Mistři! Starší žáci zakončili ziskem titulu sezonu snů

Kladno se raduje ze zisku mistrovského titulu! Starší žáci na přelomu dubna a května triumfovali na republikovém šampionátu v Hradci Králové. Finálovým turnajem prošli bez porážky a zaslouženě si domů odvezli zlaté medaile. Po stříbru z Českého poháru tak přidali do sbírky další cenný kov.

Volejbalovému Kladnu roste nová vítězná generace. Asi tomu tak bude. Starší žáci pod vedením trenérky Kateřiny Svobodové dokráčeli až na vrchol. Na mistrovství České republiky v Hradci Králové si pověsili na krk zlaté medaile. „Už jsme měli tak velkou sebedůvěru, že jsme si pro ní jeli, i když jsme to nedávali najevo, protože jsme věděli, kam patříme,“ uvedla koučka vítězného týmu s tím, že si jeli pro umístění do čtvrtého místa minimálně. Nakonec s celým týmem vystoupila až na stupínek nejvyšší.

„Kdybychom medaili nezískali, tak bychom se asi nemohli divit,“ dodala. První čtyřka byla totiž nesmírně vyrovnaná a Svobodová přiznala, že měla obavy, zda její svěřenci dokážou porazit na jednom turnaji dva velmi silné týmy, Jihostroj České Budějovice a pražské Lvy, po sobě.

Nakonec se vše podařilo náramně. Oba soupeři sice získali první set, nadějným Orlům ale v obou případech následně začal fungovat servis a dokázali utkání otočit. „Tam rozhodla naše psychická odolnost a z Českého poháru. Věřili jsme si. Tohle družstvo má v sobě bojovnost a víru ve vítěství, což se nám hodilo v semifinále i finále,“ uvedla Svobodová. Další velkou zbraní bylo, že kluci zůstávali po celý průběh turnaje klidní, nepropadali panice a věřili, a to i za nepříznivého stavu.

Celý tým se musel opět vypořádat s absencí nahrávače Matěje Kubelky, který stejně jako v lednu pro nemoc chyběl. Na pozici nahrávače ho však znovu výtečně nahradil Vojta Svoboda. „Naštěstí už nás to nezaskočilo a na tuto variantu jsme byli připravení,“ prohlásila trenérka starších žáků. Její svěřenci tak dokázali odehrát celý turnaj víceméně se základní šestkou.

I jí ale zatrnulo, když útočné eso Lukáš Svoboda začalo mít v semifinále zdravotní problémy. Nejlepšího smečaře z Českého poháru začala trápit bolest v rameni a tady musela trenérka razantně zareagovat. „Tvrdě jsem k tomu přistoupila a řekla jsem mu, ať na to ihned zapomene a hraje naplno. Okamžitě vytěsnil bolest, začal útočit a dávat skákaný servis. Vzal za to a jednalo se jeden z klíčových okamžiků,“ podotkla Svobodová, která měla na turnaji po boku i dalšího trenéra Martina Čmeľa, ke kterému někteří postoupí do starší kategorie.

Společnými silami následně dokázali hráčům vysvětlit, že když každý bude dělat co má, tak to klapne a ono to vyšlo dokonale. Starší žáci tak napsali za skvělou sezonou nádhernou zlatou tečku.

Výsledky

Kladno – Letohrad 2:0
Kladno – Hradec Králové 2:0
Kladno – Frýdek-Místek 2:0
Kladno – Plzeň 2:0
Kladno – Ústí nad Labem 2:0

Čtvrtfinále
Kladno – Znojmo 2:1

Semifinále
Kladno – České Budějovice 2:1