S úspěchy jsem spokojený. Časem musíme mít mládežnické extraligy, říká šéf klubu

Milan Fortuník, trenér Kladno volejbal cz

Uplynulý ročník se po omezeních způsobených pandemií Covid19 odehrál celý, to byla skvělá zpráva pro hráče, partnery klubu i fanoušky, a především pro holky a kluky v mládežnických kategoriích. Blýskli se zejména starší žáci, kteří se stali mistry republiky a v Českém poháru vybojovali druhé místo. Nicméně během sezony se objevila i řada otázek. Jak s ekonomikou klubu zahýbají zvyšující se ceny energií či pohonných hmot, jaká je situace ohledně partnerů? Na to vše odpovídal Milan Fortuník ve druhé části rozhovoru.

Sezona se povedla i z marketingového hlediska. Ať už se jednalo o mikulášský zápas, utkání pro Ukrajinu nebo další marketingové akce. Vrátilo se vše do stavu jako před covidem?

Ještě úplně ne. Byli jsme zvyklí, že jsme na každé utkání v základní části připravili nějakou akci pro diváky. To se teď občas nepovedlo. Věřím, že od příští sezony to bude lepší. Snad se nevrátí covidová vlna. Moc si přeji, aby skončil konflikt na Ukrajině. Jsem rád, že fanoušci znovu mohli přijít do haly. Některé akce se skvěle povedly, musím vyzdvihnout právě tu na podporu Ukrajiny, protože jsme vybraly neuvěřitelnou částku okolo 150 tisíc korun. Myslím si, že pro náš sport, který není číslo jedna v republice a pro náš klub, který působí ve městě s velkou hokejovou tradicí, je to super počin. Děkujeme za to naším skvělým fanouškům. Stále platí, že jejich podpora je úžasná, a to i poté, co jsme v play-off vypadli se Lvy.

Jak se na konečné umístění dívají sponzoři a partneři?

Ohlasy od partnerů a od zástupců města jsou vesměs kladné. V hodnoceních zaznívá, že jsme si nechali utéct velkou šanci uhrát výborný výsledek, což cítíme všichni v klubu. Liga jde pořád nahoru a je čím dál tím vyrovnanější, to je dobře. Ohlasy na naši hru, jak se tým prezentoval, že se podařilo udržet kádr, na naše vystupování, vše bylo víceméně v pořádku. Podpora fanoušků byla obrovská. Byli spokojení s tím, jak jsme především po vánoční přestávce a v play-off hráli. Nemám negativní ohlasy.

Po ekonomické stránce je vše v pořádku?

Město Kladno je naším největším partnerem, to je stěžejní věc. Bez podpory města bychom nemohli fungovat a rozhodně bychom nebyli tak úspěšní. Máme několik dalších stálých partnerů, jsem jim moc vděčný za podporu. Díky tomu je momentálně situace stabilizovaná. Někteří sponzoři měli přes covidové období problémy. Chceme je znovu oslovit, probrat, jaká by byla možná forma podpory a spolupráce. Je možné, že se podaří situaci vylepšit. Netajím se tím, že rád doplním kádr. Doufám, že to prostě bude tak, že budeme mít nejen tipy na hráče, ale i finance…

Jak do toho promluvil raketový nárůst cen energií a pohonných hmot?

Vím, že mohou nastat úpravy cen pronájmů na sportovištích. Nevím, jak to bude významné. Co se týče dopravy, snažíme se jezdit dodávkami, auty nebo vlakem. Samozřejmě jsme pocítili růst cen ve stravování. Vybavení jsme nakupovali v létě. Další oblastí je ubytování, je možné, že se podmínky budou upravovat. Dlouhodobé smlouvy podepisujeme před sezonou, aktuálně je těžké odhadnout, jak se náklady změní.

Bude klub nějakým způsobem měnit i cenu vstupenek po příští sezonu?

