Dva vybojované body s cenou zlata

foto: Lubomír Mazoch

Kladno se potýkalo s velkým množstvím vlastních chyb možná více než se soupeřem. I když posílená Ostrava sahala po vítězství, tie-breaky prověřený kladenský tým ve čtvrtém a pátém setu zápas ovládl. Může tak jedině litovat ztráty jednoho bodu v přetahované o lepší pozici ve čtvrtfinále play-off.                                                                                                                             

„Ostrava hrála dobře a odvážně. Uplynuly dva sety, než jsme se rozkoukali. Udělali jsme chyb jak máku, a to nás bohužel stálo jeden bod. Je to citelná ztráta do tabulky, ale jsme rádi, že jedeme domů alespoň se dvěma body,“ řekl kapitán Jiří Kraffer, který stál společně s Lukášem Kyjanicou za obratem zápasu.

Domácí tým nastoupil do utkání sebevědomě a vypracoval si díky útokům Jarosinského a Perryho náskok 7:3, který udržoval až do střední pasáže sady, kdy Kladno, po dvojstřídání, vyrovnalo na 16:16. Od tohoto momentu se skóre přelévalo bod po bodu. Až dva útoky Grozera a Platačse znamenaly vítězství 27:29 pro Kladno.

I do druhé sady měli svěřenci slovenského kouče Vlkolínského lepší vstup a šel vlastně totožně do vedení 9:5. Útok Orlů držel zejména Platačs, který společně s Grozerem zařídil vyrovnání na 12:12. I přes 4 chyby na servise se Kladno dostalo do vedení 16:18. Náskok ale dalšími vlastními chybami promrhalo. I když mělo i tak setbol za stavu 23:24, Ostrava třemi body v řadě vybojovala sadu pro sebe.

foto: Jaroslav Obsadný

Naděje na zisk třetího setu skončila za stavu 19:19, kdy Polynski zaznamenal 2 esa. Tento náskok navýšil útoky Jarosinski a Ostrava šla do vedení 2:1 (25:22).

Co se stalo mezi třetím a čtvrtým setem ví jen kladenští hráči a trenéři. Do zbylých dvou setů ovšem nastoupilo úplně jiné družstvo, které nedalo domácím šanci ani doufat v celkovou výhru. V sestavě se objevili kapitán Kraffer a blokař Kyjanica. Do stavu 8:8 ještě Ostrava držela s Orly krok, pak ztratila osm bodů v řadě a ani střídání Motyčky tento nástup nepřerušilo. Čtvrtá sada skončila 14:25 ve prospěch hostí a i tie-break se nesl v podobném duchu. Orli šli rychle do vedení 3:8, což jim pojistilo klid do koncovky setu a tři útoky Špuláka, Platačse a Kyjanici znamenaly výhru Kladna 2:3 (10:15).

„V prvním setu jsme udělali tolik nevynucených chyb, co jindy za celý zápas. Tím se vtiskl ráz celého utkání. Potom, jak strašně jsme chybovali v tomto zápase, jsou vlastně dva body zlaté,“ dodal po zápase Milan Fortuník. V ostravském dresu zářil novic Marek Perry s 19 body, Kladno se mohlo jako tradičně spolehnout na severskou dvojici Platačs (18 b.), Seppänen (16 b.).

Tým Milana Fortuníka zůstává na 5. místě extraligy, jelikož jeho přímý konkurent Lvi Praha překvapil a vybojoval také v tajbrejku výhru nad mistry z Karlovarska. Extraligu ještě čeká pondělní televizní dohrávka Jihostroj České Budějovice – Dukla Liberec.

Ostatní výsledky UNIQA extraligy a tabulku najdete ZDE.