Mladé pušky dostaly pod Ještědem lekci

Jasná záležitost. Pouze dvě slova stačí k vystižení dohrávky 8. kola UNIQA extraligy. Liberecká Dukla měla zápas zcela ve své režii a došla si pro jasné vítězství 3:0. Kladenští volejbalisté se sice v každém setu zlepšovali, značně omlazená sestava ale vyprodukovala příliš mnoho chyb a odešla ze severočeské palubovky poražena. Již zítra mají ale Orli doma od 16 hodin šanci na reparát proti Zlínu.

Až příliš mnoho zaváhání zejména pak na servisu stálo kladenské volejbalisty utkání v Liberci. Svěřenci Milana Fortuníka si připsali celkem 17 neúspěšných pokusů na podání a po zásluze odjíždějí ze severu Čech s prázdnou. „Byli jsme takřka pod permanentním tlakem na servisu. Navíc nás sráželi hodně laciné chyby, se kterými se proti takovým týmům, jako je Liberec, nedá pomýšlet na dobrý výsledek,“ shrnul po prohře na půdě druhého celku UNIQA extraligy hlavní kouč Orlů.

Vůbec poprvé se v základní šestici na palubovce objevil Vostárek. Naopak největší hvězdy Křesťan a Hýský zůstali po celou dobu zápasu na lavičce a na straně hostů nedošlo k žádnému střídání. „Necítil jsem to tak, že jsou potřeba,“ odpověděl Fortuník. Velkou šanci ukázat se tak dostal mladší z bratrů Mikulenkových Jiří, jenž držel Kladenské v zápase a za tři sety si připsal 18 bodů, zcela nejvíc ze všech hráčů, kteří se zapojili do zápasu.

Juniorský reprezentant táhl mladé kladenské pušky, v boji proti ostříleným libereckým volejbalistům byl ale téměř osamocen. „Snažíme se ho zapracovat. Dá se říct, že sám uhrál jeden set. Bude se ještě zlepšovat, protože ani on nemá žádnou bůhví jak velkou herní praxi,“ řekl na jeho adresu asistent trenéra Samsely.

Kladenští se vždy drželi v úvodu jednotlivých sad, posléze ale přišla, s výjimkou posledního setu, velká bodová šňůra Liberce, který si bezpečný náskok pohlídal. Zejména úvodní dějství skončilo drtivým rozdílem 25:13 a v podání Fortuníkových svěřenců se jednalo o nejhorší set v letošní sezóně. Až třetí set byl vyrovnaný, kdy Dukla odskočila až za stavu 20:20.

Orly se ale z porážky musí rychle otřepat, protože za méně než 24 hodin je čeká domácí utkání se Zlínem. Jedná se o první ze dvou stěžejních domácích duelů a dá se tak předpokládat, že lodivod domácích Milan Fortuník znovu zamíchá sestavou a na hřiště pošle to nejlepší co má. Utkání 14. kola začne v Kladenské sportovní hale netradičně v 16 hodin. 

Liberec – Kladno 3:0 (13, 19, 22)
Sestava: Vostárek, Kyjanica, Palgut, Kraffer, Zajíček, Mikulenka J., libero Kunc
Nejvíce bodů: Štokr 12, Kriško 9, Krajčovič 8 – Mikulenka J. 18, Kraffer 7, Zajíček 6
Rozhodčí: Činátl – Marschner