Vánoční zázrak alias Hýský. Vydřená výhra má cenu zlata

I když výkon kladenských Orlů ještě pořád není tak ideální a stabilní, jak by si všichni představovali, dnešní bojovný výkon znamenal tři body a klid pro práci v příštím týdnu, kdy narazí na přímého konkurenta Aero Odolena Voda. Sedmý tajbrejk odvrátilo střídání Tomáše Hýského a kolektivní výkon v závěru čtvrtého setu.

Kladno volejbal cz – Volejbal Brno 3:1 (25:15, 22:25, 25:18,25:22)

Kladno vlétlo do zápasu ve velkém stylu. Díky chybám soupeře a útokům Platačse vedlo 7:2 a náskok navyšovalo. Trenér Ondřej Marek vyslal na hřiště i rekonvalescenta Marka Zmrhala, ale ani ten nijak nepomohl rychlému průběhu setu, který skončil 25:15 pro domácí.

Brno se ve druhém setu probralo a ten měl obdobný průběh jako ten první, ale lídrem byli hosté. Milan Fortuník bral time-out za stavu 8:13, ale bohužel průběh setu nijak nezvrátil. Orli na pohled zvolnili tempo a Brnu se vyplatilo střídání Marka Zmrhala. Za stavu 17:22 přišel na podání Tim Grozer a šesti servisy v řadě sadu zdramatizoval. Za stavu 22:22 však přišla jeho chyba. Eso a blok hostů znamenaly konečné vyrovnání stavu zápasu na 1:1.

Po ztracené sadě se Orli nadechli a do třetího dějství vkročili rázně a sebevědomě. Po Seppänenově sérii na podání vedlo Kladno 12:7. I když hosté dokázali vyrovnat na 14:14, Kladno dokázalo zareagovat a odskočilo na rozdíl šesti bodů, i díky dvěma esům Lukáše Kyjanici. Eso Petra Špuláka znamenalo výhru a vedení Orlů 2:1.

Nepřesnosti domácích v začátku čtvrtého setu dostaly Brno do popředí. Kvalitní práci odváděl Matouš Drahoňovský a skóre narostlo až na hrozivých 9:16, kdy si brala domácí lavička time-out. Po sérii útoků Platačse a Seppänena začalo Kladno nenápadně stav sady korigovat a eso nahrávače van Solkemy znamenalo stav 19:20. Následný útok a eso Hýského, útok Platačse a tři nevynucené chyby Brna znamenaly výhru 25:22 a konečné vítězství Kladna 3:1.

Rozhodčí: Nedbálek, Činátl

Počet diváků: 428

Sestavy (od zóny I):

Domácí: van Solkema, Grozer, Kyjanica, Platačs, Seppӓnen, Špulák, libero Kraffer Střídali: Hýský, Fortuník

Hosté: Janků, Janečka, Kočvara, Drahoňovský, Domingues, Kovalchuk libero Kop Střídali: Toman, Bukáček, Zmrhal

Jiří Kraffer (kapitán Kladno volejbal cz): „Musíme být vděční za tři body, protože to byl zápas nahoru dolů. Měli jsme na krajíčku, abychom šli znova do tajbrejku. Naštěstí se nám podařilo čtvrtý set otočit, podle mě zásluhou dobrého střídání Tomáše Hýského, který přinesl na hřiště tu energii, kterou jsme potřebovali. Buďme rádi za tři body, ale musíme si vzít ponaučení do dalších zápasů.“

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „My jsme se protrápili utkáním ke třem bodům, ale náš výkon není optimální.“

David Janků (kapitán Volejbal Brno): „Gratuluji domácím. Za nás škoda, že jsme nedohráli ten čtvrtý set, protože si myslím, že aspoň bod jsme si zasloužili. Ale do zápasu jsme vstoupili tak, že uděláme z pěti míčů čtyři chyby, a to se pak dohání těžko. Musíme se na zápas znovu podívat a říct si, co bylo špatně.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Kladno začalo výborně a my jsme se nedokázali prosadit na útoku, výborně bránili. Naopak jsme to dobře ustáli na přihrávce, z čehož jsme měli obavy. Ve druhém setu jsme se trošku vzpamatovali, možná jsme i domácí zaskočili, nebo nedokážu říci, jestli oni ubrali. Hráli jsme od té chvíle již vyrovnanou partii. Škoda čtvrtého setu, když jsme sahali po bodu. Domácím vyšlo střídání Hýského a ten průběh setu otočil.