Prohře navzdory uhájili Orli osmé místo. V předkole play-off tak vyzvou Brno

Úkol splnili, ačkoliv prohráli. Kladenští volejbalisté sice v posledním 22. kole základní části UNIQA extraligy v Odoleně Vodě padli 0:3, ale příznivé výsledky ostatních zápasů jim přály a Fortuníkovi svěřenci tak skončili v tabulce osmí. Uhájili tak klíčovou pozici pro předkolo, které začnou v domácím prostředí. V něm vyzvou Brno, tedy tým, se kterým se měli potkat v play-off už loni.

I v závěrečném duelu musel trenér Fortuník vsadit od začátku na osvědčenou sestavu, ačkoliv měl původně jiné plány. Mikulenka s Vostárkem se ale i tak dostali na palubovku, a to v závěru druhé sady a zahráli si i značnou část té třetí. „Kdybychom získali body s Ostravou, tak by hráli od začátku. Situace se ale vyvinula jinak, než jsme chtěli, tak jsme začali s hráči ze základu,“ obhajoval své rozhodnutí kladenský kouč. 

Mikulenka s Vostárkem se odvděčili trenérovi za důvěru parádním výkonem zejména v závěru zápasu, kdy si každý připsal po přímém bodu z podání a k němu i několik bodových útoků. „Výkon obou střídajících hráčů se mi celkem líbil,“ kvitoval Fortuník. „Škoda ale, že v rozhodujících momentech chybujeme,“ mrzelo zkušeného stratéga, když narážel na fakt, že jeho svěřenci při dvou setbolech dvakrát zkazili servis. 

Odložená premiéra

Právě vypjatý konec zamezil ligovým debutům dvou mladých nadějí v kladenském dresu, Gottesmanovi s Kubelkou, kteří by si tak připsali první start v A-týmu. „Kdybychom výrazně prohrávali, tak bych jim zajistil ligový křest, ale koncovka třetí sady byla vyrovnaná a na debut si budou muset ještě počkat,“ posteskl si trenér Orlů. Premiéra obou teenagerů se tak odložila na neurčito.  

Odolena Voda vyhrála třetí set poměrem 30:28 a stejně jako před Vánoci v Kladně vítězstvím v dramatické závěrečné sadě brala tři body. „Zasloužený triumf domácích. Opět jsme situace po obraně řešili špatně technicky i takticky, což nás v konečném důsledku stálo cenné body. Navíc jsme si neporadili s výborným podáním Matyáše Démara,“ vracel se Fortuník zejména k úctyhodné osmibodové sérii domácích ve druhé sadě za stavu 11:11, která značně nasměrovala soupeře za vítězstvím. Devětadvacetiletý nahrávač tak jen potvrdil primát mezi nejlépe podávajícími hráči. Křesťan skončil hned za ním druhý.

I přes porážku zůstali Orli osmí. Pomohly jim k tomu jak prohra Brna s Českými Budějovicemi 0:3, tak i zaváhání Beskyd v Ústí nad Labem 1:3. Předkolo play-off tak začnou kladenští volejbalisté doma a vyzvou v něm celek z jihomoravské metropole, který měl být jejich soupeřem už v loňských vyřazovacích bojích, kde se ale měly oba celky potkat až o kolo dál, ve čtvrtfinále. „Bude záležet jen na nás, jak se na nadcházející zápasy dokážeme připravit. Rádi bychom postoupili dál,“ vyslovil toužebně Fortuník. Boj o účast mezi osmičkou nejlepších UNIQA extraligy začne pro Kladno ve čtvrtek 25. února.

Odolena Voda – Kladno 3:0 (23, 14, 28)
Sestava
: Palgut, Kraffer, Zajíček, Křesťan, Hýský, Kyjanica, libero Kunc. Střídali: Mikulenka, Vostárek, Fortuník
Nejvíce bodů: Hladík 17, Demar 14, Vanags 11 – Kraffer 11, Křesťan 10, Hýský 6
Rozhodčí: Kvarda – Poláček