Orli se dočkali venkovní výhry! V dalším důležitém zápase přetlačili Beskydy

V roce 2021 jsou zatím stoprocentní. Kladenští volejbalisté odrazili útok i dalšího soupeře bojujícího o předkolo play-off a po Příbrami porazili v 18. kole UNIQA extraligy i Beskydy, na jejichž půdě zvítězili 3:1. Svěřenci Milana Fortuníka si tak připsali nejen první venkovní výhru v letošní sezóně, ale také premiérově druhé vítězství v řadě. Díky němu se posunuli na osmé místo v tabulce.

Dramaticky vyrovnaný zápas sousedů v tabulce se začal lámat na kladenskou stranu v prostřední pasáži třetí sady, kdy Beskydy vedly 15:12 a směřovaly za vedením 2:1 na sety. Míče se však chopil Filip Křesťan a osmibodovou sérií na servisu zavelel k obratu. K jeho útočnému výpadu a dvojici es se dvěma bloky a útokem přidal slovenský reprezentant Lukáš Kyjanica a společnými silami tak zdeptali obranu soupeře. „Určitě ta série utkání zlomila, nicméně jsme se k ní neměli ani dostat. Celou dobu jsme měli hrát lépe,“ podotkl blokař Michal Lohr. Domácí se pokusili na Orly ve třetí sadě ještě dotáhnout, Kyjanica byl ale proti. Tečku za třetím dějstvím napsal útokem hrdina Orlů Křesťan.

Získaný třetí set svěřence Milana Fortuníka uklidnil. Domácí začali chybovat, a když se dostali do útoku, tak jim na síti vystavil stopku Adam Zajíček, který si tak alespoň částečně pozvedl sebevědomí. „Kdyby se mi nepovedlo udělat sérii bodových bloků, tak bychom se daleko více trápili. Sám jsem ale odehrál špatný zápas,“ řekl skepticky po utkání kapitán Kladna. Beskydy se sice ještě snažily stáhnout čtyřbodové manko, Kladno je ale zpátky do zápasu již nepustilo a vybojovalo tak první venkovní vítězství v ročníku 2020/2021.

Znouzectnost slavila úspěch

„Měl bych větší radost, kdyby předvedená hra byla dominantnější. Zatím bohužel neodpovídá výkonům týmu, který nechce být na spodních pozicích v tabulce. Měli bychom hrát diametrálně jinak, než jsme odehráli takhle důležitý zápas,“ prohlásil po výhře v Beskydech Zajíček. Lídr Orlů byl naštvaný zejména na ztracenou úvodní sadu, ve které Kladenští ztratili vedení 24:21 a celkově prohospodařili pět setbolů. Utkání tak museli otáčet. „Nesmíme polevit v nasazení, což se nám v poslední době bohužel stává,“ konstatoval Lohr.

Nejčerstvější posila Kladna zatím zasahuje do zápasů sporadicky. V Beskydech se ale dočkala prvního bodu po příchodu mezi Orly. „Nejednalo se o nic plánovaného. Spíš náhoda, znouzectnost. Mám radost, že se mi konečně podařilo udělat přímý bod a pomoci týmu,“ komentoval Lohr proměněný mečbol z neobvyklé pozice na hlavním kůle, kterým stvrdil první venkovní kladenskou výhru v téhle sezóně. Navíc za něj přispěje i do týmové pokladny. „Hned v šatně něco takového padlo. Na trénink si budu muset přinést peněženku,“ dodal s úsměvem 29letý blokař.

Beskydy – Kladno 1:3 (-27, 23, 22, 18)
Sestava
: Kyjanica, Palgut, Kraffer, Zajíček, Křesťan, Hýský, libero Kunc. Střídali: Lohr, Vostárek
Nejvíce bodů: Romanutti 13, Krysiak, August, Mečiar, Široký (všichni 9) – Křesťan, Kraffer (oba 15), Hýský 11
Rozhodčí: Gall – Spáčil