Martin Čmeľ: Taktika je bez dobré techniky bezcenná

Martin Čmeľ, trenér Eagles Kladno volejbal cz

Již tři roky plní roli šéftrenéra chlapecké složky Kladno volejbal cz. Společně s Milanem Fortuníkem dokázali vedle úspěšně fungujícího A týmu vybudovat mládežnickou strukturu Eagles, která se pyšní již dvěma kategoriemi hrajícími nejvyšší možnou soutěž, extraligu. V nově vytvořené kategorii U22 je cílem Martina Čmeľa do ní postoupit v letošním sezóně. Proč je to pro něj důležité a proč je výhodou být sám sobě kolegou, prozradil v předvánočním souhrnném rozhovoru.

Jak jako hlavni trenér chlapecké složky hodnotíš dosavadní výsledky?

Začátkem sezóny nás čekali první rozřazovací turnaje. Kategorie U18 ten svůj zvládla mnohem lépe než jejich starší kolegové, kteří na turnaji vyhráli jenom jeden zápas. Druhý turnaj vyšel na výbornou oběma extraligovým týmům. Třetí a poslední turnaj taktéž, kadeti zůstali mezi elitní pětkou a junioři postoupili do druhé elitní pětky. V kategorii U22 se mladší kluci obehrávají v nižší soutěži, zatím bez ztráty jediného bodu. S výsledky jsem spokojen. Kategorie U18 mě překvapila, jak dobře se jim vede. V U20 převládalo zvláště po prvním turnaji zklamání. Tým U22 prozatím neprohrál, takže jim není co vytknout.

Můžeš momentální stav porovnat s loňskem? Došlo k nějakému posunu, co se týče herní nebo organizační stránky?

V porovnaní s loňskem se dvě kategorie, kadeti a junioři, rozdělili do třech skupin. Pozitivum vidím v tom, že v nově vytvořených kategoriích nedojde k velkému věkovému rozdílu kluků, a o to víc budou soutěže vyrovnávané. Je pravda, že většina naších kluku současně hraje ve své kategorii a v kategorii se staršími kluky. Získávat tak můžou cenné zkušenosti, které pak můžou využívat ve vlastní kategorii.

K čemu zápasy v kategorii U22 využíváš?

Tuto kategorii využívám stejně, jak jsem vloni využíval soutěž juniorů. Obehrávám v ní mladší kluky, kteří ve své věkovce hrají extraligu, jelikož věkem do kategorie U22 patří jen tři kluci v klubu. Letos jsou kluci o rok starší a zkušenější a zatím máme ligu rozehranou výborně, bez jediné prohry. Chtěl bych dosáhnout postupu do elitní extraligy i v této kategorii, abychom v klubu měli posloupnost nejvyšší soutěže od kategorie U18, U20, U22 až po mužskou extraligu. Je to lákadlo jak pro mě jako trenéra, tak myslím, že i pro kluky, kteří si vybírají klub, kde by mohli volejbalově vyrůstat. Určitě hledí i na to.

Martin Čmeľ, trenér Eagles Kladno volejbal cz

Jaké jsou klíčové cíle pro tento rok?

Asi největším cílem vidím postup do extraligy v kategorii U22, je to jedinečná šance pro kluky hrající extraligu U20, aby příští rok nemuseli hostovat někde jen proto, že se u nás v teto kategorii extraliga nehraje. V kategorii U18 a U20 je cílem postup na finálový turnaj mezi 8 nejlepších týmu ČR. Mladší by tento cíl měli splnit, po polovině soutěže jsou na 4.místě. Starším klukům se to dost zkomplikovalo, když nepředvedli dobrý výkon v prvním rozřazovacím turnaji a teď obsadili po polovině soutěže 13.místo.

Máš na starosti jako trenér tři týmy. Je to pro tebe benefit, mít takhle blízky přehled o hráčích od 16 let až po seniory?

Benefit vidím v tom, že jako trenér všech třech kategoriích se sebou mužů dobře spolupracovat a nepřijdu se sebou nikdy do konfliktu 😂. Určitě je dobré mít o klucích přehled. Proto jsem rád za fungující spolupráci s trenérkou kategorie U16 Kačkou Svobodovou. Ta zase úzce spolupracuje s trenérem U14 Martinem Ticháčkem.

Které herní aspekty jsou podle tebe pro tyto kategorie klíčové?

Pro mladší kategorii U18 to je technická stránka všech herních činností. Jsou to mladí kluci, kteří ještě nemají techniku úplně vytříbenou. Je vidět velký rozdíl mezi top týmy a těmi ostatními. V této kategorii už začínám kluky seznamovat s taktikou, dávám jim jednoduché taktické pokyny, jak si během utkání dopomoci k vítezství. Ve starší kategorii U20 už taktiku považuji za samozřejmost. Často utkání rozhodne dodržení taktiky víc než ne úplně správná technika herních činností. Neříkám ale, že jsme na to nikdy nedoplatili … 😊. Jde to ruku v ruce, špatnou technikou nemůžeme vždy docílit dodržení taktiky.

S čím budeš v červnu na konci sezony spokojený?

Spokojený budu, když splníme všechny tři cíle, které jsem zmínil.

Martin Čmeľ, trenér Eagles Kladno volejbal cz