Kladenské legendy: Sergei Baranov

Sergei Baranov

Jako kdyby spadl z nebe se na konci přestupového období v sezóně 2018/2019 objevil ruský reprezentant Sergei Baranov. Je jisté, že doteď ani spousta volejbalových příznivců netuší, jak velkou kapacitu, a na hodně dlouho i poslední, měla možnost sledovat na českých palubovkách. Kladno bylo navíc jeho jediným zahraničním angažmá mimo ruskou Superligu, kterou s týmem Belgorodu třikrát vyhrál.

208 centimetrů vysoký stokilový kolos zaplnil volné místo univerzála po odchodu Davida Konečného. Jeho kariéra začala v roce 2003 právě v Belgorodu, se kterým je úzce spjata. I když se objevil i v dresu Kemerova (2010/2011) a Novosibirsku (2009/2010, 2011/2012) a dalších dvou týmů, právě s týmem sídlícím blízko ukrajinských hranic získal své nejslavnější trofeje. Neskutečný výčet úspěchů zahrnuje dvě vítězství v Lize mistrů CEV (2003, 2004), tři zlaté medaile ze Superligy (2003, 2004, 2005), dvě vítězství v Ruském poháru (2003, 2005) a výhru v CEV Cupu (2009). Jeho spoluhráči byly další světové hvězdy Verbov, Teťuchin, Grozer nebo Khamuttskikh. Kromě klubové úrovně byl Baranov výrazný i v národním týmu. Je bronzovým medailistou Světové ligy (2006), stříbrným (2005) a bronzovým (2003) medailistou z mistrovství Evropy a kariéru vyšperkoval bronzem z olympijských her v Aténách.

Sergei Baranov, Kladno volejbal cz

„Na Kladno přijel na zkoušku v průběhu Vánoc. V Belgorodu vypadl ze sestavy A týmu a trénoval jen s jejich béčkem a hledal angažmá. Absolvoval s námi několik tréninků a velmi mile mě překvapila jeho všestrannost, když pominu samozřejmě jeho útočné schopnosti. Tím, že odešel David Konečný, to pro nás bylo výborné řešení“ popisuje Baranovovu cestu do české extraligy Milan Fortuník.

Na reprezentanta, který odehrál 62 zápasů za národní tým, v kladenském klubu vzpomínají jedině v dobrém a s úsměvem. Už jeho příjezd byl velmi nestandartní, když čekal na vízové povolení v Moskvě přes 48 hodin a po příletu do Prahy nastoupil do zápasu po hodinovém odpočinku. „Na to, co měl odehráno, a že byl olympijským medailistou, patřil k hráčům, kteří si na nic nestěžovali a rozhodně nikomu nedával pocítit, že je hvězdou a mělo by se k němu tak přistupovat,“ říká o ruské superstar Anna Earl. „ Skoro vůbec nemluvil, byl hloubavý, chodil na procházky a četl. Do klubového bytu ani nechtěl televizi,“ dodává k jeho osobnosti.

Sezóna 2019 skončila pro kladenské Orly hořkosladce. Po druhém místu v Českém poháru vyšli v medailových bojích naprázdno, když bronz nakonec mířil do Ostravy. Sergey Baranov kladenskou anabází ukončil svou hvězdnou kariéru. Momentálně ve svém osudovém klubu působí po boku Borise Kolchina jako asistent. Belgorod, vedený jeho bývalými spoluhráči Teťuchinem a Kosarevem, získal v letošní sezóně první medaile, v Ruském poháru skončil třetí. Baranov tak i jako trenér pokračuje ve sbírání trofejí, což je zřejmě jeho životní náplní.

Sergei Baranov