družstvo Kladna ale po oddechovém času Arnauda Josseranda zapnulo na vyšší rychlost a čtyřmi body v řadě a za přispění několika nevynucených chyb Příbrami, set dotáhlo do úspěšného konce. 

Kladno volejbal cz, souboj o 3.místo, ČEZ extraliga muži

Kocouři poctivě pracovali nadále, a i přes dvousetovou ztrátu předváděli poctivý volejbal. I díky nevynuceným chybám na kladenské straně a nedůslednému dohrávání slibných situací Kocouři drželi tříbodový náskok 7:10. Včas přišlo eso reprezentanta Zajíčka, který svůj tým dostal po úspěšném Platačsově útoku na dostřel. Šábrtovo eso dohnalo domácí lavičku k oddechovému času, a i když následovala pozitivní reakce hrající šestky, Kocouři si podání úspěšným side-outem vzali zpět a dál kráčeli vstříc výhře. Do zápasu zasáhla poprvé v rámci dvojstřídání dvojice Villareal a Čeketa. Ten se uvedl ihned ve spolupráci se Zajíčkem bodovým blokem a skóre snížil na 14:18. Lukáš Čeketa o sobě dal vědět i na servise a Seppänenova power ulívka přiblížila družstvo na rozdíl pouhých dvou bodů. Stíhací jízda Kladna pokračovala i v koncovce, bohužel individuální chyby Orly srážely. Ovšem velký obrat způsobil Takahiko Imamura na podání, díky kterému Kladno vymazalo dva setbaly s přispěním Seppänena, který exceloval na síti a v kritických situacích si vždy poradil. Čeketovo eso vykouzlilo Orlům první matchball, ten Příbram ještě dokázala odvrátit. Druhý matchball si Niklas Seppanen zkazil sám, když podal do sítě. Dechberoucí koncovku si domácí tým prohrál sám třemi chybami a zápas pokračoval. 

Čtvrtý set zastihl domácí volejbalisty v naprosté nepohodě. Příbrami vycházel servis, na což doplatil Antony Gonçalves a za stavu 4:7 se poroučel pryč. Orli kupili chybu za chybou a Kocouři se na body moc nenadřeli. Po time-outu kladenské lavičky, který měl za úkol postavit nevýrazné volejbalisty do latě následovala naštěstí reakce a tři body v řadě stáhly narůstající náskok Příbrami na 9:10. Úspěšné bloky Platačse a Imamury pomohly Kladnu poprvé do vedení 12:11 a pomohly tým dostat zpět do hry. Od té chvíle se na hřišti rozhořela bitva o každý bod a o to, kdo udrží nervy na uzdě. Až Tevkun s Urešem svými body zařídili větší náskok pro svůj tým, což bylo před vstupem do koncovky velmi důležité. Souboj útoků pokračoval ale i z druhé strany a Zajíček, Platačs a Imamura nezůstávali pozadu. Do koncovky vstupovala Příbram vedením 20:22, které si již nenechala vzít a vyrovnala zápas na 2:2.

Kladno volejbal cz, souboj o 3.místo, ČEZ extraliga muži

V pátém setu mělo Kladno nůž na krku. Promarnit dvousetové vedení před domácím publikem v medailovém zápase by asi nechtěl nikdo zažít a Eagle boys to moc dobře věděli. Do tiebreaku vlétli jako vichřice a jejich vedení 4:1 brzdil zkušený stratég Vašina oddechovým časem. Ten měl žádaný efekt, protože Orli sami svými chybami stav pátého setu vyrovnali a svým nevyrovnaným výkonem riskovali hodně. Vyrovnaný stav vydržel i do závěru zápasu, když na příbramské straně drželi prapor Tevkun s Urešem, kteří sekundovali bojujícímu Zajíčkovi. Nervy drásající závěr ovlivnilo za stavu 13:12 nezvykle dlouhé zkoumání challenge, která znamenala nakonec nový míč. Imamura po svém excelentním příjmu vysmečoval Orlům matchball, který Kocouři odvrátili. Ti si nakonec také svůj matchball zasloužili, naštěstí hrozbu prohry odvrátil Seppänen a vyrovnal na 15:15. O vítězi se rozhodlo až o 12 bodů později, kdy v euforii i v naprostém vyčerpání zvedali ruce nad hlavu domácí volejbalisté. Hráčem utkání byl víc než zaslouženě jmenován Adam Zajíček, jehož nezdolnost a vůle dotlačila tým Kladna k vítězství.

 „ Věděli jsme, že nás čeká složitý zápas, protože Příbram vyřadila Liberec. Hráli jsme skvěle první dva sety, pak jsme podle mě ztratili agresivitu, zejména na servisu. Dobrý příjem vrátil Příbram do hry a jelikož jsou velmi solidní tým, způsobili nám hodně problémů a vyhráli třetí a čtvrtý set. Tiebreak byla bitva, ale to jsme věděli, Příbram je družstvo, které kouše až do konce a v pátek nás u nich čeká peklo. Na to se musíme připravit,“ říká před venkovním utkáním kladenský lodivod Josserand. 

Kladno volejbal cz – VK Trox Příbram 3:2 (25:16, 25:19, 28:30, 22:25, 22:20) 

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Seppänen, Zajíček, Platačs, Gonçalves, Graham, Neves, libero Fernández Střídali: Villareal, Čeketa, Imamura, Čeketa

Hosté: Benitez, Rosenbaum, Ureš, Šábrt, Tevkun, Franco, libero Verasio Střídali: Toman, A. Rosenbaum, Toth, Lyzanets

PROGRAM zápasů o 3. místo: 

19.4. VK Trox Příbram – Kladno volejbal cz 17:00 ( ČT 4 SPORT )

22.4. Kladno volejbal cz – VK Trox Příbram 18:00 ( SPORTY TV ) 

Program celého play-off a výsledky najdete ZDE.

Kladno volejbal cz, souboj o 3.místo, ČEZ extraliga muži