Konec prázdnin ve znamení volejbalu. Ve Vavřinci probíhá příměstský tábor

Příměstské tábory se staly v posledních letech velkým hitem, výjimkou není ani Kladno. Jeden takový se v posledním srpnovém týdnu koná i v Beach areálu Vavřinec, který od pondělí do pátku každý den přivítá přibližně 70 dětí od minivolejbalu po mladší žákyně pod vedením Jana Pokorného. 

Prázdniny pomalu končí a školní rok se začíná hlásit o slovo. Ještě, než děti usednou do lavic, pro ně vedení ženské složky Kladno volejbal cz přichystalo příměstský volejbalový kemp, na který se přihlásil rekordní počet dětí. Jan Pokorný se svým týmem se celý týden stará o přibližně 70 dětí, na které dohlíží osm až deset trenérů. Vyjma vyškolených koučů se jedná i o bývalé hráčky, které dříve prošly Vavřincem. „Je to super, protože každé skupině se můžou věnovat až dva lidi a pomáhat jim,“ pochvaluje si Pokorný. V současné době už však není možné, aby přišel někdo z ulice. Všichni účastníci se museli zaregistrovat dopředu.

V rámci tábora je zajištěno občerstvení včetně oběda. Účastníci trénují dvakrát denně, dopoledne od 9:30 do 11:30 a odpoledne od 14 do 16 h. Složení je z drtivé většiny dívčí. Od těch úplně nejmenších po mladší žákyně, které je rozděleno do šesti výkonnostně vyrovnaných skupin. „Hlavním cílem kempu je, aby se děti hýbaly a zlepšily si fyzickou kondici, nejedná se však o klasické soustředění,“ podotýká Pokorný. „Potřebujeme rovněž, aby si totiž tábor užily, bavil je a zjistily, že volejbal je hezká hra, zlepšily se v jeho dovednostech a měly chuť v něm pokračovat,“ dodává vzápětí. 

Tým okolo Pokorného si připravil pro účastníky pestrý týdenní program. Hned v první den je také navštívili hráči A-týmu, kteří jim společnou besedou zpestřili dopolední program. Po ní následoval oběd a návrat ke nastíněnému režimu. Hlavní náplní tábora je samozřejmě volejbal, ať už klasický šestkový nebo i beach. „Snažíme se, aby se děti učily volejbalové techniky přirozeným způsobem. Na jedné straně pro ně máme přichystanou celkovou pohybovou průpravu, na té druhé zase začátky volejbalu. Tréninky jsou prokládány soutěžemi i hrami,“ objasňuje Pokorný. Velká část dívek je z Vavřince, které berou příměstský tábor jako součást přípravy. Hned příští týden totiž najedou na klasický režim, jenž znají už z předchozích let. V pátek čeká na všechny závěrečný turnaj a dojde také na ocenění jednotlivých účastníků. 

Starší dřou na soustředění

Starší věkové kategorie – kadetky a juniorky – jsou v tomto týdnu na týdenním soustředění v Pecce na Jičínsku pod vedením Ireny Pokorné. Už o víkendu absolvovaly první herní test na turnaji v nedalekých Lupenicích, kde se jim podařila obhajoba loňského vítězství z celkového počtu dvanácti přihlášených družstev. Další její svěřenkyně obsadily ještě páté a osmé místo.

Do startu ligové soutěže zbývají kadetkám tři týdny. Přes léto měly volno a tak na soustředění budou pilovat nejenom volejbalové prvky. „Jsme u lesa. Kromě taktických prvků se zaměříme i na fyzičku. Máme málo času, ale musíme se připravit,“ říká Pokorná, která bude mít na vše pouze týden. Přípravný kemp poté děvčata zakončí Zmrzlinovým turnajem opět v Lupenicích, kde po celý den budou mít účastníci ledovou pochutinu k dispozici zdarma. 

Dvanáctého září čeká svěřenkyně Ireny Pokorné první ligový zápas. „Chceme hrát v horní polovině tabulky, abychom se poté v nadstavbě mohli utkat s lepšími celky z Moravy, až dojde na spojení soutěže. Bude to těžké, ale věřím, že to zvládneme,“ nastiňuje plány do nadcházejícího ročníku zkušená trenérka.