Další kocouří škrábnutí. Orli opět prohráli s Příbramí

Potřetí se kladenští volejbalisté letos utkali s příbramskými Kocoury a opět odešli z palubovky poraženi poměrem 1:3. Tentokrát však v rámci osmifinále Českého poháru. Prohra navíc znamená, že Orli musí v odvetě vyhrát za tři body (3:0, 3:1) a poté ještě zvládnout dodatkový zlatý set.

Kladenští se v úvodu drželi pouze do stavu 6:6, pak už jen přihlíželi, jak náskok soupeře narůstá. Po esu na 10:6 si dokonce trenér Fortuník vzal oddechový čas, ale marně. Rozjetí Kocouři se zastavovali těžko. „Největší rozdíl byl v servisu a příjmu, ve kterém byla Příbram z mého pohledu jednoznačně lepší,“ přiznal smečař Tomáš Hýský, který se dostal na palubovku od druhého setu.

Úvodní dějství totiž Orli prohráli vysokým rozdílem jedenácti bodů. V tom následujícím se trenérskému tandemu povedl tah, když poslali Hýského na hřiště. Kladenská hra dostala potřebný impuls a zlepšení přišlo okamžitě. Nejzkušenější hráč na palubovce hrál klíčovou roli. „Ve druhém setu složil téměř všechno,“ poklonil se na druhé straně Ukrajinec Dmytro Dolgopolov. Kýžený efekt ale vydržel pouze ve druhém setu. Po změně stran už byli Kocouři opět lepší.

„Těžko říct, co se stalo, ale rozdíl byl až propastný. Příbram neměla problém s našimi nadraženými balóny a jednoduše je proměnila v body. Což ukázalo skóre na konci obou setů. V Příbrami se vždy hraje obtížně a tyto sady to přesně ukázaly,“ komentoval Hýský výrazné rozdíly v prvním a třetím děsjtví.

Orli se ještě vzchopili ve čtvrtém setu, kdy si zkraje vypracovali mírný náskok, domácí ho ale dokázali smazat a nakonec vzít pro sebe a tím i celý zápas. Pro Kladno znamená porážka jediné. V odvetě musí vyhrát minimálně stejným rozdílem jako Příbram v úvodním osmifinále a poté ještě zvládnout případný rozhodující zlatý set. Výhra v tie-breaku případná porážka na domácí půdě znamená v poháru konečnou.

„Když jsme vedli ve čtvrtém setu. Věřil jsem, že tie-break proměníme, a i kdyby se to nepovedlo, do odvety i tak by to byla výhoda. Takto se musíme oklepat, zapomenout a do odvety se pustit do Příbrami od začátku. Jelikož každé klopýtnutí nám oddálí postup v Českém Poháru,“ uvědomoval si Hýský, jehož mrzí poslední dva útoky, při kterých měl být podle jeho slov možná více odvážný a zariskovat. Nyní jeho i zbytek týmu čeká domácí ligový zápas proti Brnu, kde zkušený matador věří před domácím publikem ve tři body.

Příbram – Kladno 3:1 (14, -23, 15, 22)

Příbram: Madaloz, Johansen, Trojanowicz, Böhm, Dolgopolov, Šábrt, libero Verasio. Střídali: J. Ureš.

Kladno: Lohr, Seppänen, van Solkema, Špulák, Kraffer, Platačs, libero Kunc. Střídali: Hýský, Hancock, Fortuník.