Zkouška pro Orly. Do Kladna míří dobře namazaný Jihostroj

Fanoušci kladenského volejbalu těšte se! V Kladě se odehraje šlágr 17. kola UNIQA extraligy. Orly do jejich hnízda přijede prověřit aktuální český vicemistr a jeden z největších aspirantů na titul, českobudějovický Jihostroj. Dojde tak na souboj momentálně třetího celku se druhým a svěřenci Milana Fortuníka v něm budou bránit těžce vydobyté momentální postavení v tabulce.

Sotva se dostali na třetí příčku, tak ji okamžitě budou muset bránit a hned přijede jeden z nejobtížnějších soupeřů vůbec. České Budějovice nyní drží nad Kladnem šňůru deseti vítězných utkání v řadě, navíc na půdě soupeřů vyhrály v letošní sezoně hned sedm zápasů z osmi. Na druhou stranu Orli udělali ze své haly po úvodní prohře nedobytnou tvrz a aktuálně drží stejnou sérii jako Jihostroj na venkovních palubovkách.

Před nadcházejícím duelem ale trápí trenéra Milana Fortuníka složení základní šestice pro souboj s Českými Budějovicemi. „Čeká nás těžký zápas především proto, že nás trápí zdravotní problémy, ať už virózy, střevní potíže nebo zranění hráčů. Uplynulý týden byl, co se týče společného trénování, hodně špatný,“ přiznává zkušený stratég. O sestavě se tak rozhodne až na poslední chvíli, kdy bude jasné koho aktuální komplikace vůbec připustí do zápasu.

Jihostroj prohrál letos doposud pouze s jedním soupeřem. V obou případech na něj vyzrálo Karlovarsko. I proto čeká Orly obtížná zkouška v jejich domácím prostředí. „Hrají velice dobře a přesně to, co je potřeba. V sestavě nemají slabinu, a když už musí střídat, tak hráč, který přijde z lavičky, zahraje výborně,“ říká Fortuník na adresu Českých Budějovic. Kladno porazilo svého rivala naposledy v prosinci 2017.

Černou sérii by nyní Kladenští rádi přetrhli. Odhodlanost a sílu do nadcházejícího utkání jim hodně může dodat první střetnutí na jihu Čech, kdy v rámci oslav 100 let volejbalu předvedli v Českých Budějovicích sympatický a bojovný výkon. „U nich jsme dokázali dobře přihrávat a útočit. Hráli jsme rychlou hru a zápas byl poměrně vyrovnaný, avšak jsme prohráli bez získaného bodu. Doufám, že budeme schopni hrát útočně i v improvizované sestavě a že doma nějaké body získáme,“ přeje si kladenský kouč.

Tomu by udělala radost i co největší návštěva v Kladenské sportovní hale. Nejenže Orli budou bránit třetí místo v tabulce proti aktuálně druhému týmu UNIQA extraligy, ale zároveň dorazí jeden z nejžhavějších aspirantů v boji o mistrovský titul. Utkání začíná v sobotu od 18 hodin. Případně je možnost také sledovat zápas prostřednictvím on-line streamu na nové platformě volej.tv s vynikajícím komentářem Ondřeje Lence a Martina Syrůčka.