O dobrý volejbal bude v semifinále postaráno, těší se na Jihostroj kapitán Zajíček

Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024, čtvrtfinále proti Aero Odolena Voda

Orli si v euforii před domácím publikem vybojovali postup do semifinále a splnili tím sezónní cíl. K velmi vydřené výhře dovedl svůj tým fenomén Platačs, který sám uhrál 25 bodů, tedy jeden set. Aero ale dlouho a sveřepě odmítalo utkání vzdát a zápas se rozhodoval opět v koncovkách. Ty sebevědomě dohráli domácí hráči a mohou se společně s realizačním týmem a fanoušky těšit na bitvu s Jihostrojem. 

 „ Velká radost. Podle mě jsme trpěli nervozitou, nejvíc rozhodně trenér a trošku to na nás přenášel. Odolali jsme tomu a zvládli jsme to a máme velkou radost, že jsme v semifinále. Těšíme se na Vás, pravděpodobně nás budou čekat Budějovice, rozhodně bude o dobrý volejbal postaráno. Děkujeme všem fanouškům, bylo Vás slyšet a budeme se na Vás těšit,“ radoval se po postupu do medailových bojů reprezentant Adam Zajíček. 

Oba týmy se od začátku důležitého zápasu rozjížděly pozvolna a ani jedna strana se nevyvarovala nevynucených chyb. Až tři body Kladna od stavu 6:6 znamenaly první únik a vedení domácích. Nahrávač Demar po úspěšném side-outu však esem skóre korigoval a smeč Zajíčka do pásky znamenala vyrovnání. Aeru prospělo zařazení Chevaliera do základní sestavy a Kladno kupilo v mezihře nezvykle mnoho nedorozumění. Tendence zkracovat servis se Odoleně Vodě vyplácela a po esu Chevaliera vedla 14:16. Jednoblok Platačse a jeho následná dělovka znamenaly vyrovnání stavu, a tak do koncovky si ani jedno družstvo nevypracovalo výhodu. Nepřesná nahrávka Fernádeze znamenala setbal pro hosty, ale Chevalier neunesl tíhu okamžiku a svoje podání poslal mimo hrací plochu. Nekompromisní blok kapitána Zajíčka, který zastavil lídra Svobodu, ale svůj setbol neproměnilo ani Kladno. Až nekompromisní útok Seppänena zakončil přetahovanou a první sada skončila 28:26 pro domácí tým.

Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024, čtvrtfinále proti Aero Odolena Voda

Vydřená výhra Orly konečně probrala, ale Aero se nepřestávalo prát. Nahrávač Matyáš Demar skvěle vedl svůj tým po taktické stránce a těžil z bezchybné hry blokařů. Když Neves a následně Platačs dali stopku Svobodovi na síti, na hřišti se poprvé objevil Marek Šulc. Oba týmy spolehlivě ztrátovaly a ani jeden neměl příležitost tomu druhému utéct. Když Zajíček přetlačil smečaře Šulce na síti a Hladík zasmečoval do outu, znamenalo to vedení Kladna 16:14 a oddechový čas pro polského kouče Marcina Kryśe. Eso Demara pomohlo hostům před vstupem do koncovky vyrovnat. Skvělá Platačsova podání a jeho následné dva útoky ze tří metrů zařídily Kladnu vedení 23:19. Jeho eso domácím zajistilo pět setbolů.  Druhý z nich si opět sám proměnil a ze závěru druhé sady udělal one-man show. 

Do klíčového setu domácí vstoupili vedením 7:3 i díky esům Zajíčka, Platačse a Gonçalvese. Učebnicový blok Nevese potvrzoval stoprocentní soustředění týmu Arnauda Josseranda, který již začínal tušit, že má výhru ve třetím čtvrtfinálovém derby na dosah. I Neves si pak připsal na své konto přímý bod z podání a stav byl 13:8. Rozehřátý Lotyš Platačs se na útoku vyloženě bavil a posouval své družstvo čím dál blíž k semifinále. Jeho tři body po vlastním podání navýšily stav na 19:13. Hosté se ovšem nechtěli vzdát a dva útoky Osorii pomohli přeci jen vykřesat naději na zdramatizování konce setu a lavička Kladna raději svolala své svěřence k oddychovému času.  Zbytek zápasu se nesl v neuvěřitelné euforii, která vypukla naplno po matchballu, který proměnil útokem Antony Gonçalves. 

Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024, čtvrtfinále proti Aero Odolena Voda

Jsme velmi spokojeni. Odolena Voda je dobrý tým a měli jsme trochu obavy z toho, jak můžou dnes zahrát. Začátek zápasu nám nedodal moc sebevědomí, dělali jsme chyby, které obvykle neděláme. Každý byl nervózní, protože jsme chtěli sérii ukončit co nejrychleji, abychom měli víc času před semifinálovými zápasy. Takže to trošku dřelo, ale dokázali jsme vyhrát první set, což nám dodalo sebevědomí. Ve druhém setu nám pomohla série Platačse na podání a pak už jsme Odolku tlačili. Jsem šťastný, že jsme splnili sezónní cíl. Jasně, že každý chce víc, ale potřebujeme hrát dobře,“ oddychl si po kýženém úspěchu Arnaud Josserand. 

Hráčem utkání byl vyhlášen podle předpokladů Kristaps Platačs, autor 25 bodů s nadprůměrnou úspěšností 66 procent na útoku. 

Kladno volejbal cz – Aero Odolena Voda 3:0 (28:26, 25:21, 25:20 ) 

Počet diváků: 580

Domácí:  Seppänen, Zajíček, Platačs, Gonçalves, Graham, Neves, libero Fernández Střídali: Imamura, Kyjanica

Hosté: Svoboda, Blumbergs, Hladík, Chevalire, Osoria, Demar,  libero Ježek Střídali: Šulc

Statistika zápasu ZDE.

PROGRAM PLAY-OFF:

30.3. Kladno – Jihostroj České Budějovice, Kladenská sportovní hala, 19:00 (sobota) SPORTY TV

2.4. Jihostroj České Budějovice – Kladno, 18:00 (úterý) VOLEJ TV 

6.4. Kladno – Jihostroj České Budějovice, Kladenská sportovní hala, 16:30 (sobota) CT SPORT

10.4. Jihostroj České Budějovice – Kladno, 17:00 (středa) CT SPORT

13.4. Kladno – Jihostroj České Budějovice, Kladenská sportovní hala, 17:30 (sobota) SPORTY TV 

Program celého play-off a výsledky najdete ZDE.

Kladno volejbal cz, Extraliga muži 2023-2024, čtvrtfinále proti Aero Odolena Voda