Stále se sehráváme a hledáme, říká Jiří Kraffer

Domácí premiéru zvládli. Kladenští volejbalisté zvítězili před vlastními fanoušky 3:1 nad Brnem a připsali první tři body do tabulky. Poprvé se před zraky fanoušků ukázal i smečař Jiří Kraffer, který je jednou z nových tváří v kádru a podílel se na vítězství. Podle něj je tým stále ještě ve fázi, kdy se hledá a sehrává, nicméně věří, že výkony a výsledky budou už jenom lepší. 

První výhra v nové sezóně. Jak hodnotíte premiérové tři body v kladenském dresu, a ještě před domácím publikem?

Z mého pohledu je to pro nás hrozně důležité vítězství, protože jsme ho potřebovali, abychom se chytili, a věřím, že nás nakopne a my budeme hrát jenom lépe a lépe. Opět jsme nervózně začali a ve hře byla spousta chyb, naštěstí z obou stran. Musím ale pochválit celý tým, jak jsme bojovali a že jsme naše zaváhání dokázali odčinit. Stále je na čem pracovat, a to je lepší, než kdybychom se neměli kam posunout.

Je to hodně velká vzpruha po debaklu v Ostravě?

Určitě. Volejbal je z velké části o sebevědomí. Měli jsme hrozně dlouhou pauzu, v přípravě jsme toho kvůli karanténě celého týmu moc neodehráli ani nenatrénovali. Takže každé vítězství je důležité. Věřím, že to bude už jenom lepší. 

Další tréninkový týden byl tedy hodně znát na vaší hře?

Samozřejmě. Se všemi nahrávači jsme toho odehráli tak nějak stejně. Filip Palgut přišel těsně před sezónou. Forbes (Ondřej Fortuník) se zranil v přípravě, a teď je zase mimo hru. Stále se sehráváme a hledáme. Důležité je, že si dokážeme vyhovět a jeden druhému pomoci. Souhra přijde časem a výkony celého týmu tak půjdou zákonitě nahoru.

V prvním setu jste dlouho ztráceli, nakonec jste ale manko smazali a získali ho pro sebe. Jak moc důležitá byla pro vás koncovka úvodní sady vzhledem ke zbytku zápasu?

Strašně moc, hodně to vypovídá o mentalitě mančaftu. Neskládáme hlavu, když se zrovna nedaří, což je důležité a bude se nám to hodit. Těžkých zápasů v extralize bude spousta a v nich bude rozhodovat, kdo bude mít vůli bojovat až do konce. To se cení.

Druhý set jste ale v koncovce naopak těsně prohráli, kde byla největší příčina jeho ztráty?

Opět jsme do setu špatně vstoupili a zase prohrávali. Na začátku setu jsme si Brno několika chybami nechali odskočit, a když jsme se na ně dotáhli, tak nám zase odskočili, což je škoda. Kvůli našim chybám a nepřesnostem jsme set už nedokázali zlomit na svou stranu. Koncovku sady Brno zvládli lépe a po zásluze set získalo. Dokázali jsme se z toho ale oklepat a do třetího setu jsme doslova vlétli (směje se).

Třetí a čtvrtý set jste už následně měli pod kontrolou zejména ve středních pasážích obou setů. Jaký byl největší rozdíl oproti utkání v Ostravě, kdy jste v této fázi vždy sadu ztratili?

V přihrávce a byl zásadní. Co si budeme povídat. Dostat patnáct es v Ostravě, s tím se moct hrát nedá, a když už jsme zvládli příjem, tak jsme nebyli schopni si dobře nahrát a pomoct si, takže v tomhle to bylo jiné. S Brnem už to bylo o poznání lepší, ale stále tam je na čem pracovat.

Co dál jste ještě zlepšili oproti utkání v Ostravě?

Přišlo mi, že jsme dobře bránili. X-krát v zápase jsme si poradili a zbytečně nechybovali. Spoustu nepřesných přihrávek jsme Brnu dokázali vrátit na druhou stranu a následně jsme ubránili. Defenzíva zkrátka fungovala.