Dukla skolena ve třech setech. Domácí čtvrtfinále je na dosah

Kladno volejbal cz vyhrálo na v Liberci

Parádní forma kladenských volejbalistů pokračuje i nadále. Na vlastní kůži ji poznala i liberecká Dukla. Orli zvítězili na severu Čech 3:0 a nadále drží třetí místo v tabulce. Navíc se výrazně přiblížili k tomu, aby čtvrtfinále začali doma. Jejich vítězné série se natáhla na pět výher v řadě.

Ačkoliv se očekával dlouho trvající boj, tak opak byl pravdou. Orli měli celý zápas prakticky pod kontrolou a Liberec musel neustále dotahovat. Jedním z klíčů k vítězství v utkání bylo umístěné plachtící na konkrétního hráče oproti razantní ráně poslané na druhou stranu. Na příjmu se blýskl kapitán Jiří Kraffer, který podržel kladenský tým na přihrávce.

Kladno mělo od začátku navrch, ačkoliv přišla na jeho straně menší pauza, kdy přišlo o náskok, tak díky spolehlivému útoku bralo pro sebe úvodní sadu. Liberec se sice dotáhl několikrát na rozdíl jednoho bodu, nicméně tečku za úvodním dějstvím udělal Platačs.

Prostřední dějství nabídlo nejvyrovnanější partii ze všech. Oba týmy se přetahovaly až do stavu po jedenácti. Při Seppänenově podání odskakují Orli do vedení, které si podrží až do konce. Kraffer navíc přidává bloky a šťastným servisem navyšuje náskok Platačs. Hosty sice ještě lehce znervózněl Kovalčuk, dobře rozehrané dějství ale i tak putovalo na kladenskou stranu. Parádní míč ze zadní zóny zahrál lotyšský univerzál, který opět pro sebe uzmul poslední míč celé sady.

Petr Špulák smečuje za Kladno volejbal cz

V tu chvíli mělo Kladno jistý bod a naopak Liberec se musel smířit s boji v předkole play-off. Tento fakt jakoby poznamenal začátek třetího dějství, do kterého svěřenci Milana Fortuníka bravurně vlétli a hned zkraje odskočili do výrazného vedení. Dukla si marně brala oddechový čas, protože nezastavitelní Orli si letěli pro vítězství. Domácí jim navíc pomohli zkaženými servisy a špatným příjmem. Famózní set v podání hostů uzavřel smečí Lukáš Čeketa.

„Nečekali jsme zde tak hladký průběh, naopak jsme čekali, že tento zápas bude velmi těžký. Nakonec i ty dva první sety byly velmi vyrovnané a možná právě toto Duklu trochu zlomilo,“ přiznal kapitán Jiří Kraffer. „Hráli jsme dobře jako tým. Tím nemyslím jenom nějaký kolektivní náboj do tohoto zápasu, ale byly tam dobré vazby – obrana na síti a obrana v poli. Dokázali jsme vykrýt i velmi těžké míče. Když se nám nepovedl první útok, tak jsme si připravili druhou nebo třetí šanci,“ pochvaloval si kouč Milan Fortuník.

Kladno si díky výhře nadále udrželo třetí příčku a odrazilo útok Příbrami na tuto pozici a vše tak nasvědčuje k tomu, že se oba týmy střetnou v posledním kole. Navíc se hodně přiblížili i domácí výhodě pro čtvrtfinále. V případě pondělní porážky Lvů jim k definitivní jistotě bude stačit získat v posledních dvou kolech bod.

Liberec – Kladno 0:3 (-22, -23, 14)
Esa: 3:5. Bloky: 5:9. Rozhodčí: Kovář, Grabovský. Diváci: 405.

Kladno: Kyjanica, van Solkema, Seppänen, Špulák, Platačs, Kraffer, libero Kunc. Střídali: Čeketa, Hýský.

Nejvíce bodů: Veselý 8, Křesťan, Lux, Dias Gomes (všichni 7) – Platačs 15, Špulák 10, Seppänen 9.