Milan Fortuník: Účko chceme vyzkoušet do Vánoc

Jestliže jsme jej před lety nazvali trenérským mágem, tak v současnosti to o něm platí bez nadsázky. Jako už tolikrát, tak i v této sezoně dokázal, že uplete bič z čehokoli. Tým na první pohled nemá tolik hráčských hvězd a takovou kvalitu jako v sezonách, kdy došel do finále play off či pro Český pohár. Ale zdání klame. Kladenský fanoušek si znovu zvyká, že Kladenští orli můžou porazit v extralize každého. V pondělí parta kolem Milana Fortuníka pokořila Karlovarsko, lídra tabulky a obhájce titulu! Dnes večer se volejbalisté představí v Příbrami v rámci utkání národního poháru (18.00).

Když Karlovarsko v prvním setu vedlo o vagón, říkali si diváci, že budou brzy doma… K údivu všech jste set málem ještě vyhráli. V dalších tahal soupeř za kratší konec provazu. Kde se v týmu skrývá síla, která se projeví v ten nejvhodnější okamžik?
Jsou v něm typy bojovníků, kteří nepřipustí porážku za žádného nepříznivého stavu. Dokud se hraje, neztrácejí víru ve vítězství. Tu sílu většinou probouzejí Moník, Zajíček i Hýský. Samozřejmě je důležité, že se ostatní ve stejném duchu okamžitě přidají. Každou sezonu máme v mužstvu hráče, kteří ho strhnou. Před těmi čtyřmi roky, kdy jsme vrátili Kladno do volejbalové extraligy, roli hecíře týmu výtečně sehrál Fokt. A jsem rád, že mám v klubu vedle sebe lidi, kteří mně pomáhají ty správné typy hledat. Zatím se nám to vždycky povedlo (usmívá se). Občas hrajeme jako Chladno a ne Kladno. To uznávám.

Jak poznají diváci, že už je mužstvo na hřišti správně nastartované?
Na videu to ukázat nejde (směje se). Já to poznám podle řeči těla, ale popsat tohle nedokážu. Sledujte hráče také v okamžiku, kdy je míč na straně soupeře. Pozorujte, jak se chovají. Třeba také časem rozeznáte jen prázdná gesta od projevu srdcaře bojovníka.

Odborník při zápase s Karlovarskem zaplesal i žasl zároveň. Za stavu 2:1 na sety jste si ve čtvrté sadě dovolili prostřídat zkušené harcovníky juniorským mládím a duel jste i tak dovedli k vítězství…
Jestliže máme jenom šest zkušených starších hráčů, pak po nich nemůžeme chtít, aby takhle těžký zápas odehráli celý bez střídání. Museli jsme prostřídat a sázka na mládí vyšla.

Porazili jste nejen Karlovarsko, ale také Liberec. Evropskou soutěží procházíte bez prohry. Považujete se už nyní za budoucího černého koně play off extraligy?
V současné době můžeme každého porazit, ovšem s každým i prohrát. Černý kůň play off by měl předvádět vyrovnanější výkony. Řešíme nyní pozici univerzála a rád bych čtenářům Vašeho Kladna jako prvním nového hráče, cizince, představil do Vánoc. Ale nic není jisté!

Předevčírem jste hráli náročné utkání, dnes bojujete v národním poháru na hřišti nevyzpytatelné Příbrami a v sobotu jedete do Českých Budějovic. Jako trenér bych se bál, že se mi mančaft složí…
To je možné. Doufám, že nás náročný týden nepoznamená. Mrzelo by mě to vůči skvělým kladenským fanouškům, protože příští týden ve čtvrtek hostíme v evropském poháru finský tým Sastamala (18.00 hod., pozn. red.) a chceme jako vždy vyhrát a samozřejmě postoupit. Potom by nás čekalo mužstvo z ruského Kemerova, což je někde nad Mongolskem. Zadáte-li si na internetu trasu Kladno – Kemerovo, ukáže se vám zvláštní jev. Trasa se v křivce zalomí (směje se). Tak daleko bychom cestovali. Autem, kterým chce za evropskými soupeři z úsporných důvodů cestovat můj asistent Petr Klár, bychom jeli šedesát šest hodin.

Hodláte-li v Evropě hrát důstojnou roli, musíte podle vašich slov sehnat zhruba tři sta tisíc korun, abyste odehráli třetí kolo s Finy. Jsou aspoň nějaké peníze na cestě?
Zatím ne (trpký úsměv). Zkoušíme je sehnat všude možně. Sám to nedokážu.

Zdroj: Vaše Kladno / Jan Murárik