Jihostroj nezaváhal, pohárový zápas byl v jeho režii

Kladno volejbal cz

Velká kladenská očekávání velmi rychle spláchl budějovický servis. Tentokrát to byl soupeř, který Orlům škodil zbraní, kterou obvykle ovládají nejlépe oni sami. I když se do ze začátku jednoznačného zápasu dokázali hráči kapitána Jiřího Kraffera vrátit, koncovka třetího setu jim po boji proklouzla mezi prsty.

„ Byl to velmi těžký zápas od samého začátku. První set jsme prohráli, protože jsme dostali na začátku pár dost zbytečných es. Bez nich bychom mohli bojovat i o vítězství. Pak už to bylo velmi složité, Budějovice měli rozdílový servis a my jsme navíc špatně přihrávali. Po dnešním výkonu nemůžeme být rozhodně spokojeni, ale nemůžeme se v tom plácat, pokračujeme, protože v sobotu nás čeká další důležité utkání,“ řekl po zápase zklamaný smečař Niklas Seppänen.

Orli od začátku zápasu soupeře ve skóre spíše dotahovali, když zejména na podání domácí hráči Kladno velmi trápili. Za stavu 10:10, při podaní argentinského nahrávače Girauda, Jihostroj odskočil na rozdíl 4 bodů a ten po zbytek setu udržoval. Hru kladenských nakoplo střídání Jiřího Kraffera, který na pohled do hry vnesl klid a stabilitu. I když Orli v koncovce stahovali a blýskli se třemi bodovými bloky, Budějovice už neohrozili a prohráli 25:22.

Ve druhé sadě slavily úspěch zejména servis domácích a jejich následná obrana na síti. Zastavili tak postupně kladenské opory Seppänena a Kyjanicu, a spolu s nepřesnostmi v mezihře Kladna to znamenalo vedení Jihostroje 12:6. Úspěšné útoky blokařů Poláka a Ondroviče a neomylný univerzál van Schie znamenaly další body a České Budějovice neomylně mířily do koncovky. Kladno bohužel nemohlo najít herní rytmus a ztratilo i druhý set poměrem 25:16.

Kladno volejbal cz

Do třetí sady vlétli Orli bez respektu. Jiný přístup jim samozřejmě ani nezbýval. Hned na začátku se ujali vedení 3:5 při podání Seppäanena, když se Kyjanicovi podařilo dvakrát zastavit českobudějovické útoky. Budějovice se po time-outu oklepaly a díky útokům univerzála a kladenské nepřesné mezihře šly do vedení 9:6. Kladenští nahrávači se v zápase nemohli sejít s největší útočnou sílou Platačsem, který proti Budějovicím v předešlých zápasech zářil, a jeho „nevyužití“ bylo bohužel citelné a Kladno útočilo do plné obrany. Náskok domácích se vyšplhal na 16:10, a i když Orli v koncovce mohutně dotahovali a při podání Kyjanici skóre vyrovnali na 23:23, poslední dva míče patřily Českým Budějovicím.

„ Rozhodně jsme dneska nehráli na naší úrovni. Už poslední dva zápasy proti Zlínu a Ostravě ukázaly, že nehrajeme v pohodě. Oproti prvnímu zápasu proti Lvům je vidět náš výkonnostní propad. Budějovice neodehráli nějaký omračující zápas, ale předvedli kvalitní hru bez chyb. Nám dnes večer něco chybělo, musíme to rychle vyhodnotit a vyřešit,“ popsal zápas ze svého pohledu univerzál Platačs.

Cesta Českým pohárem touto prohrou pro Orly končí, ale rozhodně ne extraligová sezóna. Další zápas je na programu již v sobotu, kdy Orli odehrají letošní třetí zápas proti Benátkám nad Jizerou.