Tříbodová výhra dodala Kladnu sebevědomí i klid na práci

Kladno volejbal cz – VK Trox Příbram, 2.kolo ČEZ extraligy mužů

Kladenský tým se ani nestihl nadechnout a vychutnat si čtvrteční výhru a chystal se na druhý zápas ČEZ volejbalové extraligy mužů. Poprvé se téměř kompletní kádr, bez nemocného Jakuba Kováče, představil před domácím publikem, které je z loňska namlsané výbornými výkony i výsledky. I když Orli potřebovali jeden set, aby se rozkoukali, neměli jejich příznivci důvod se na ně po konci zápasu zlobit. Kladno si po druhém setu, kdy Příbrami uštědřilo lekci, v poklidu ti body pohlídalo a může se v klidu připravovat na středeční pohárový zápas v Holubicích. 

„ První set jsme začali moc bojácně. Nevím proč, zbytečně jsme vymýšleli nějaké speciality. Ale naštěstí jsme se vrátili k základu naší hry a bojovnosti a urvali jsme to,“ popsal stručně průběh utkání hlavní trenér Tomáš Samsely. 

Příbram vstoupila do zápasu druhého kola ČEZ extraligy daleko lépe než domácí tým, a plnila své předsevzetí předvádět lepší a bojovnější výkony než v prvním zápase. Kladno špatně a netakticky podávalo, a tak si hostující nahrávač Rosenbaum mohl rozehrát všechny útočníky. Prosazovali se tak Tevkun, Goralik i Rodriguez. Kocouři si vypracovali tříbodové vedení a Orli ho marně celý set dotahovali. Nepomohly jim ani nevynucené chyby a hosté bez problémů ovládli první sadu. 

Druhá sada byla odehrána během 20 minut. Kladno našlo rytmus, a i díky svým smečařům dominovalo prakticky od začátku do konce. Chyby na servisu převážila nadprůměrná úspěšnost na útoku. Kapitán Zajíček zvyšoval svým blokem náskok na 10:5, a když Jacob van Geel hřebíkem potvrdil kladenskou dominanci 17:7, bylo o osudu setu rozhodnuto a domácí družstvo vyrovnalo. 

Kladno volejbal cz – VK Trox Příbram, 2.kolo ČEZ extraligy mužů

Stav zápasu 1:1 dal Orlům nadechnout a konečně diktovali tempo hry. Tři bodové bloky Nevese, Hänninena a Zajíčka tým nakoply hned na začátku třetího setu. Nahrávačská opora José Neves se opírala zejména o své kůlové hráče, kteří jí důvěru opláceli úspěšnými útoky a Kladno vedlo pohodlně 19.13. Univerzál Tevkun i smečař Bonacic se statečně prali, bohužel víc, než na rozdíl tří bodů náskok Orlů nestáhli. Lukáš Kyjanica setbol proměnil esem a korunoval bojovnost a snahu Kladna.

Závěr zápasu byl jeho nejvyrovnanější pasáží. Oba týmy spolehlivě ztrátovaly, Kocoury ale srážely nevynucené chyby. Ty ovšem z přemíry snahy dokázal vyrobit i tým Tomáše Samselyho, a tak až do stavu 15:15 žádná strana nezískala nad soupeřem navrch. Až Adam Zajíček, jako správný lídr, dvěma body zavelel k úprku a když se přidali MVP zápasu Jiri Hänninen a blokař Kyjanica, bylo rozhodnuto. V koncovce už se Kladno nenechalo ničím překvapit a zaslouženě slavilo první domácí výhru nové sezóny. 

„ V prvé řadě bych chtěl poděkovat fanouškům za neutuchající podporu, zadruhé si myslím, že náš výkon byl slabší než proti Odoleně Vodě. Spousta chyb, asi pramenily z nervozity nebo únavy, každopádně jsme tomu čelili statečně a vymáčkli jsme z toho tři body. Příbram hrála tak, jak jsme si mysleli, že bude hrát, jen my jsme nedodržovali to, co jsme měli dodržovat, a tím jsme si to strašně zkomplikovali. Tři body jsou fajn, jsou doma, teď si odpočineme a od pondělí nanovo do práce,“ potěšil výsledek, který se nerodil lehce, kladenského kapitána Adama Zajíčka. 

Hráčem utkání byl po zásluze vyhlášen finský reprezentant Jiri Hänninen, který skóroval sedmnáctkrát a přijímal na 71 %. Doplnili ho další dva nováčci van Geel s Rempelem a pětiblokový Adam Zajíček. Cenu mu předal spolumajitel Formy Clinic, partnera utkání, Matyáš Myškovský. 

Kladno volejbal cz – VK Trox Příbram 3:1 (22:25, 25:13, 25:20, 25:21) 

Kladno volejbal cz – VK Trox Příbram, 2.kolo ČEZ extraligy mužů

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Neves, van Geel, Kyjanica, Rempel, Hänninen, Zajíček, libero Fernández Střídali: Imamura, Čeketa, Donát

Hosté: Goralik, Rosenbaum, Friesen, Tellez, Tevkun, Ureš, libero Kanaiev Střídali: Toth, Ureš J., Streutker, Vítámvás, Bonacic

Statistika utkání

 Program na říjen:

2.10. Český pohár: Holubice – Kladno volejbal cz 19:00

5.10. Extraliga mužů: Ostrava – Kladno volejbal cz

10.10. Extraliga mužů: Kladno volejbal cz – Benátky nad Jizerou ČT SPORT 

17.10. Extraliga mužů: Volejbal Brno – Kladno volejbal cz ČT SPORT

26 .10. Extraliga mužů: České Budějovice – Kladno volejbal cz

30.10. Extraliga mužů: Kladno volejbal cz – Beskydy 

2.11. Extraliga mužů: VK Karlovarsko – Kladno volejbal cz 

9.11. Extraliga mužů: Kladno volejbal cz – VK Dukla Liberec 

Rozpis základní části UNIQA extraligy a všechny výsledky naleznete ZDE.