Zas a znovu a lépe. Další restart přinese duel učitele s žákem

Prvního prosince si děti začínají postupně otevírat adventní kalendář, aby si urychlily čekání na Štědrý den a na Ježíška, který jim přinese dárky. Něco podobného čeká v posledním kalendářním měsíci i kladenské volejbalové fanoušky. Okolnosti tomu tak chtěly, že si Orli pro své příznivce přichystali zápasové menu o desíti chodech rozprostřených do třiceti dnů. Pokud nezasáhne vyšší moc, tak by se mělo hrát i po vánočních svátcích. Předkrm se chystá už v úterý od 18 hodin v Příbrami, kdy je na programu dohrávka 6. kola UNIQA extraligy.

Pohled na tabulku domácí nejvyšší soutěže je poměrně smutný. Po pěti odehraných duelech mají Kladenští pouze čtyři body a jsou až na desátém místě a musí nutně zabrat. „Po rozpačitých výkonech venku a aktuálním postavení v tabulce nemůžeme teď mít jiné cíle než vyhrávat,“ velí hlavní trenér Milan Fortuník. Společně se svými svěřenci k tomu dostane ideální příležitost. Prosincový nabitý program odstartují Orli v Příbrami, tedy s celkem, který se dvěma body uzavírá extraligu a jako jediný stále čeká na výhru.

Střetne se s Klárem

Kladenští volejbalisté mají s Příbramí rozjetou parádní sérii, kdy vyhráli čtrnáct vzájemných zápasů v řadě. „Jednoznačné skóre pro nás je milé a lichotivé. Zápasy byly ale hodně vyrovnané. Často rozhodovaly detaily, které ovlivnily konečný výsledek,“ upozorňuje Fortuník. Jeho trenérským protějškem nebude nikdo jiný než Petr Klár, který v Kladně strávil předchozí čtyři sezóny v roli asistenta. 

Nyní se ale utkají coby soupeři. „Loni jsme ještě byli kolegové. Pro něj je dobré, že zná naše prostředí. Nám se ale proměnil kádr a nedá se říct, že bychom hráli to samé, co loni. Určitě je pro něj výhoda, že nás zná, jinak se ale pro mě osobně jedná o normální utkání,“ říká Fortuník ke střetnutí „učitele se žákem“. Zaměstnávají ho totiž jiné, mnohem závažnější starosti.

Důvod je jednoduchý, a to marodka v týmu. „Spíš mě zajímá, jestli se dokážeme dát zdravotně dohromady, protože ke hráčům, kteří chyběli kvůli Covidu, se přidali nahrávač Ondřej Fortuník a blokař Vladimír Mikulenka, jež mají oba problémy s koleny. Jejich účast je nejistá,“ vysvětluje Fortuník starší, jehož přání v adventním období je, aby Kladno bylo během prosince schopné odehrát všechna naplánovaná utkání a to včetně těch odložených, a že jich je požehnaně.

Nabitý advent

Celý tým čeká totiž rekordně nahuštěný prosinec. Poslední kalendářní měsíc roku 2020 přinese podle rozpisu až deset extraligových utkání rozprostřených do třiceti dnů. „Něco podobného nepamatujeme. V minulosti jsme byli rádi, že jsme nemuseli hrát mezi svátky, letos se tomu určitě nevyhneme. Máme tam zatím naplánované duely s Prahou,“ komentuje šéf kladenského klubu nabitý harmonogram.

V adventním období dostanou pořádnou porci volejbalového cukroví i kladenští fanoušci, kteří budou muset fandit i nadále pouze prostřednictvím streamů a nikoliv přímo v hale. „Když diváci nemůžou za námi do haly, chtěli jsme jim připravit kvalitní přenosy po vzoru utkání s Českými Budějovicemi. Tyto přenosy jsou ale bohužel tak finančně náročné, že je nebudeme schopni divákům zprostředkovat,“ poodhaluje smutně Fortuník. Náklady na vysílání duelu Kladna s Českými Budějovicemi se vyšplhaly do řádu desetitisíců korun a pro klub by byly dlouhodobě likvidační.

Prosincový program

1. 12. 2020         18:00     Příbram – Kladno                             
4. 12. 2020         18:00     Kladno  – Beskydy                           
5. 12. 2020         18:00     Brno – Kladno                    
11. 12. 2020       17:00     Liberec – Kladno                              
12. 12. 2020       16:00     Kladno – Zlín
15. 12. 2020       20:15 Kladno – Odolena Voda (TV)            
18. 12. 2020       18:00     Kladno – Karlovarsko                      
19. 12. 2020       18:00     České Budějovice – Kladno                                        
29. 12. 2020       18:00     Praha – Kladno                  
30. 12. 2020       18:00     Kladno – Praha