Karlovarsko vyškubalo Orlům všechna pera

Chtěli odčinit předvánoční výprask, ale dopadli ještě hůř. Kladenští volejbalisté vzdorovali lídrovi UNIQA extraligy akorát ve druhém setu, kde favorit bodově odskočil až ke konci. V úvodním a závěrečném dějství ale Karlovarsko Orly převálcovalo a stejně jako v prosinci, tak i ve 20. kole, zvítězilo snadno a rychle 3:0.

Vzdor ve druhém setu na vylepšení celkového výsledku nic nezměnil. Kladenští volejbalisté si ze západu Čech odváží debakl, ve který se zápas začal proměňovat již v první sadě, kdy Orli působili, jako by byli ještě v autobuse. Prostřední sada dávala do stavu 18:18 naději na možné trápení favorita, které se však nekonalo. Zápas do svých rukou totiž vzalo trio Keemink, Indra a Wiese a proměnilo ho ve vlastní show, když závěr sady patřil zejména jim třem.

První a třetí set se pak nesl plně v režii domácích. Kladenští si v obou dějstvích připsali pouze osm úspěšných útoků. Zbytek bodů obstaralo osm zkažených servisů Karlovarska případně úspěchy na bloku a na podání. „Ve hře je strašně moc chyb. Nefungují nám základy volejbalu – dobře přihrát, hrát side-out. Když chceme něco ubránit, tak náš servis postrádá kvalitu, s takovým výkonem nemůžeme týmy jako Karlovarsko pozlobit,“ shrnul utkání a výkon svých svěřenců první asistent trenéra Tomáš John.

Svěřenci hlavního kouče Milana Fortuníka si nevěděli rady zejména s dvojící Indra-Wiese, kteří se postarali celkem o 27 bodů Karlovarska, a vlastní výkony podtrhli čtyřmi, respektive třemi přímými body z podání. „Nebylo to o tom, že bychom neubránili jen tyhle dva, neubránili jsme skoro nikoho,“ podotkl John.

„Dostali jsme kvalitně nařezáno. Myslel jsem si, že Karlovarsko potrápíme více. Nepřihráli jsme si tak, jak jsme chtěli a od toho se to všechno odvíjí,“ smutnil slovenský blokař Lukáš Kyjanica. „Tady jsme mohli jenom překvapit a hrát s volností. Místo toho jsme naopak sami sebe poslali ještě do větších potíží, takže těžko říct, jak odehrajeme zbylé tři zápasy základní části,“ poukazuje John na nadcházející domácí duely s Ústím a Ostravou, potažmo závěrečný match v Odolene Vodě.

Karlovarsko – Kladno 3:0 (12, 19, 13)
Sestava
: Zajíček, Křesťan, Hýský, Kyjanica, Palgut, Kraffer, libero Kunc. Střídali: Lohr, Mikulenka J.
Nejvíce bodů: Wiese 14, Indra 13, Lux 11 – Křesťan 8, Hýský 7, Kraffer 6
Rozhodčí: Buchar – Činátl