Tři body z neoblíbené půdy. Kladno zvládlo drama ve Zlíně

Hned úvodní duel nového ročníku UNIQA extraligy mužů prověřil nervy všech příznivců kladenského volejbalu. Orli měli nakročeno ve 3. kole k vítězství, když vedli 2:0 na sety. Zlín se ale zvedl, srovnal hru a málem i počet sad. Hýský na servisu ale dokázal odvrátit tři setboly soupeře a Fortuníkovi svěřenci proměněným druhým mečbolem připsali první tři body do tabulky.

I přes úvodní nervozitu dokázali Kladenští získat úvodní dvě sady. V nich jim hlavně haproval servis, při kterém udělali celkem jedenáct chyb. Avšak Zlín jim v této činnosti zdatně sekundoval a zkazil devět podání. „Začátek utkání byl hodně nervózní, jsme rádi za vítězství za tři body,“ uznal po zápase nový kapitán týmu Jiří Kraffer. Klíčem k vedení 2:0 na sety tak byly především výborná obrana v poli a lepší produktivita na útoku.

Domácí ale dokázali z jasného zápasu udělat pořádné drama. Srovnali hru. Kladno naopak začalo více chybovat a rázem z toho byla vyrovnaná sada až do samotné koncovky, kterou zakončil esem zlínský Čechmánek.

Orli si v tu chvíli prošli největší krizí v zápase a zejména v průběhu čtvrté sady létali herně hodně nízko. Trenér Fortuník reagoval čtyřmi střídáními. Zlín toho dokonale využil a po celé dějství měl mírně navrch. Vypracoval si i tři setboly, nicméně všechny odvrátil servisem Hýský, a když se k tomu přidal i risk na bloku, otočil se vývoj rázem na stranu Kladna a nakonec z toho vzešel proměněný druhý mečbol.

„Utkání mělo řadu chyb, ve čtvrtém setu jsme byli šťastnější,“ ulevilo se trenérovi Fortuníkovi. Jeho svěřenci si odvezli domů tři body z hodně neoblíbené půdy. Přesně před rokem totiž Orli odlétali přesně po opačném průběhu zápasu, než jak tomu bylo nyní.

Zlín – Kladno 1:3 (22, 18, -24, 25)

Nejvíce bodů: Kozak 18, Toman 10, Čeketa 9 – Platačs 15, Kraffer 13, Seppänen 12. Rozhodčí: Buchar – Velinov. Diváci: 152.Kladno: van Solkema, Seppänen, Kyjanica, Platačs, Kraffer, Špulák, libero Kunc. Střídali: Hýský, Lohr, Hancock, Fortuník