A tým: Najde kladenský volejbalový Babylon společnou řeč?

Již před měsícem se naplno rozjela příprava kladenského extraligového týmu. Po slibné loňské sezóně došlo v mezidobí k několika hráčským změnám, ale jádro omlazeného celku se podařilo managementu klubu udržet. Od zahraničních posil si trenér Fortuník slibuje zejména zvýšení kvality tréninků a možnost měnit sestavu s ohledem na soupeře či průběh zápasu.

„Po analýze průběhu loňské sezóny jsme došli k závěru, že i když hrajeme mnoho těžkých zápasů proti kvalitním soupeřům, většinou jde nakonec spíše o náš výkon, jeho kvalitu a stabilitu, než že by nás protivník vyloženě vymazal. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli posílit kádr tak, abychom mohli výrazně kvalitněji trénovat, variovat sestavu s ohledem na soupeře nebo program,“ vysvětluje hlavní trenér Kladenských orlů Milan Fortuník pro někoho možná překvapivé množství posil. „Samozřejmě jsem si vědom i toho, že je v současnosti nutné mít každý post zdvojený. To se výrazně potvrdilo vloni, kdy nám příchody Lohra, Čekety nebo Hancocka pomohly otočit průběh několika zápasu.“

Prvního srpna začal sedmitýdenní přípravný blok, který vyvrcholí prvním, a navíc domácím, extraligovým zápasem týmu Kladno volejbal.cz proti Ústí nad Labem, naplánovaným na sobotu 24.září.

Kondiční trenér Matyáš Myškovský měl od začátku k dispozici pět hráčů z prvního týmu včetně nováčka Tima Grozera, Postupně se připojili čeští reprezentanti Kunc se Špulákem, následovaní univerzálem Platačsem a smečařem Seppanenem. Slovenský reprezentant Lukáš Kyjanica se v létě podrobil operaci a momentálně je v péči lékařů a fyzioterapeutů na Slovensku. K týmu se připojí v následujícím týdnu.

„V porovnáním s loňskou přípravou jsme zvolili jiný, intenzivnější přístup, který více koresponduje s projevem, kterým bychom se rádi prezentovali na hřišti,“ popisuje kondiční plán Myškovský. „Na začátku jsme si definovali dva hlavní úkoly. Zaprvé zjistit, jak na tom kluci jsou po zdravotní stránce a najít všechny možné problémy, popřípadě je začít řešit. Druhým úkolem bylo vybudovat co největší aerobní kapacitu, rychlostní a silovou vytrvalost, kterou následně využijeme do kvalitních volejbalových i kondičních tréninků,“ rekapituluje náplň srpnových týdnů. „V každém tréninku se snažím ke klukům přistupovat individuálně a učím je být co nejvíce samostatnými, abychom předešli potenciálním potížím,“ dodává.

Odpoledne byla většinou věnována herní přípravě s míčem, kdy hráči nacvičovali zejména jednotlivé herní situace. „Je vidět, že chlapci se volejbalu věnovali i v době volna. Musíme pracovat na obnově a zapracování mechanismů, které fungovaly v minulém roce,“ konstatuje po polovině přípravy asistent trenéra Tomáš Samsely.

Pro první přípravné zápasy na konci srpna byl tým již kompletní, protože nahrávač van Solkema vypadl z finální nominace Holandska na mistrovství světa, Ivan Zvicer, reprezentant Černé Hory, dohrál evropskou kvalifikaci, stejně jako dánský blokař Simon Andersen. V prvním přípravném zápase podlehli Orli mistrovi z Karlových Varů 1:3, druhý proti Odolena Vodě dopadl fotbalově 2:2. Následovat bude série přátelských utkání a dvou turnajů v Karlových Varech a Benátkách nad Jizerou. Domácí publikum si pak může zakroužkovat datum 21.9., kdy v kladenské hale Na Sletišti proběhne generálka v podobě zápasu s příbramskými Kocoury, kde budou představeny týmové posily a nové dresy.