Vstupné na utkání A týmu je myslím nastavené dobře, chceme, aby naši fanoušci dál chodili za na utkání za přijatelné ceny. V tuto chvíli nedokážu odhadnout, jak to přesně uděláme, ale nejvěrnějším divákům chceme i nadále dát možnost sledovat A tým během celé sezóny bez skokového zvyšování ceny vstupného.

Jak velká úleva byla, že z pohledu mládeže proběhla sezona konečně úplně celá?

Jednak jsem byl rád, že moc dětí po pandemii neubylo. Za druhé jsem byl nadšený, že se objevila spousta nových holek a kluků, především na trénincích beachvolejbalu. Velkou radost máme z toho, že dostavily dobré až výborné výsledky. Kadetky Karla Linze bojovaly o extraligu, dorostenci Martina Čmeľa udrželi extraligu kadetů, minivolejbal nám tradičně dělal radost. A hlavně starší žáci Kateřiny Svobodové získali titul Mistrů ČR. Mládeži dokážeme zabezpečit trenéry a dostavují se i výsledky.

Starší žáci, mistři ČR

Starší žáci vyhráli mistrovský titul, skončili druzí v Českém poháru, kadetky dlouho bojovaly o extraligu. Jak se tyto výsledky hodnotí?

Jsem spokojený! Mám dojem, že jsme na dobré cestě. Každý rok přibývají nové tváře jak mezi hráčkami a hráči, tak mezi trenéry. Zlepšujeme naši práci s mládeží, přípravu dokážeme dobře zabezpečit. Musíme se pořád dívat na nejlepší kluby, které dlouhodobě výborně pracují s mládeží. My se jim snažíme přiblížit. Vím, že nás čeká dlouhá cesta, určitě by pomohlo lepší zázemí.

Například?

Hala, která by nás reprezentovala a kde by mohlo A družstvo bez problémů hrát evropské poháry. Trápí nás přetlak na sportovištích, ale ten tíží i ostatní sportovní kluby v Kladně. Od příští sezony by naše nejmenší kategorie měly docházet na základy juda kvůli obratnosti, mít pravidelně plavání. Získali jsme atletického trenéra pro starší děti, aby se naučili správně běhat, zlepšili dynamiku a odraz. Uvažujeme o specialistech na kondici, kteří by s těmi nejstaršími pracovali v posilovně.

Bude v tomto směru nějaký tlak na výkonnost starších kategorií, aby hrály nejvyšší soutěže?

Jestli chceme být renomovaným klubem, musíme mít do budoucna extraligy. Souvisí to i s prací Petra Klára na sportovním gymnáziu, projekt se postupně rozjíždí, letos se hlásilo 17 volejbalistů a volejbalistek, což je skvělé. Během týdne mají navíc dva volejbalové tréninky a jednu posilovnu, a také možnost rehabilitace. Ve škole máme poměrně velké zastoupení.

Nově utvořený tým žen ovládl krajský přebor a postoupil do 2. ligy. Je to splněný cíl?

Ten bude splněný, až budou Cats v extralize (směje se). Družstvo se rozjíždělo postupně, je skvělé, že vítěznou cestu z dlouhodobé části dotáhly přes nadstavbu a kvalifikaci do úspěšného postupového konce. Mladším hráčkám v klubu dal A tým prima příklad. Ženy podávaly skvělé výkony.

Kladno Cats

Čekali jste s trenérem Petrem Klárem, že ženy postoupí až takhle jednoznačně?

Ne. Upřímně, to bylo velké a milé překvapení i proto, že je v týmu hodně kladenských děvčat. Dojde ke změně, Petr se bude naplno věnovat práci pro Český volejbalový svaz. Momentálně vybíráme nového trenéra. A počítáme s doplněním kádru. I přes změny ale doufám, že děvčata naváží na výborné výkony a postoupí v příštím soutěžním ročníku o soutěž výš.