Orel Moník: Věděl jsem, že nemocnice je blízko haly

Tohle byl od trenéra volejbalových orlů Fortuníka před dvěma roky geniální tah. Předělat smečaře Milana Moníka (31) na libero. Česká reprezentace získala eso a extraliga novou hvězdu. „Moňas“ ve své první sezoně s Kladnem došel poprvé v životě až do finále play off. V té druhé z toho byla jen „brambora“, ale taky hra na hraně života.

Bylo téměř veřejným tajemstvím, že celé play off hrajete se sebezapřením v silných bolestech. Co konkrétně se stalo?
Od konce základní části jsem nastupoval s tříselnou kýlou. Teď mě čeká operace. Nejhorší bolesti jsem měl ve čtvrtfinále s Brnem. Lékař mě varoval, že hraju na vlastní nebezpečí, že může jít i o život. Při zápase jsem na to nemyslel, ale potom jsem si trochu vyčítal, že jsem hrál… Doufám, že operace dopadne dobře. Je moje první v životě a trochu mám obavy. Po ní mě čeká pět týdnů bez sportu.

Měl jste plán, co byste udělal, kdyby kýla začala při zápase zlobit?
Při domácích zápasech jsme věděl, že nemocnice je blízko haly (usmívá se). Venku, v Ostravě, Brně i Liberci, jsem spoléhal na to, že všechno dobře dopadne…

Využívali soupeři vašeho hendikepu?
Brňané asi ne, u Liberce jsem takový pocit měl (směje se). Ale popral jsem se s tím docela dobře.

Proč jste přes Liberec nepostoupili?
Na to se od té doby ptám pořád každý den. Štěstí, které nám minulé sezony přálo, se k nám zřejmě nyní otočilo zády. V sérii o třetí místo byla Ostrava jednoduše jen odvážnější než my… Už se těším na příští sezonu. Trenéři Fortuník s Klárem určitě poskládají silný tým.

Přijdete o reprezentační sezonu?
První část sezony, evropskou ligu, vynechám. Ve druhé v září už bych mohl být naprosto v pořádku.

Více než měsíc bez pohybu. Větší obavy než z operace samotné byste mohl mít ze ztráty kondice a nabírání kil…
Jasně, nikdy ve své profesionální kariéře jsem neměl tak dlouhou pauzu bez tréninku. Ale doufám, že mi to neuškodí. Jsem zvyklý dřít, takže si věřím, že se do optimální formy rychle dostanu.

Zdroj: http://www.vasekladno.cz/sport/volejbal/10225-orel-monik-vedel-jsem-ze-nemocnice-je-blizko-haly