Starší žáci si doma připsali první letošní porážku, i tak ale drží druhé místo

Koncem září odehráli starší žáci již třetí turnaj v sezóně. Poprvé se však představili v domácí hale a před vlastními rodiči si vedli velmi dobře. Svěřenci Kateřiny Svobodové podlehli akorát suverénní Příbrami a po devíti odehraných zápasech mají na kontě osm výher, 22 bodů a v krajském přeboru starších žáků drží průběžné druhé místo.

Svobodová mohla do domácích klání využít nejsilnější sestavu. Po měsíčním zranění se vrátil hrdina srpnového mistrovství České republiky Tkadlec, který vyléčil zlomený prst a bez tréninku se zapojil hned do ostrého zápasu. Pozici smečaře si poprvé v životě vyzkoušel Lukáš Svoboda, na liberu zase poprvé nastoupil Vojtěch Svoboda.

Hned na úvod čekal kladenské starší žáky suverén letošního ročníku Příbram A, který nejprve avizoval, že nedorazí, ale pár hodin před turnajem nakonec své stanovisko změnil. Svobodová se nebála zariskovat a proti favoritovi zaimprovizovala, když u několika hráčů změnila obvyklé pozice. S lídrem soutěže drželi v 1. setu její svěřenci krok až do stavu 21:21. Následně jim ale odešla přihrávka a set bral soupeř. Koncovka první sady se ukázala jako klíčová, neboť Příbramští nabrali na jistotě a pohlídali si i druhý set. „Se zbytečným respektem jsme zápas pouze dohráli,“ smutnila Svobodová.

Po zápase však měla stále hlavu vztyčenou. „Máme sice oproti Příbrami A velmi mladý tým, se třemi hráči ročníku 2008 v základu, ale i tak se s ní dá hrát.“ Starší žáci si následně připsali dvě vítězství nad rezervou Příbrami a Odolenou Vodou, které shodně porazili 2:0. Právě poslední zápas s Odolenou Vodou měl ukázat, jak na tom Kladno v této věkové kategorii skutečně je, ale v průběhu turnaje se soupeři zranili dva klíčoví hráči, což výrazně pomohlo k výhře mladých orlů.

Z turnaje v domácí hale si tak trenérka Svobodová odnesla několik poznatků. „Hra s liberem nám prospívá, jsme odvážní v útoku a na podání, což je dobré. Jsme ale bez nasazení v obranných činnostech na síti i v poli a málo komunikujeme. A na tom je třeba výrazně zapracovat,“ poznamenala trenérka starších žáků a vypíchla na čem bude v nejbližší době nutné zapracovat. Další zápasy čekají její svěřence o víkendu 10. a 11. října, kdy je v rámci kvalifikační skupiny Českého poháru čekají pražští Lvi, Ervěnice a rezerva českobudějovického Jihostroje.

V průběhu 1. domácího zápasu mužské extraligy byli starší žáci vyznamenáni majitelem klubu Milanem Fortuníkem za vynikající reprezentaci klubu na proběhnuvším Mistrovství České republiky mladších žáků, kde mladí Orli obsadili skvělé 3. místo
Sestava zleva: Dandar Vojtěch, Koflák Tomáš, Náhlovský Matěj, Svoboda Lukáš, Hlaváček Jakub, Koflák Ondřej, Pour Maxmilián, Kubelka Matěj, Svoboda Vojtěch, Kratina Michal, Tkadlec Ondřej