Trenér Fortuník: Tři blokaři a dva nahrávači? To není od věci…

Extraliga má až do října pauzu, kterou vyplňují zápasy reprezentace. Kladenský tým zahájí přípravu začátkem srpna. Už nyní však na novou sezonu intenzivně zbrojí. Trenér vicemistra Česka Milan Fortuník připouští ztrojenou pozici na bloku i hru s dvěma nahrávači v poli místo účka.

Českou reprezentaci v červnu čeká finálový turnaj o postup do světové soutěže. Jak vnímáte, že se v několika předešlých zápasech objevila v sestavě téměř polovina hráčů, kteří prošli Kladnem?
V celé nominaci jich polovina nebyla (usmívá se), ale je samozřejmě příjemné vidět tolik kluků, kteří mají nebo měli něco společného s Kladnem. Nejvíc si zatím zahráli Moník se Sobotkou. Mrzí mě, že větší šanci nedostal Hýský, Šulista na svém postu alternuje a Zajíčka nepustily stabilně do základní sestavy potíže s ramenem.

Našel si už blokař Adam Zajíček angažmá v zahraničí, nebo zůstává v Kladně?
Zatím prý nic nemá a je možné, že v Kladně zůstane. Koupili jsme sice dalšího blokaře, Poláka Cedzynského, ale já nevidím problém uživit na tomto postu tři hráče. Jsem přesvědčený, že hodně mých kolegů by za takovou trojici blokařů bylo rádo.

Zatímco z Kladna odešel nahrávač West, v Karlových Varech se na tomto postu objevil van Haarlem, který prý tvrdí, jak Kladno má rád. Proč tedy není zpět ve vašem týmu?
Vzkázal jsem jeho manažerovi, že na jeho požadavky nemám peníze. Hráčsky bych ho bral, ovšem prošel mezitím Berlínem a Sofií, stal se prvním nahrávačem holandského nároďáku, takže jeho cena stoupla a je nad naše možnosti. Na nahrávku by se mohl vrátit West a já momentálně zvažuji „šílenou“ variantu, že bychom disponovali dvěma nahrávači Habrem a Westem. Buď se nám podaří sehnat kvalitní účko, nebo začneme hrát s touhle variantou. O jménech rozjednaných účkařů bych nyní nerad mluvil.

Jan Murárik