Kladno míří do Prahy, Orly prověří aspirant na titul

Gijs van Solkema, Kladno volejbal cz

V sobotu se pro kladenský A tým znovu rozjíždí extraligový vlak. Orli benefitovali z o týden delší pauzy než ostatní týmy, protože na ně hned na první novoroční víkend vyšel volný los. A bude nutné zařadit tu nejvyšší rychlost, jelikož start to bude velmi ostrý. Kladno zavítá na palubovku pražských Lvů.

„Čeká nás zápas s jedním z aspirantů na titul. Rozhodně neočekávám, že bude totožný s tím prvním. Lvi mají za sebou řadu těžkých zápasů, navíc vítězných, hrajeme u nich doma. My jsme herní pauzu využili podle mě velmi produktivně, dobře jsme trénovali, dali jsme se zdravotně dohromady. V této fázi soutěže nás soupeř už ničím nepřekvapí, stejně tak my už ničím nepřekvapíme je. Těšíme se na dobrý zápas po dlouhé pauze,“ říká na adresu soupeře Milan Fortuník.

Hráči trenérů Fortuníka a Samselyho si mohli užít na přelomu roku dohromady šesti dnů volna, proložených zejména rekondičními tréninky.

„Uvidíme, jestli kluky to volno nabije. Při trénincích vypadají podle mého, a i jejich názoru, velmi dobře. Ale my jsme tu pauzu zvolili hlavně z důvodu, že si kluci potřebovali odpočinout zejména psychicky. Fyzicky se mi zdáli i po první části extraligy celkem v pohodě, a to zápasové tempo zvládali. Ale v hlavě už se ke konci roku nedokázali soustředit,“ vysvětlil kondiční trenér Matyáš Myškovský.

„V průběhu rekondice jsme se soustředili na složitější věcí jako je maximální síla a rychlost. Na to je důležité být odpočatý a popravdě v průběhu sezóny na to není ani prostor, když často hrajeme dva zápasy týdně. Šlo mi zejména o kvalitu a možnost po dobře odvedené práci i kvalitně zregenerovat,“ dodává.

Lvi Praha prozatím neopustili TOP 4 UNIQA extraligy, se 39 body se nacházejí na prozatímním třetím místě s tříbodovým náskokem na čtvrtý Jihostroj. „Praha doteď potvrzuje kvalitu svého kádru, nový trenér dává navíc dostatek herního prostoru mladým hráčům, kteří doplňují opory – Kriška, Janoucha a Schoutena. Tým je opravdu dobře složený,“ oceňuje Lvy asistent Tomáš Samsely.

Jestliže Lvi hrají o udržení bronzové pozice, Kladno také hraje o hodně. Pořád má na dosah čtvrté místo, které okupuje Jihostroj České Budějovice. Rozdíl je pouhých pět bodů. Orlům také relativně pomohla překvapivá prohra konkurenta z Odoleny Vody v Beskydech. Sobotní zápas se hraje od 18 hodin v pražské UNYP aréně. Rozpis základní části UNIQA extraligy a všechny výsledky naleznete ZDE.

V minulém týdnu byly také vylosovány čtvrtfinálové dvojice CHANCE Českého poháru. Kladno volejbal cz se o postup do Final 4 utká s Jihostrojem České Budějovice ve středu 1.2. na jeho palubovce.

Leona Neumannová, Kladno volejbal cz

Druhou ligu žen rozehrají po vánoční pauze i CATS. V sobotu dopoledne se střetnou s favoritem soutěže z Chabařovic. „Do zapasu jdeme určitě pro vítězství, ale s vědomím, že nás nečeká jednoduchý soupeř. Chabařovice jsou velmi zkušený tým, který hraje pestře a kombinačně. Z minulého zapasu víme, že tlak na servisu je velmi důležitý, a i takto zkušený tým můžeme vyhodit z jejich herní jistoty a pohody. Trpělivost a vyvarovaní se nevynucených chyb by proti takovýmto soupeřům měly být samozřejmostí,“ hodnotí soupeře hrající trenérka Leona Neumannová. Zápasy začínají v 10 a ve 14 hodin ve sportovní hale Střední průmyslové školy Kladno.