Pro Filipa Habra je Kladno volba kvality

Volejbalové Kladno má zvuk. Soupeře štve, protože je k neporažení, a kdo hraje za Kladno, většinou má našlápnuto do reprezentace. A do takového klubu včera dorazila posila par excellence nahrávač Filip Habr (30, na snímku s trenérem Milanem Fortuníkem při podpisu smlouvy, pozn. red.).

Minulý rok jste Českým Budějovicím pomáhal Kladno porazit ve finále play off, poté jste si na sezonu odskočil do ruské nejvyšší soutěže a nyní patříte na další sezonu Kladnu. Kdo stál za vaším posledním přestupem?
V sezoně mě tak trochu naťukával Láďa Sobotka, s kterým si velmi rozumím z působení v Budějovicích a moc rád si s ním opět zahraju. Stejně tak se těším na Milana Moníka, s kterým jsem vyrůstal v Ústí nad Labem a moře času jsme spolu strávili na pískových kurtech. A když nahrávač West ohlásil, že chce zkusit jinou ligu, tak mě díky Láďovi kontaktoval trenér Fortuník.

Čím vás Kladno zaujalo?
Štvalo mě jako soupeře, což je známka toho, že se v Kladně volejbal dělá dobře. Za dvě poslední sezony nešlo přehlédnout, jaký pokrok mnozí hráči udělali od začátku soutěže po play off. Na mém místě nahrávače můžu jmenovat jak van Haarlema, tak Westa. Pro mě je to naděje, že mě konečně někdo naučí nahrávat (směje se). Na začátku uplynulé sezony jsem řekl, že Kladno na velký úspěch v play off nevypadá a na konci to byla úplně jiná káva…

V ruské lize jste nebyl spokojený?
Angažmá v Jaroslavli mně otevřelo oči. Z české extraligy se do špičkových týmů špičkových lig jen tak nechodí. To se většinou týká našich mladých šikovných hráčů. V mém věku je složitější strávit velkou část kariéry v Česku a pak doufat, že dostanu angažmá na postu nahrávače jedničky v lepším týmu. Jaroslavl byl risk. Mančaft postoupil do nejvyšší soutěže, ale hráli jsme pod obrovským tlakem, jak někde v týmu ze špičky, hledělo se na každý bod a sezona se nakonec odehrála v křeči. Pro nikoho z toho týmu to nebyla dobrá sezona. Na příští jsem zase dostal nějaké nabídky ze zahraničí, ale žádná nebyla bez podobného rizika. Buď to jsou týmy ze spodku lig, nebo bych byl druhý nahrávač. Proto jsem se rozhodl pro Kladno. Českou extraligu znám a vím, do čeho jdu.

Ale v Kladně už je také tlak. Po dvou druhých místech se čeká vytoužený titul…
Toho se nebojím (usmívá se). V Kladně se dává dohromady tým, který pro soupeře může být neznámý, což může být naše výhoda. Věřím, že se zase Milanu Fortuníkovi s Petrem Klárem podaří poskládat výborné mužstvo z českých hráčů a cizinců, které bude fungovat.

Přibyl Kladnu ve vašem případě další reprezentant?
Tuhle sezonu reprezentaci vynechávám, protože se chci v klubu kvalitně připravit na extraligu, a tu další sezonu se do reprezentace díky svým výkonům vrátím.

Jan Murárik