Srdnatý výkon na severu Čech. Všechny body bere ale Ústí

Pět týdnů čekali na další soutěžní zápas a dnes se dočkali. Los svedl kladenské volejbalisty proti rozjetému Ústí nad Labem, kterému náramně vyšel vstup do letošní sezóny. I přes dvě chybějící opory podali svěřenci Milana Fortuníka srdnatý výkon, zřejmě nejlepší na hřišti soupeřů. K bodům jim chybělo málo. Po prohře 0:3 v 10. kole UNIQA extraligy však zůstaly všechny body na severu Čech.

Velkou komplikaci pro kladenské volejbalisty znamenaly již páteční předzápasové testy, které odhalily hned tři pozitivní případy v týmu. Doma tak muselo zůstat trio Kraffer, Kunc a Vostárek. V Ústí tak bylo zapotřebí zaimprovizovat, poněvadž do zápasu šli svěřenci Milana Fortuníka bez libera, což znamenalo, že se blokaři v zadních postaveních museli zapojit do defenzivní činnosti. Zároveň se v určitých momentech museli začlenit i do přihrávky. S příjmem však pomáhal hlavně univerzál Křesťan, který na sebe na přihrávce, ale i v útoku, vzal velký podíl zodpovědnosti. „Odvedl výbornou práci. V jeho první sezóně tady hrál půl roku na smeči, na přihrávku byl zvyklý. Nyní se musel rozpomenout, obětoval se pro tým,“ řekl na adresu 33letého volejbalisty trenér kladenského celku. „Jistota Kunce na přihrávce a jeho zákroky v poli však chyběly,“ posteskl si vzápětí.

Zkušený kouč bral po zápase porážku především na sebe. „Tlačil jsem tým do toho, abychom hráli i bez klíčových hráčů, což duel poznamenalo,“ vyčítal si Fortuník. Přesto si myslím, že to nebyl špatný výkon. Spíš mi vadí, že v některých momentech jsme řešili herní situace špatně. Kdybychom je zahráli lépe, tak si myslím, že to mohlo být veselejší,“ přemítal kladenský trenér.

Když se v pátek objevily tři pozitivní případy, tak byla ve hře ještě varianta, že se utkání se severočeským celkem odloží, ale zbytek týmu se rozhodl utkání sehrát. „Nechtěl jsem, aby se nám utkání nahromadila. Trochu jsem počítal s tím, že duel zvládneme takticky jinak, individuální výkony nebyly ale nijak zlé,“ zanalyzoval porážku Fortuník.

I on totiž viděl, že se jeho svěřenci s obtížnou a nepříjemnou situací vypořádali se ctí. Ústí byli více než vyrovnaným soupeřem. V prvním i druhém setu drželi s domácími krok a v obou případech prohráli až v těsné koncovce. „Rozhodovalo se jinde než v závěru,“ připustil Fortuník a litoval pasáže v úvodní sadě, kdy za stavu 9:9 měli jeho svěřenci vyřešit herní situace jinak. 

Po dvou vyrovnaných setech se třetí sada nesla už v jasné režii domácích, kteří si hned zkraje vytvořili slibný náskok, jenž si drželi až do konce, a navíc ho postupně navyšovali. „Začali jsme ho špatně. Ihned jsme prohrávali 0:3, což bylo rozhodující,“ přiznal 56letý trenér. Kladno tak prohrálo v Ústí poprvé od svého návratu do nejvyšší soutěže v roce 2015. „Po dlouhé době byla chuť hrát více než zřejmá, tak doufejme, že na to navážeme,“ našel Fortuník alespoň něco pozitivního a vzhlížel k dalším zápasům.

Původně se mělo hrát 17. listopadu doma s pražskými Lvy. Vzhledem k tomu ale jak dopadlo utkání v Ústí, tak pravděpodobně dojde k odložení úterního duelu. „Mám tři hráče v karanténě, z toho dva klíčové. Existuje dohoda, že v takovém případě lze zápas přeložit a hned zítra o to zažádám,“ uzavřel Fortuník.

Ústí nad Labem – Kladno 3:0 (23, 24, 20)
Sestava: Palgut, Mikulenka J., Kyjanica, Křesťan, Hýský, Zajíček (střídali: Fortuník, Mikulenka V.)
Nejvíce bodů: Parraguirre 15, Tibitanzl 13, Kramar 10 – Křesťan 13, Hýský 10, Kyjanice 9
Rozhodčí: Velinov – Marschner