Po roce a půl startuje série amatérských turnajů 4+2

Dlouhých osmnáct měsíců museli čekat amatérští volejbaloví hráči, aby si mohli opět zahrát. V sobotu 9. října se jim konečně naskytne první možnost v Přetlakové sportovní hale při 12. ZŠ, a když podmínky a vládní nařízení dovolí, tak i odehrát konečně opět kompletní celou sezonou s dubnovým vyvrcholením.

Jak už název napovídá, tak v systému 4+2 se zápasů účastní obě pohlaví. V drtivé většině případů nastupují družstva se čtyřmi muži a dvěma ženami s tím, že ony plní hlavně roli nahrávaček týmu. „Jedná se o hojně využívaný systém v amatérském volejbale, aby týmy mohly být smíšené, zahráli si všichni a je u toho větší zábava,“ objasňuje celou záležitost hlavní organizátor Radek Posekaný.

Na turnajích, které se hrají vždy jednou měsíčně, startuje vždy osm družstev rozdělených do dvou skupin po čtyřech. První dva z každé postupují do semifinále a týmy na dolních příčkách následně hrají v B pavouku o konečné umístění na páté až osmé pozici. Série startuje říjnovým kláním a vyvrcholí v dubnu. Následovat bude galavečer, kde proběhne slavnostní vyhlášení.

Počet týmů je aktuálně kompletní a liga je uzavřená. „V podstatě od začátku fungování je základ stejný. Pouze v případě, když někdo odpadne, tak se najde nový tým,“ říká Posekaný. Zájem z řad veřejnosti není ještě takový, aby se počet družstev, nebo lig rozšířil a vyloučena je i varianta s deseti týmy v rámci jednoho turnaje, protože pak by nastaly potíže s tím, aby se odehrál během jednoho dne.

Hrát mohou všichni

Asi nejznámější volejbalovou soutěží hranou systémem 4+2 je AVL, která se hraje v několika městech ČR.  Naše soutěž je hodně podobná, ale je řekl bych ještě o trochu „amatérštější a kamarádštější“, což je dáno především menším počtem týmů, které se vzájemně potkávají na každém turnaji.

V turnaji mohou nastoupit hráči bez věkového omezení a častou slouží pro hráče kladenského klubu, pro které se jedná o vhodnou příležitost, jak nabrat zkušenosti s dospělým volejbalem. Zapojují se tedy úplní benjamínci, začátečníci, pokročilí, nebo ti, jež berou turnaje jako vhodný doplněk sportovních aktivit v rámci volného času. Na hřišti se tak mohou objevit i velmi dobří volejbalisté, kteří mají za sebou odehrané zápasy ve vyšších soutěžích. Jejich účast je většinou přínosem nejen pro tým, ve kterém nastoupí, ale i pro celkovou úroveň zápasů, protože vytáhnou i výkon svého soupeře.

Pro nové zájemce je tu ale dobrá zpráva. V lize totiž nejsou uzavřené soupisky, takže když někomu chybí hráči, tak bez problémů mohou přivést někoho nového. „Nejdůležitější je si zahrát. Hrajeme pro zábavu!“ podotýká Posekaný. Nálada na turnajích je vesměs a v drtivě většině případů uvolněná. Některé zápasy jsou sice vypjatější, s jejich koncem se ale atmosféra zase uklidní a vrátí do normálu.

Specifikum turnajů 4+2 je, že utkání řídí hráči, kteří mají zrovna volno a nehrají. Pravidla jsou ovšem stejná jako v klasickém volejbale, akorát jsou mírnější. „Tolerují se nečisté přihrávky a podobně,“ vysvětluje Posekaný. Historicky první turnaj se uskutečnil v roce 2000 a je tady na co navazovat. Od roku 2017 se navíc hrdým partnerem stal kladenský volejbalový klub, který pomáhá s organizací, podmínkami a financemi. Pořadatelům a hráčům zajistil například dresy, sítě nebo míče.